vrijdag 10 april 2020

Corona-app


“Je geld of je leven!” Voor de meeste mensen zal dit nauwelijks een dilemma zijn – als de overvaller er ook maar een beetje overtuigend uitziet, dan trekken ze onmiddellijk hun portemonnee als deze klassieke zin wordt uitgesproken. Deze week leek zich een ander of-zinnetje aan te dienen: “Je privacy of je leven!”

Afgelopen dinsdag maakte minister De Jonge bekend dat de overheid erover denkt om een app te introduceren die moet helpen om de verspreiding van corona verder in te dammen. Het komt er in het kort op neer dat jouw telefoon onthoudt welke andere telefoons hij heeft ontmoet. Als je iemand bent tegengekomen die corona heeft, dan waarschuwt de app je en kun je maatregelen treffen.

Dat roept onmiddellijk privacyvragen op. Want hoe gaan ze dat doen? Ik heb in de afgelopen week heel wat berichten en artikelen hierover gelezen en om maar meteen al de conclusie weg te geven: het lijkt mee te vallen. Want wat we hier sowieso niet gaan doen is wat ze in China wel doen: als je geen groen scherm in de corona-app kunt tonen, dan kom je je wijk niet uit – zonder dat je te horen krijgt waarom je een oranje of rood scherm hebt. In dat land was de overheid toch al dol op mass surveillance, en het virus geeft ze een legitiem doel daarvoor. Hier te lande meldde de Autoriteit Persoonsgegevens al strijdlustig dat de corona-app eerst langs hen moet.

Er kwamen allerlei spontane ideeën langs. De meer exotische suggesties gingen uit van het inbouwen van een speciale traceringsfunctie in Android en iOS, of van een speciale versie van Pokémon GO. Ook verstrekking van locatiegegevens door telecomproviders is een optie – die weten immers via hun gsm-masten vrij precies welke telefoon zich waar bevindt. De race wordt echter op dit moment geleid door bluetooth, de technologie die je normaliter gebruikt om je telefoon aan je draadloze oortjes of smartwatch te koppelen. In het kort: de app zendt de unieke, anonieme bluetoothcode van jouw telefoon uit en andere telefoons pikken die op (de reikwijdte van bluetooth is zo’n tien meter). De app slaat alle opgevangen codes op de telefoon zelf op – daarvoor is geen centrale database nodig. Als iemand in zijn app aangeeft dat hij corona heeft, dan wordt zijn bluetoothcode via een centrale computer kenbaar gemaakt aan alle andere gebruikers. De app op hun toestel kijkt vervolgens of de gepubliceerde code in hun eigen lijstje voorkomt. Zo ja, dan waarschuwt de app je dat je in de buurt van een coronapatiënt bent geweest. Die centrale computer bevat geen gevoelige informatie, alleen een lijstje met anonieme bluetoothcodes. Je krijgt dus ook niet te horen wanneer en waar je de patiënt tegenkwam en al helemaal niet wie het was.

Een dergelijk systeem is niet feilloos. Er kunnen bijvoorbeeld false positives ontstaan: jij zit achter de geraniums en buiten loopt iemand langs die besmet is. Bluetooth gaat door het raam en registreert het contact, maar het virus blijft netjes buiten. Andersom kunnen ook false negatives voorkomen: je pakt een deurklink beet waar een minuut geleden een besmet persoon aan heeft gezeten. Die persoon is al lang weg – en dus ook zijn bluetooth-signaal – maar ondertussen raak jij via die klink wel besmet. En wat als iemand ‘voor de grap’ in de app aangeeft dat hij besmet is? Dat soort idioten zijn er altijd. Je zou dit probleem kunnen ondervangen door de ik-ben-besmet-status alleen te kunnen activeren met een code van de GGD, zo wordt geopperd.

Wat mij wel zorgen baarde, was de reactie van De Jonge op de vraag van een journalist of de app verplicht wordt. Ik had een fel en onomwonden “Nee, natuurlijk niet, dit is Nederland!” verwacht, maar dat bleef uit. In plaats daarvan legde hij uit dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen de app gaan gebruiken, en dat nog wordt onderzocht hoe dat kan worden bewerkstelligd. Volgens een enquête van De Stentor hoeft hij zich hierover geen zorgen te maken, want driekwart van de vijfduizend respondenten gaf aan concessies te willen doen als ze moeten kiezen tussen “dood of minder privacy”. Je mag verwachten dat nog veel meer mensen de app willen installeren als onafhankelijke deskundigen kunnen betuigen dat de uiteindelijke app geen enkele inbreuk op je privacy maakt. Volgens Brits onderzoek kan een app effectief werken als minimaal zestig procent van de bevolking hem gebruikt.

Stel even dat de app wél verplicht wordt gesteld. Hoe moet ik dat dan voor me zien? Mag je alleen de straat op als je de app hebt? Hoe moet dat met digibeten, of met mensen waarvan het telefoongeheugen chronisch voor 99% vol is? En hoe moet ik de handhaving voor me zien? Een agent of BOA op iedere straathoek? Nee, verplichting is een onzalig en onhaalbaar idee dat niet in de Nederlandse cultuur past.

Als die app er dan komt, dan is dat een aanvulling op de bestaande maatregelen – je weet wel, anderhalve meter en zo. Ik ben een beetje bang dat mensen de app als vervanging van die maatregelen gaan zien, waardoor schijnveiligheid ontstaat. Zoals bij alle beveiligingsmaatregelen geldt ook hier dat goede communicatie van het grootste belang is. Dat wordt trouwens een flinke uitdaging: iedereen moet kunnen begrijpen hoe de app werkt. Je kunt dus geen technisch verhaal ophangen, terwijl je dat wel zou willen doen om aan te tonen dat de app geen bedreiging voor de privacy is. Ik pleitte al eerder voor vertrouwen in onze deskundigen, en dat is ook hier weer op z’n plaats. Mocht er een app uit de bus komen die niet deugt, dan horen we dat óók. Dit is Nederland.

En in de grote boze buitenwereld …


... heeft een gelegenheidscoalitie van wetenschappers, belangenverenigingen en betrokken individuen tien heldere regels geformuleerd waaraan de corona-app vanuit privacyperspectief moet voldoen.

... slaapt de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens slecht van alle mogelijkheden die een corona-app zou kunnen bieden.

... hield de minister in de Tweede Kamer nog even een slag om de arm toen het ging over het verplichten van de corona-app. Intussen gaan de reaguurders flink los onder dit artikel: “Als ze het verplichten gooi ik mijn smartphone weg.” Ik zeg: bluf.

... is deze Nederlander in Singapore wel blij dat daar zo’n app bestaat, al is die een stuk minder privacyvriendelijk dan wat we hier verwachten.

... mogen de huisartsenpost en de spoedeisende hulp jouw medische gegevens momenteel ook inzien als je daar niet expliciet toestemming voor hebt gegeven.

... kostte deze ransomware-aanval ruim twee miljoen euro.

... trekt WhatsApp ten strijde tegen de verspreiding van kettingbrieven.

... houdt Zoom de gemoederen nog steeds bezig.

... kun je Zoom ook weer niet van alles de schuld geven. Voor sommige dingen is de gebruiker gewoon zelf verantwoordelijk.

… is het een uitdaging om thuiswerken veilig te houden.

... bepleit de internetjurist het gebruik van Europese videovergadersoftware.

... kun je de vingerafdrukscanner van je telefoon, tablet of laptop maar beter uitschakelen als je rekening moet houden met statelijke of criminele actoren.

... moet je soms een domeinnaam kopen om de wereld te beschermen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten