vrijdag 19 februari 2021

Methodes

Technische mensen – en misschien ook wel anderen – werken graag met methodes. Een methode geeft houvast, is gemakkelijk herhaalbaar en geeft resultaten die je onderling kunt vergelijken. Bovendien hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.

Van Dale definieert methode als volgt: “vas­te, wel­door­dach­te ma­nier van han­de­len om een bep. doel te be­rei­ken”. Je hebt methodes in soorten en maten. Soms is iets al een methode omdat je soortgelijke taken op steeds dezelfde wijze uitvoert. Denk maar eens aan je ochtendroutine. Voor mij – en waarschijnlijk ook voor jou – verloopt zo’n beetje alles wat ik doe tussen het uitzetten van de wekker en het beginnen met werken volgens een vast stramien. Is zo’n ochtendroutine dan een methode? Ja hoor, pel ‘m maar af: het is een vaste manier van handelen, er is een doel (fris en fruitig aan de werkdag kunnen beginnen) en op mijn leeftijd heb je inmiddels wel de nodige efficiencyslagen in je ochtendroutine aangebracht, zodat er sprake is van een weldoordachte handelswijze.

Naast deze huis-, tuin- en keukenmethodes zijn er ook meer formele methodes. Die zijn door knappe koppen bedacht om ingewikkeldere doelen te tackelen dan netjes achter je bureau te verschijnen. Die methodes dienen niet alleen om taken op de automatische piloot uit te kunnen voeren, maar ook om je te ondersteunen bij het vastleggen, ordenen en analyseren van gegevens. Vaak horen er templates en tools bij zo’n methode. En we weten allemaal welke verschijningsvorm dat vaak heeft: een Excel-sheet. Door de een verguisd, door de ander omarmd: Excel is het werkpaard van onze industrie.

Er is één methode die ik het vaakst uit mijn gereedschapskist haal, en dat is de methode die wij gebruiken voor het uitvoeren van risicoanalyses. Waar het bij die methode om draait is dat er gewerkt wordt met een vaste lijst van dreigingen, waar je op een bepaalde manier naar kijkt om te bepalen wat je belangrijkste risico’s zijn. Dat klinkt nu alsof we het over de belangrijkste risico’s voor de hele organisatie hebben, maar dat is niet zo. We voeren risicoanalyses doorgaans uit op het niveau van een dienst die we leveren of een systeem dat we beheren. We doen dus veel risicoanalyses en dan heb je baat bij vergelijkbare resultaten, die je soms kunt gebruiken om problemen te detecteren die groter zijn dan de scope van één enkele analyse. Soms leidt dat dan ook weer tot aanpassing van de methode.

In dat aanpassen zit wel een valkuil: als je teveel aanpast, dan zijn de resultaten mogelijk niet meer zo goed vergelijkbaar. Je moet dan de afweging maken wat zwaarder weegt: vergelijkbaarheid van resultaten of evolutie van je methode. Soms veranderen methodes trouwens min of meer vanzelf. Of hanteer jij nog precies dezelfde ochtendroutine als vóór de corona-ophokplicht?

Net zoals vele wegen naar Rome leiden, zo zijn er ook meerdere methodes voor hetzelfde doel. Voor risicoanalyses gebruiken wij IRAM, maar dat was destijds een vrij arbitraire keus: we vroegen aan een vergelijkbare organisatie wat zij gebruikten en of dat beviel. Soms kun je echter niet goed uit de voeten met welke risicoanalysemethode dan ook. Dan ligt er bijvoorbeeld een onderzoeksvraag in de trant van: als we dit-en-dat gaan doen, met welke risico’s moeten we dan rekening houden? Of: we willen een product voor bepaalde functionaliteit; welk van deze producten is vanuit beveiligingsoogpunt het meest geschikt? Bij zo’n vraag moet je gewoon relevante informatie verzamelen, analyseren en er een oordeel over vormen.

Vroeger noemden we dat een JBF-risicoanalyse: op z’n janboerenfluitjes. Vakgenoten kennen die term wel, maar je loopt er het risico mee dan anderen je toch minder serieus nemen. Daarom heb ik er een naam voor bedacht waarmee je voor de dag kunt komen. De methode en de naam zijn vrij van rechten, ik doe ‘m je bij deze cadeau: RAZM (spreek uit: razm, dus niet: er-a-zet-em). De meeste mensen zullen onder de indruk zijn als je zegt dat je een risicoanalyse volgens RAZM doet en niet doorvragen. Maar voor het geval dit toch een keer gebeurt: dit acroniem staat voor RisicoAnalyse Zonder Methode. Graag gedaan.

Volgende week verschijnt er geen Security (b)log.

 

En in de grote boze buitenwereld …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten