vrijdag 1 november 2019

Griezelig


Halloween is net achter de rug, maar mijn gezin had een week eerder al een dosis griezelige ervaringen. We waren op vakantie op Sicilië, waar we in het gezellige plaatsje Taormina langs een kousenwinkel liepen. Nou trekt een dergelijke winkel zelden mijn aandacht, maar deze viel op omdat in de etalage een levensgrote beeltenis stond van iemand die we kenden, maar we konden niet zo snel op haar naam komen. Toen we er op de terugweg weer langs liepen, schoot hij me te binnen: het was Julia Roberts. Nu zijn er ergere dingen om te zien dan mevrouw Roberts, maar het werd een beetje griezelig toen we even later op de autoradio tussen al het Italiaanse gekwek zomaar ‘Julia Roberts’ hoorden. Ach ja, grappig toeval, denk je dan.

Een dag later liepen we in de havenstad Messina langs het gloednieuwe, gigantische cruiseschip MSC Bellissima. Geïmponeerd door de afmetingen van dit varende megahotel zochten we later wat gegevens erover op. Er stond ook bij dat het schip in maart van dit jaar was gedoopt door de (inmiddels bejaarde) actrice Sophia Loren. Een dag later wandelden we andermaal door Taormina, want, zoals gezegd, het was daar gezellig. We keken in de etalage van de een of andere winkel en van wie hing daar een kleine, ingelijste foto? Juist ja, van de peettante van die boot.

Onze dochter heeft, zoals vrijwel alle schoolmeisjes, lang haar en dat draagt ze meestal in een staart of vlecht. Al wandelend had ze er uit de losse hand een wat langwerpig knotje van gemaakt. Ik zei: “Goh, je lijkt wel op Isabel Allende.” Wie? De vrouw van wijlen de Chileense president Salvador Allende, beweerde ik, maar ik vergiste me: ik bedoelde Evita Peron, echtgenote van de Argentijnse president. Die zag je vaak met zo’n langgerekt knotje. Even later liepen we langs een boekwinkel. In de etalage stond prominent een boek van... Isabel Allende. Zij is schrijfster en een nicht van die president.

Er volgde nog een ‘hoe dan?’-momentje. Wandelend door Catania maakte onze zoon een grapje over de dood zoals alleen tieners dat kunnen. In de volgende zijstraat was een begrafenisondernemer gevestigd. Daarmee hebben we onze reeks Siciliaanse griezeligheden op gepaste wijze afgesloten.

In de informatiebeveiliging zien we ook wel eens spoken. Zo dacht een collega jaren geleden dat zijn mail was gehackt, want er waren vreemde mailtjes vanuit zijn zakelijk account verzonden. Na wat doorvragen kwam de aap uit de mouw: het zoontje van de collega had op diens iPad gegamed en daardoor waren – via knippen en plakken – wat vreemde extra’s terechtgekomen in mailtjes die de collega zelf had verzonden. Leerpunt: ga niet meteen uit van de ergste complottheorieën, maar zoek het in eerste instantie – letterlijk – dicht bij huis.

Er wordt sowieso best vaak moord en brand geschreeuwd, terwijl het achteraf een storm in een glas water blijkt te zijn. Met dat glaasje water kun je het brandje vaak prima blussen. Vanuit gebruikersperspectief begrijp ik die geschrokken reactie overigens wel. Je ziet een onwerkelijke situatie en zoekt de oorzaak daarvan buiten jezelf. Professionals daarentegen horen kalm te blijven en eerst eens naar een ‘gemakkelijke’ oorzaak te zoeken, een plausibele verklaring.

Overigens kan achter een plausibele verklaring toch nog een spookje schuilgaan. Was het bijvoorbeeld wel zo verstandig om dat zoontje toegang tot de zakelijke iPad te geven? ‘Verstandig’ als in: mag dat wel? Als je zakelijk en privé goed van elkaar scheidt, dan vermijd je verrassingen. Scheelt ook een hoop geld, want ik denk dat het scenario er ongeveer als volgt uitziet. Je constateert iets, laat het aan je collega’s zien, die heel behulpzaam met je gaan meedenken, en als ze er met z’n allen niet uitkomen wordt de hulp van deskundigen ingeroepen. In het voorbeeld liep dat niet via de helpdesk (zoals het hoort), maar kwam het rechtstreeks bij mij terecht. “Ik ken wel iemand die je kan helpen”, zal iemand gezegd hebben – een neveneffect van naamsbekendheid als blogger. Tegenwoordig stuur ik mensen sneller door naar de helpdesk, maar zo’n incident ertussendoor heeft ook wel z’n charme. Met het gevolg dat ik het er ook weer met collega’s over heb. Voor je het weet heb je dus een heel treintje collega’s aan het werk voor wat terug te voeren is op het niet naleven van het beleid. En die collega’s kosten allemaal geld.

Kijk maar uit, voor je het weet kijk ik je streng aan vanaf een foto die je toevallig ergens tegenkomt.

En in de grote boze buitenwereld …


... voelden twee journalisten Huawei stevig aan de tand over de vermeende spionagepraktijken.

... was het netwerk van een Indiase kerncentrale besmet met malware uit Noord-Korea.

... mag een werkgever niet aan zijn zieke medewerker vragen wat hij heeft.

... sleept WhatsApp een Israëlisch bedrijf voor de rechter wegens hulp aan overheden bij het kraken van telefoons van burgers.

... bepaal je voortaan zelf wat er gebeurt met geluidsfragmenten die je slimme assistent opneemt.

... wil Australië gezichtsherkenning gebruiken om te toetsen of iemand oud genoeg is om naar online porno te kijken.

... legt Edward Snowden op indringende wijze uit hoe jouw smartphone jou bespioneert.

... kun je natuurlijk ook een heel land hacken.

... is niet alles waar wat je over VPN’s hoort.

... hebben je nabestaanden toegang tot jouw accounts nodig. Deze blog beschrijft hoe je dat kunt organiseren.

... hoor je steeds vaker dat het einde van het wachtwoord nabij is.

... heb je nog één dag de tijd om je iPhone 5 in leven te houden.

... is het misschien toch niet zo handig om de rechtbank te hacken.

... wordt ransomware een steeds groter probleem voor de samenleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten