vrijdag 30 juli 2021

Simultaan

Bij simultaanschaken neemt één schaker het gelijktijdig op tegen een aantal andere spelers. Die andere spelers zitten meestal in carré-opstelling achter tafels met hun schaakbord voor zich. De simultaanschaker loopt de hele tijd rondjes langs alle borden. Als hij bij een bord arriveert, moet de bijbehorende speler zijn zet doen. De simultaanspeler doet een tegenzet en loopt door naar het volgende bord. In 2011 vestigde de Iraanse schaakgrootmeester Ehsan Ghaem Maghami het wereldrecord simultaanschaken door maar liefst 604 partijen tegelijk te spelen. Daarvan won hij er 580. Houd dat beeld even vast.

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is een lange lijst aan maatregelen die in onze ICT-diensten geïmplementeerd moeten zijn. Om na te gaan of dat ook daadwerkelijk zo is, bezoeken we – gewapend met een Excel-bestand waar de BIO in staat – de teams die deze diensten onder hun hoede hebben. Per regel noteren we of en hoe de maatregel geïmplementeerd is (het ‘hoe’ is belangrijk voor audits en bij veranderende omstandigheden). Op deze wijze voeren we een gap-analyse uit: we speuren naar de tekortkomingen. Als informatiebeveiliger treed je daarbij op als facilitator, die de maatregelen toelicht en in de spreadsheet noteert wat de inhoudelijk deskundigen roepen. Waar nodig worden ze daarbij door de facilitator uitgedaagd om scherper over de maatregel na te denken.

Nou hebben sommige teams meerdere diensten onder hun hoede. Dat betekent dat we zo’n team ook meerdere keren moeten ‘lastigvallen’ met een gap-analyse. Weliswaar heb je dan meestal te maken met andere mensen (van de desbetreffende subteams), maar een teammanager ziet met lede ogen aan hoe heel wat uren van zijn mensen worden opgeslurpt.

Bij een zo’n team heb ik onlangs een gap-analyse voor een ICT-dienst afgerond. Nog vier te gaan bij dat team; een hele belasting dus. Toen kwam de vraag of we de resterende analyses niet zouden kunnen combineren. Ik zag het meteen voor me: we zouden een potje simultaanschaak gaan spelen! Maar dan natuurlijk niet tégen elkaar, maar mét elkaar. We gingen drie van de vier resterende diensten doen, want de contactpersoon voor de laatste dienst was met vakantie.

Dit voornemen vergde wel wat aanpassingen aan de werkwijze. Een enkelvoudige gap-analyse doen we tegenwoordig vrij soepel online, maar daar zou deze exercitie te complex voor zijn, dat was wel duidelijk. We moesten dus naar kantoor. Daarvoor hadden we toestemming van onze afdelingshoofden nodig, en een ruimte waar we conform de coronaregels bijeen konden zijn. Gisteren vond de eerste sessie plaats.

Als facilitator kun je niet vier spreadsheets bijhouden, net zoals de simultaanschaker niet zelf alle schaakborden meesjouwt. Daarom werd afgesproken dat de deelnemers dat zelf zouden doen; voor elke ICT-dienst vulde de deelnemer dus zelf zijn sheet in. Mijn eigen laptop was aan een groot beeldscherm gekoppeld, zodat de deelnemers gemakkelijk konden zien waar we gebleven waren. Na de gebruikelijke toelichting, die in zo’n eerste sessie altijd even wat tijd kost, konden we van start met het echte werk. Ik lichtte de eerste maatregel toe en vroeg vervolgens aan de eerste deelnemer of die voor zijn dienst was ingeregeld. Nadat we allebei tevreden waren kon ik door naar de tweede deelnemer en daarna naar de derde. Vervolgens deden we hetzelfde spelletje met de tweede maatregel, enzovoorts. Soms overlegden de deelnemers ook met elkaar, of bracht de een de ander op een idee. Kortom, er was mooie interactie.

We zullen, net als bij gewone gap-analyses, nog een of twee sessies nodig hebben om de boel af te ronden, gewoon omdat het zo veel is. Ik kijk ernaar uit. Voor het eerst zeiden deelnemers na afloop van een BIO gap-analyse dat ze het leuk en interessant vonden. Meestal wordt de BIO toch als een moetje gezien – in tegenstelling overigens tot risicoanalyses, die we op soortgelijke wijze doen en die veel vaker positief gewaardeerd worden. Overigens helpen beide analyses een team om hun diensten beter te beveiligen. En daar doen we het natuurlijk voor; niet louter om een spreadsheet in te kleuren.

De overtreffende trap van simultaanschaken is blind simultaanschaken. Daarbij mag de simultaanschaker de borden niet zien en hij moet dus alles in zijn hoofd doen. Het wereldrecord staat op naam van de in Oezbekistan geboren Amerikaanse grootmeester Timur Gareyev, die in 2016 maar liefst 48 partijen in zijn hoofd speelde en er daar 35 van won. Ik heb trouwens niet de ambitie om welke analyses dan ook blind uit te gaan voeren.

De Security (b)log keert na de zomervakantie terug.

En in de grote boze buitenwereld …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten