vrijdag 11 december 2020

Wachtwoordsysteempje

Frans, Fred en Frits hadden alle drie een systeempje. Zonder het van elkaar te weten, hadden ze min of meer hetzelfde systeem bedacht. Niet om rijk worden in het casino, maar ze zouden er wel hun talloze wachtwoorden op een slimme manier mee kunnen beheren, dachten ze. Want, zo hadden ze geleerd, je moet voor al je accounts een ander wachtwoord gebruiken. Doe je dat niet en lekt je wachtwoord van account A uit, dan loop je ook gevaar voor accounts B tot en met Z.

Het systeem van de drie F’s zag er als volgt uit: elk wachtwoord bestond uit twee delen; het eerste deel was voor alle accounts hetzelfde, het tweede deel was variabel. Frans gebruikte voor het eerste deel een stukje voornaam en een stukje achternaam, Fred en Frits hadden een vast woord waar alvast de meest voorkomende wachtwoordeisen in voorkwamen (hoofdletter, cijfer, symbool). Meteen maar even een tip: het verwerken van je naam is niet aan te bevelen, net zomin als het gebruik van geboortedata, adressen, namen van huisdieren, auto- en biermerken, de naam van je lief en al die andere dingen die aan jou te linken en dus raadbaar zijn.

Maar het echte venijn zat ‘m in het tweede deel. Dat was namelijk bij hen alle drie een rechtstreekse verwijzing naar de naam van de site of het systeem waartoe het wachtwoord toegang gaf. Stel dat het vaste woord van Fred ‘moTorf1et$’ was, dan had hij dus wachtwoorden als moTorf1et$linkedin, moTorf1et$gmail en moTorf1et$rabo.

Waarom dat geen goed idee is? Op een slechte dag bemachtigt een hacker het wachtwoordbestand van een site waar jij een account had (dat overkwam LinkedIn bijvoorbeeld in 2014). Wachtwoorden horen versleuteld te worden opgeslagen, en wel dusdanig dat de versleuteling onomkeerbaar is. Maar niet alle bedrijven doen dat netjes, waardoor hackers er soms in slagen om de wachtwoorden leesbaar te maken. En dan ziet zo’n hacker jouw wachtwoord moTorf1et$linkedin en denkt: hmm, Fred heeft de naam van het account in zijn wachtwoord verwerkt, zou hij een wachtwoordsysteem gebruiken met een vast en een variabel deel? Laat ik eens proberen of ik op die manier bij een bank of bij een mailaccount kan inloggen… Hackers zijn vaak slimme mensen, mensen.

Frits besefte al jaren geleden dat dit systeem risicovol was en veranderde de verwijzing naar de site in willekeurige tekens die hij, samen met de naam van de desbetreffende site, in een lijstje ging noteren. Omdat het vaste deel van de wachtwoorden daar niet bij stond, was het niet zo erg als dat lijstje zou uitlekken. Frans vroeg onlangs aan iemand met verstand van informatiebeveiliging wat die van zijn systeem vond en heeft hopelijk inmiddels de nodige aanpassingen gedaan.

En Fred, die kreeg onlangs een wake-up call. Hij had een account aangemaakt bij een webshop en zoals gebruikelijk ontving hij even later een welkomstmailtje. Tot zijn schrik bevatte het mailtje, bij wijze van goedbedoelde service, Freds wachtwoord. E-mail is nog vaak als een briefkaart: iedereen die ‘m ziet – de postbode, een huisgenoot, een toevallige passant – kan lezen wat erop staat. En dus, zo besefte Fred, was zijn wachtwoordsysteem gecompromitteerd. Bovendien slaat die webshop de wachtwoorden van zijn klanten waarschijnlijk onversleuteld op, waarvoor ze een ferme tik op de vingers verdienen.

Laten we twee afspraken maken. Eén: als je, net als Fred, een mailtje van een bedrijf ontvangt waarin ze je wachtwoord vermelden, neem dan even de moeite om hen te laten weten dat ze daarmee de veiligheid van hun klanten in gevaar brengen. Twee: als je ook zo’n Frans/Fred/Frits-systeempje voor je wachtwoorden gebruikt, kijk er dan eens kritisch naar. Als het verwijzingen naar jou bevat, of naar het object waartoe het toegang geeft, dan is er werk aan de winkel.

Maar je kunt het nóg beter doen. Gooi je systeem overboord en stap over op een password manager: een app die al jouw wachtwoorden veilig bewaart én sterke wachtwoorden voor je verzint. Lekker lange, willekeurige wachtwoorden, zonder systeem. Want dat zijn de beste. Je favoriete zoekmachine helpt je om de voor jou meest geschikte password manager te vinden. Of praat eens met wat mensen die er al eentje gebruiken.

Doe het vandaag.


En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten