vrijdag 20 september 2019

Gezond verstand


Dit bord staat in Prien am Chiemsee, in het zuiden van Beieren. Voor wie het Duits niet machtig is, volgt hier de vertaling: Verboden te fietsen. Verstandige mensen fietsen hier niet, voor de rest is het verboden. Het bord staat op een toeristische plek: het vertrekpunt van zowel rondvaartboten (rechtdoor) als de plaatselijke stoomtram (links). Rechts van het bord zijn de loketten. Wij waren daar ’s avonds en toen was het vooral op de terrassen erg druk, maar ik kan me goed voorstellen dat het er op een mooie zomerdag krioelt van de toeristen die een kaartje willen kopen en zich verdringen om een mooi plaatsje op de boot of in een wagon te bemachtigen.

Om te beginnen wil ik even afrekenen met het hardnekkige vooroordeel dat Duitsers geen humor zouden hebben. Dit bord getuigt zelfs van openlijke ambtelijke humor en ik geef toe, dat heeft ook mij een beetje verrast. Dit bord is zonder twijfel grappig, maar is het eigenlijk wel humor? Of is het veel meer een appèl aan het gezond verstand? Het staat er eigenlijk letterlijk hè. De meeste mensen zullen zich graag tot het verstandige deel der bevolking rekenen (al is dat helaas in sommige gevallen net zoiets als dat iedereen vindt dat hij goed kan autorijden). Maar goed: als je verstandig bent, dan fiets je hier niet; ik bén verstandig, ergo: ik stap af. En voor hardleerse mensen die stoer willen doen of de tekst niet begrijpen, is er de stok van het verbod achter de deur, compleet met verkeersbord dat ook niet-Duitssprekenden zouden moeten kunnen snappen. Ik denk dat weinigen het wagen om hier te fietsen.

In mijn vak doe ik ook vaak en graag een beroep op gezond verstand. Bijvoorbeeld als ik over phishing en andere scams praat: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Je wint geen prijs in een loterij waar je geen lot voor hebt, zo simpel is het. Ook die Nigeriaanse prins met zijn vette erfenis is natuurlijk een sprookje. Ook in je professionele doen en laten zie ik graag een flinke dosis boerenverstand aan het werk. “Ik wil dit bestand naar mijn privéadres mailen, maar mag dat wel?” Het antwoord op een dergelijke vraag is meestal te vinden in regelgeving. Het mooie is dat veel regelgeving is gebaseerd op datzelfde gezonde verstand dat jij zelf ook hebt. De meeste mensen zouden immers hun snelheid in een woonerf óók matigen als ze niet zouden weten dat ze zich in een woonerf bevinden, gewoon omdat de omstandigheden duidelijk maken dat je daar niet moet scheuren – al zijn er altijd wel hufters die te laat van huis vertrekken en toch hun kind op tijd op school willen hebben, desnoods, zo lijkt het wel, ten koste van andermans kinderen (sorry, even een privéfrustratie luchten).

Terug naar de combinatie van regelgeving en gezond verstand, en het voorbeeld met wel of niet mailen. Ook zonder regelgeving kun je bedenken dat het prima in orde is om een foldertje naar huis te mailen dat je aan een kennis wilt laten zien om hem ergens mee te helpen. Net zo goed zul je begrijpen dat je geen zakelijke informatie naar buiten moet mailen als je in een organisatie werkt waar de afspraak geldt dat zakelijke informatie zich alleen op zakelijke systemen mag bevinden. Daarbij hoeft het overigens nog niet eens om privacygevoelige gegevens te gaan (de AVG-kaart wordt veel te vaak gespeeld om dingen maar niet te hoeven doen).

En als je dan vervolgens het beveiligingsbeleid erop napluist, dan kom je er – hopelijk niet tot je verbazing – achter dat je inderdaad wordt geacht om zakelijke informatie niet naar buiten te mailen, vanwege de consequenties die dat heeft voor de vertrouwelijkheid van die gegevens. Overigens staan veel dingen niet letterlijk in het beleid uitgeschreven, maar moet je de regels voor een bepaalde situatie interpreteren. Daar zijn mensen zoals ik dan weer handig voor.

Wist je trouwens dat je ook bij het gebruik van mobiele apparaten je gezonde verstand mag gebruiken? Een lunchafspraak via WhatsApp regelen? Prima. Zakelijke informatie delen via diezelfde weg? Niet doen. Maar die chats zijn toch versleuteld? Ja, maar wie hebben de sleutel allemaal? Je communicatie gaat via Amerikaanse servers en de Amerikaanse wetgeving is niet kinderachtig als het gaat om het inzien van gegevens door opsporingsdiensten.

Nederlandse fietsers lappen nog wel eens wat verkeersregels aan hun laars, waarschijnlijk omdat hun persoonlijke inschatting op zo’n moment is dat het wel kan (licht staat op rood, maar er is geen ander verkeer). Soms echter ook omdat ze risico’s verkeerd inschatten, en dan gebeuren er ongelukken. Het is verstandig om te beseffen waar je wel en niet verstand van hebt. Daarom is de combinatie van zo’n gezond-verstand-appèl en een verbod zo gek nog niet.

En in de grote boze buitenwereld …


... ontvangt de Autoriteit Persoonsgegevens zo’n tweeduizend meldingen van datalekken per maand. De grootste gaten zitten bij ziekenhuizen en apotheken.

... richten ook Amerikaanse phishers hun pijlen op belastingbetalers.

... lees je hier wat de laatste trends op het gebied van phishing zijn.

... zijn nog steeds veel webcams niet goed beveiligd.

... is een kluis met backup-tapes van een verzekeraar gestolen.

... zou je de Boeing Dreamliner kunnen hacken, maar het is niet heel waarschijnlijk dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.

... zijn er grenzen aan wat een camera bij je voordeur allemaal mag doen.

... stuurt je tv gegevens naar onder andere Netflix, Google en Facebook. Ook als hij uitstaat, ook als je geen abonnement hebt.

... betekent ‘weggooien’ bij WhatsApp nog niet dat ook echt alles weg is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten