vrijdag 26 januari 2024

Uitlekgewicht

 

Afbeelding via Unsplash

Het is toch van de zotte dat je je als burger zorgen moet maken over je privacy. Vroeger, toen Roger Moore nog James Bond speelde, hoefde je alleen rekening te houden met externe interesse in jouw doen en laten als je een bijzonder bedrijf of een regering was. Maar tegenwoordig? Alles heeft tegenwoordig een privacybeleid. En dat betekent dat jouw privacy overal in het geding is. Anders was dat beleid namelijk niet nodig.

Zo, de toon is gezet, en wel voor de Europese Dag van de Privacy, 28 januari. Die is dus kennelijk óók nodig. Getuige ook deze mijmering van Omri Elisha, hoogleraar antropologie in New York:

We memorized phone numbers.
We memorized driving directions.
No one knew what we looked like.
No one could reach us.
We were gods.

In die tijd speelde je als kind buiten met je vriendjes, waar je op goed geluk had aangebeld of die je anders buiten wel ergens vond. Als jongetje droeg je rubberen laarzen en speelde je bij voorkeur bij de plaatselijke modderpoel. Je had hooguit een horloge en een tijd wanneer je van je moeder thuis moest zijn (en hopelijk was er dan tijd ingecalculeerd om je schoon aan tafel te krijgen). Ja, wij waren die goden, alleen beseften we het niet.

Als ouder kijk ik daar anders naar. Het is best wel prettig dat je je kinderen onder de digitale knop hebt zitten – tenminste, als ze op je reageren. Ben je ongerust omdat ze nog niet thuis zijn, of wil je vragen om even een vergeten boodschap mee te brengen? Een appje doet meestal wonderen. Gaan ze ergens heen? Dan kunnen ze appen dat ze goed zijn aangekomen, of ze delen hun live locatie zodat je in noodgevallen weet waar ze uithangen. Andersom werkt het ook: is er hulp nodig, dan zijn papa en mama gemakkelijk bereikbaar. De prijs voor deze geruststellende technologie is privacy. Maar omdat de kinderen van deze eeuw niet beter weten, missen ze die niet.

Tegenwoordig koop je bijna geen apparaat met een stekker meer waar geen privacybeleid op van toepassing is. Ga je daar niet mee akkoord, dan kun je het niet gebruiken. Geen hond die het leest, iedereen gaat blindelings akkoord. Al was het maar omdat het altijd van die lange, taaie verhalen zijn. Je zou haast willen dat er gewoon stond: alle gegevens, die dit product over u en uw omgeving verzamelt, kunnen naar eigen goeddunken worden gebruikt door de fabrikant en al zijn zakenpartners. Ik ken één geval waarin men zo openhartig is. Als je naar de VS reist en uit een bevriend land komt, dan hoef je geen visum te hebben, maar kun je volstaan met een online aan te vragen ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Als je dat proces ingaat, dan krijg je een niet mis te verstane security notification, die als volgt begint:

You are about to access a Department of Homeland Security computer system. This computer system and data therein are property of the U.S. Government and provided for official U.S. Government information and use. There is no expectation of privacy when you use this computer system. The use of a password or any other security measure does not establish an expectation of privacy.

Zo simpel is het: als je dit systeem gebruikt, dan hoef je geen privacy te verwachten. Zelfs beveiligingsmaatregelen, die de schijn van privacy zouden kunnen wekken, zijn er niet voor jouw privacy. Het doet mij onwillekeurig denken aan de begroeting van de Borg in Star Trek (zie deze Security (b)log). Hoe anders gaat dat gelukkig bij onze eigen overheid, waar men over het algemeen zijn stinkende best doet om onze privacy wél te waarborgen.

Laatst wilde ik een product retourneren. De webshop zou mij een DHL-verzendlabel sturen. Ik ontving een mailtje van DHL met daarin niet alleen mijn verzendlabel, maar ook die van nog een paar andere klanten. De webshop zelf had die labels niet ontvangen. Klein leed, maar het geeft wel aan hoe gemakkelijk persoonsgegevens kunnen uitlekken.

Op een pot groente staat het uitlekgewicht vermeld – hoeveel gram groente zit erin, zonder het vocht? Misschien moeten websites ook zo’n vermelding gaan plaatsen: gezien ons beveiligingsniveau loopt u 5/25/50/75/100% kans dat uw gegevens uitlekken.


En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten