vrijdag 22 november 2019

Moeilijke woorden


“Dames en heren, wij verzoeken u om tijdens de start en de landing uw Bluetooth-apparatuur uit te schakelen,” sprak de purser ongeveer in zijn welkomstwoord. Schuin voor mij zat een jongedame naar muziek te luisteren via haar draadloze oortjes. En zij bleef dat doen, zich van geen kwaad bewust.

De meeste mensen weten weinig van techniek. Ze maken er volop gebruik van, zonder te beseffen hoe het onder de motorkap allemaal werkt. Dat hoeft ook helemaal niet; je hoeft alleen te weten hoe je het aanzet, wat je ermee kunt en wat je daarvoor moet doen. Veel van onze moderne technologie werkt heel intuïtief, wat het nog vanzelfsprekender maakt dat je je niet om de innerlijke werking bekommert.

En zo kan het dus gebeuren dat iemand dag in, dag uit via z’n Bluetooth-oortjes naar muziek of voorgelezen boeken en krantenartikelen luistert en er geen flauw benul van heeft hoe het geluid van de telefoon z’n oren bereikt. Als dan in een vliegtuig wordt omgeroepen dat Bluetooth uit moet, dan gaat dit verzoek volledig aan deze persoon voorbij – en niet alleen omdat hij het, vanwege die dopjes in de oren, helemaal niet hoort.

Als je over beveiliging communiceert, moet je dat doen in een taal die de doelgroep begrijpt en ze tot de juiste handelingen aanzet. Ze moeten zowel begrijpen wát er moet gebeuren als dát ze daadwerkelijk zelf iets moeten doen. Als je dat doel niet bereikt, dan verdwijnt je boodschap in het bittenbakje. Helaas gaat dat, door onze liefde voor jargon, nog vaak fout.

Om de communicatie over informatiebeveiliging een stapje verder te helpen, zal ik een aantal veelgehoorde maar wellicht onvolledig begrepen termen uitleggen.
Bluetooth Techniek om gegevens draadloos over korte afstand (tot zo’n tien meter) te transporteren. Wordt gebruikt voor onder andere draadloze muizen en toetsenborden (van je pc, maar ook van je iPad), sporthorloges/activity trackers, luidsprekers. Je herkent Bluetooth aan die hoekige hoofdletter B. Nederlandse uitvinding onder Zweedse vlag en vernoemd naar de Deense koning Blauwtand uit de tiende eeuw.
Vliegtuigstand Instelling op een elektronisch apparaat die alle zenders van dat toestel uitschakelt, zodat je vliegtuig niet neerstort. Je kunt dan niet meer bellen, sms’en, internetten of Bluetooth gebruiken. Kortom: alle functies, die een verbinding naar buiten het apparaat nodig hebben, doen het niet meer. Ook handig als je gewoon thuis zit maar niet wilt worden gestoord tijdens het gamen of zo.
Password manager Programma om al je wachtwoorden veilig in op te slaan. Je hebt dit nodig omdat je uiteraard voor al je accounts (mail, bank, website a, website b, ...) een uniek, sterk wachtwoord hebt. De hoeveelheid wachtwoorden en de lengte en complexiteit ervan maken dat je geheugen tekortschiet en daar zijn die programma’s dus voor. Als je een site bezoekt waarop je moet inloggen, dan vullen ze automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord voor je in. Je moet nog wel het wachtwoord onthouden waarmee de password manager zelf beveiligd is. Als je dat kwijt bent, dan ben je wel even zoet met diverse ‘wachtwoord vergeten’-procedures.
Lijstje Elektronisch of papieren alternatief voor als je een password manager toch te ingewikkeld vindt. Denk er wel goed over na waar je het lijstje bewaart.
Authenticatie Het proces waarin wordt gecontroleerd of je ook echt bent wie je zegt te zijn. Eerst identificeer je jezelf (met je gebruikersnaam en wachtwoord), daarna word je geauthentiseerd. In veel gevallen is dat proces beperkt tot het controleren of je wachtwoord bij de opgegeven gebruikersnaam hoort.
Tweefactorauthenticatie (2FA) Omdat wachtwoorden voortdurend uitlekken of geraden kunnen worden, voldoen ze niet meer als authenticatiemiddel. Ter versterking wordt een ‘tweede factor’ gebruikt, bijvoorbeeld een code die naar je telefoon wordt ge-sms’t. Hoewel sms-berichten kunnen worden onderschept, is 2FA middels sms nog altijd een stuk veiliger dan alleen een wachtwoord. Dus: als je bij een account 2FA kunt aanzetten, doe het dan!
Multifactorauthenticatie (MFA) Hier wordt het wat rommelig. De één gebruikt het als synoniem voor 2FA, de ander zegt dat MFA tenminste één factor meer gebruikt dan 2FA, zoals een biometrisch kenmerk – bijvoorbeeld een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Ik ga het liefst met deze uitleg mee: ‘multi’ betekent meer dan één, dus 2FA is ook al MFA. Maar niet alle MFA is 2FA, want er kunnen dus ook meer dan twee factoren worden gebruikt. Doorgaans praten we over iets wat je weet (je wachtwoord), iets wat je hebt (de telefoon waarop het sms’je binnenkomt, of je pinpas) en iets wat je bent (je vingerafdruk, je gezicht, je iris; er zijn nog veel meer biometrische kenmerken).
Bittenbakje De Bermudadriehoek van de ICT. Hierin is alles van je pc, mail, telefoon en tablet verdwenen wat je onverklaarbaar kwijt bent. Zolang het maar digitaal is (en dus uit bits bestaat, vandaar de naam). In de was verdwenen sokken zijn een heel ander verhaal.

Als je in een modern vliegtuig zit hoef je je trouwens – net als de piloten – niet ongerust te maken als je ziet dat iemand zijn apparaat niet in de vliegtuigstand zet. De regel, dat alles uit moet, stamt uit de tijd van de analoge navigatiesystemen, die het vliegtuig door interferentie (radiogolven die andere radiogolven beïnvloeden) naar een plekje náást de landingsbaan zouden kunnen dirigeren in plaats van erop. Overigens ben je in een vliegtuig wel altijd verplicht om aanwijzingen van de bemanning op te volgen.

En in de grote boze buitenwereld …


... herkent je deurbel straks wie er voor de deur staat.

... gaat de politie geen gebruik maken van geautomatiseerde gezichtsherkenning.

... stond je Android-camera misschien zelfs open terwijl je toestel vergrendeld was.

... mogen Belgische belastingambtenaren je computer leegtrekken.

... baalt de AIVD van de toezichthouder voor tappen, hacken en afluisteren.

... zijn al duizenden accounts van de nieuwe streaming-dienst van Disney gekaapt. Ze worden doorverkocht voor prijzen die soms hoger liggen dan een legaal abonnement.

... hebben cryptovalutasites een grote aantrekkingskracht op criminelen.

... mag je sollicitanten niet zomaar door kunstmatige intelligentie laten screenen.

... is je smartphone minder waterdicht dan je uit menige reclame zou opmaken.

... is het niet eenvoudig om het effect van bewustwordingscampagnes te meten.

... kan de beveiliging van de Oostenrijkse inlichtingendienst een stuk beter.

... beschermt de overheid zich nog onvoldoende tegen e-mailspoofing.

... toont deze site van een heleboel IoT-apparaten hoe ‘eng’ ze zijn.

... kan een kortingsbon soms ook malware opleveren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten