vrijdag 20 maart 2020

Zegeltjes


De ene supermarkt geeft nog wel spaarzegeltjes, de andere niet meer. Uit vrees dat ze je besmetten, want de zegels gaan door hun handen en vervolgens lik jij eraan, dat idee. Volle spaarzegelboekjes worden niet meer ingenomen, want daar zit jouw opgedroogd speeksel in en wie weet waar dat nog toe in staat is. Bij de kassa’s hebben ze een soort rijbaanmarkering aangebracht om je te helpen de anderhalve meter afstand tot de medemens in acht te nemen waar onze premier zo op hamert. In de ene winkel waren ze daar handiger in dan in de andere; de mensen moeten de getapete strepen en kruisen ook gemakkelijk kunnen begrijpen. En de caissière is een soort lokettiste geworden, achter haar plexiglazen plaat.

Ja, het zijn onwerkelijke tijden.

Maar ondertussen zijn we wel aan het werk. Het ganse kantoorvolk zit thuis met de laptop aan de keukentafel – of, als je, zoals ik, geluk hebt, achter een heus bureau met beeldscherm, toetsenbord en muis. Allemaal privéspullen die ik ook op mijn reguliere thuiswerkdag gebruik en waar ik nu extra blij mee ben.

Veel collega’s delen de ervaring dat het thuiswerken, nu iedereen dat doet, veel intensiever is dan het werken op kantoor. We chatten, bellen en videovergaderen wat af. Bellen met één andere persoon kan, via het gsm-netwerk, al best lastig zijn; de verbinding is lang niet altijd perfect (die vaste lijnen waren zo gek nog niet). Laat staan als je met meerdere mensen tegelijk belt. Het gsm-netwerk is dan in theorie wel full-duplex, maar in de praktijk blijkt toch dat er maar één tegelijk kan praten. Valt iemand je in de rede, dan stop je abrupt met praten, maar die ander doet dat ook, omdat hij beseft dat je nog niet was uitgepraat. Dan blijft het even stil, waarna beiden tegelijk zeggen: “Ja, zeg het maar.” Door kleine vertragingen in de verbinding is bellen zo soms een moeizame onderneming. En we bellen wat af dezer dagen. Want we moeten natuurlijk wel blijven vergaderen, anders droogt onze werkvoorraad op.

Mensen zijn creatief in het vinden van technische televergaderhulpmiddelen. Een kleine bloemlezing van wat ik deze week allemaal voorbij zag komen: Skype, FaceTime, WhatsApp, Signal, Facebook Messenger, KPN ‘mijn vergadernummer’, Zoom, Webex, iCloud, Google Drive, Dropbox, WeTransfer. En allemaal gingen ze vergezeld van de vraag: mogen we dit gebruiken?

Nee. Niet bij ons.

Kijk, dat zit zo. Al deze diensten zijn clouddiensten. Dat betekent dat ze op de computer van iemand anders draaien. Daardoor hebben wij geen controle over wie er meekijkt en -luistert en waar bestanden worden opgeslagen. Als overheidsorganisatie vinden we dat eng. En dus hebben we daar beleid voor. In het kort: we maken geen gebruik van de publieke cloud. Dat heeft alles te maken met het beveiligingsaspect vertrouwelijkheid, maar soms ook met privacy. De AVG bepaalt nu eenmaal dat persoonsgegevens niet buiten Europa mogen worden opgeslagen (nauwkeuriger: niet buiten de Europese Economische Ruimte: de EU plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

We hebben gelukkig wel alternatieven in de aanbieding (in de interne versie van deze blog staat hier een link naar een lijstje). Ja, ik weet ook wel dat deze diensten niet altijd perfect aansluiten bij wat je privé gewend bent, maar hé, we zullen het ermee moeten doen (tenzij het management mocht besluiten dat dit tot een onacceptabele situatie leidt).

Sommige diensten zijn misschien niet voor iedereen beschikbaar omdat het aantal licenties beperkt is. In zo’n geval kun je je afvragen of het ook een tandje minder kan: moet ik écht videovergaderen, of kan ik ook met alleen spraak uit de voeten? Misschien kun je een document vooraf met elkaar delen.

Cybercriminelen werken ook thuis. En sommigen maken misbruik van de crisis. Juist nu moeten we met z’n allen extra alert zijn en ons aan de regelgeving houden. De sociale controle, die ons op kantoor scherp houdt, is grotendeels verdwenen. Maar we kunnen elkaar ook telefonisch blijven aanspreken op het naleven van de richtlijnen. Juist nu. Je zet toch ook je virusscanner niet uit als de virusdreiging toeneemt?

En in de grote boze buitenwereld …


... hoor je het hier ook nog eens van een ander.

... zijn er wel meer samenwerkingsdiensten die het even moeilijk hebben onder de zware belasting.

... blijft de AVG gewoon van kracht. Maar een land kan wel noodwetgeving introduceren om bijvoorbeeld niet-geanonimiseerde locatie-informatie te kunnen verwerken.

... kun je er best wel last van hebben als de politie kan zien dat je bij een plaats delict in de buurt was.

... waarschuwt de politie voor cybercriminelen die de coronacrisis schaamteloos misbruiken.

... ziet de Fraudehelpdesk daarentegen nog nauwelijks gevallen van corona-phishing.

... zit er toch nog een greintje fatsoen in sommige cybercriminelen.

... worden slimme speakers (die eigenlijk slimme microfoon zijn) steeds beter in privacy.

... kan Chinese technologie nu ook gemaskerde mensen herkennen.

... heeft een investeringsfirma in Hong Kong ruim vijf miljoen dollar verloren door een e-mailscam.

... was het kantoornetwerk van de Europese organisatie van elektriciteitsnetwerkbeheerders gehackt.

... maken hackers gebruik van verborgen mobiele apps.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten