vrijdag 19 juni 2020

Jurist & beveiliging


Juristen kunnen goede vragen stellen, heb ik gemerkt. Dat wisten we natuurlijk al – ze verdienen er zo ongeveer hun brood mee, lijkt me. Maar soms komen ze dus ook met slimme vragen als het om informatiebeveiliging gaat.

Zo was er onlangs iemand die naar de rechtbank moest en daarvoor afdrukken van documenten nodig had. Ze wist dat ze die niet naar haar privéaccount mocht mailen om ze vervolgens op haar privéprinter af te drukken. Maar ze had wel een alternatief gevonden: bij haar printer hoort een app, waarmee ze vanaf haar iPad ‘rechtstreeks’ kan printen. Gelukkig informeerde ze eerst of het gebruik van die app is toegestaan. Printen op deze wijze is namelijk helemaal niet zo rechtstreeks, maar gaat in veel gevallen via de cloud. Je weet wel, de computer van iemand anders. In dit geval die van Apple, want de bewuste app maakt gebruik van de iCloud. Onze documenten horen niet in de publieke cloud te staan, want we hebben vaak onvoldoende zekerheid over de bescherming van informatie die daar staat en als de servers van die cloud zich buiten Europa bevinden, heb je al gauw met de AVG te maken. Ik kon deze collega nog wel een tip aan de hand doen: je kunt proberen of je printer werkt als je hem met een USB-kabel aan je laptop aansluit. Soms werkt dat (namelijk als er op je laptop een geschikte driver voor die printer staat). Vraag je wel af of je die printjes écht nodig hebt. In de thuissituatie zijn je digitale documenten beter beschermd dan papier.

Een andere jurist ging niet naar de rechtbank, maar zou vanuit zijn eigen huis deelnemen aan een online zitting. Hij vroeg zich af of ‘ze’ in staat zouden zijn om zijn privéadres te achterhalen, bijvoorbeeld middels het gebruikte IP-adres (het adres waarmee een computer aan het internet hangt). De rechtbank zou gebruik maken van Skype for Business en op basis daarvan ben ik eens wat gaan rondneuzen. Ik vond bij Microsoft, de fabrikant van Skype, keurige documentatie over verschillende types contactpersonen en wat die van jou kunnen zien en hoe je dat kunt beïnvloeden. Die handleidingen gaan er echter wel van uit dat je een account hebt; je hebt er weinig aan als je als gast deelneemt aan een sessie. Verder vond ik nog wat onafhankelijke artikelen die beschreven dat je in ieder geval bij het gewone Skype (de niet-businessversie) IP-adressen kunt achterhalen.

Met al die informatie kon ik geen sluitend antwoord op de gestelde vraag formuleren. Adequaat beveiligen betekent dat je kijkt hoe groot een dreiging voor jou is en hoeveel moeite je moet, kunt en wilt doen om je daartegen te beschermen. Ik weet niet hoe spannend deze specifieke zitting zou zijn, maar ik kon deze collega wel een paar tips geven. Ten  eerste: zet wifi uit op het apparaat waarmee je gaat skypen en maak in plaats daarvan gebruik van een 4G-verbinding. Daardoor geef je je IP-adres niet prijs. Als het apparaat zelf geen simkaart heeft, dan kun je de wifi-hotspot van je (zakelijke) smartphone gebruiken. Ten tweede: zet als extra maatregel ‘locatie’ uit op de smartphone. En ten derde, als het een héél spannende zitting is: ga te rade bij een digitaal rechercheur. Overigens waren mijn adviezen een beetje sneu voor deze collega, omdat een smartphone niet bij zijn functie hoort en hij het dus moet doen met een niet-slim toestel. Misschien kan deze case onze werkgever erbij helpen om dergelijke functionarissen ook op het zakelijke vlak de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen.

En dan was er nog die collega bij wie thuis werd ingebroken, waarbij zijn zakelijke laptop werd meegenomen. Een klant, wiens persoonlijke gegevens op die laptop stonden en die over de diefstal geïnformeerd was, stuurde een waslijst aan specifieke vragen op, bijvoorbeeld over versleuteling, het blokkeren van de laptop en over tijdstippen. De teamleider van de onfortuinlijke collega, een jurist, kwam via omwegen bij mij terecht en vroeg me te helpen bij de beantwoording van de vragen. De meeste vragen konden in algemene zin worden beantwoord: al onze laptops zijn versleuteld. Ook al haalt de inbreker de harde schijf (vergeef me deze nostalgische term) eruit en koppelt hij haar aan een andere computer, de inhoud blijft voor hem verborgen. Tenzij op die laptop een geeltje met user-id en wachtwoord geplakt zat, natuurlijk. Want voor een legitieme gebruiker – of iemand die over diens credentials beschikt – is de versleuteling transparant, zoals dat zo mooi heet. Zo’n geeltje was er natuurlijk niet, want iedereen weet dat je dat niet moet doen. Als het nodig is om je wachtwoord op te schrijven, dan bewaar je dat niet bij je laptop. De beste plek daarvoor is een password manager op je smartphone.

De inbreker kan nog proberen om een geldige combinatie van user-id en wachtwoord te raden, maar daar heeft hij maar een zeer beperkt aantal pogingen toe. Daarna blokkeert de werkplek en is het over en uit. Een geruststellende gedachte.

En in de grote boze buitenwereld …


... doen spionnen er ook goed aan om wat beter over informatiebeveiliging na te denken.

... wordt Australië aangevallen.

... heeft China een quantumverbinding gelegd over een grote afstand. Een dergelijke verbinding is zowat onkraakbaar.

... geeft dit artikel een kijkje in een desinformatiecampagne.

... is het in Amerika kennelijk raadzaam om een burner phone mee te nemen naar een demonstratie. Dit is een handleiding voor het inrichten van een demonstratiemodel.

... stopt Intel bescherming tegen malware in z’n processoren.

... kijkt de Autoriteit Persoonsgegevens kritisch naar TikTok.

... stoppen je slimme apparaten ermee als het root-certificaat verloopt.

... loopt de jeugdzorg achter met informatiebeveiliging.

... moet je nog steeds niet zomaar alle QR-codes scannen.

... moet een Zuid-Afrikaanse bank miljoenen bankpassen vervangen omdat de master key is gestolen.

... maakt de politie ook graag gebruik van social media.

... is het nu toch echt tijd om Flash Player op te ruimen, zegt de fabrikant.

... uit deze professor zich kritisch over corona-apps die gebruikmaken van de technologie die Apple en Google hiervoor bieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten