donderdag 29 maart 2018

Statistieken


Diverse grote bedrijven publiceren jaarlijks of soms zelfs ieder kwartaal rapporten waarin zij verslag doen van de beveiligingstoestand in de wereld.  Ik heb eens een paar van die rapporten naast elkaar gelegd en de belangrijkste bevindingen eruit geplukt om daar vervolgens een persoonlijke duiding aan te geven. Een soort alternatief paaseieren zoeken met een boodschap.

Een opmerkelijk gegeven is dat in 2017 in Europa twintig procent minder beveiligingsincidenten werden gemeld dat in het jaar ervoor. Noord- en Zuid-Amerika zagen samen juist een stijging van zesenveertig procent. Zuidoost-Azië duikelde dan weer achtenvijftig procent naar beneden, terwijl Oceanië weer met tweeënveertig procent steeg. Toegegeven, de verdeling van de wereld is wat grof en er ontbreken wat delen zoals de rest van Azië – inclusief Rusland – en heel Afrika. Maar zo’n rapportenschrijver put natuurlijk uit de gegevens die de producten van zijn bedrijf verzamelen en dat verklaart deze kleine wereld. Wat verder opvalt is dat de dalers in het laatste kwartaal flink stegen terwijl de stijgers in diezelfde periode juist scherp daalden. Kortom: het is een achtbaan; dit zijn cijfers die een leuk plaatje opleveren, maar verder geen houvast bieden voor toekomstige ontwikkelingen.

Een andere bevinding dan: ransomware wordt minder, coinminers worden meer. Cybercriminelen hebben een nieuwe manier ontdekt om gemakkelijker aan geld te komen. Bovendien doen coinminers minder pijn dan ransomware. Je hoeft geen weerloze burgers en bedrijven meer af te persen, je maakt alleen maar misbruik van hun computercapaciteit. In het vierde kwartaal van vorige jaar steeg het aantal aangetroffen coinminers met maar liefst acht-en-een-half duizend procent. En het aantal ransomware-varianten steeg weliswaar met bijna de helft, maar er ontstonden minder nieuwe ‘families’ van ransomware en bovendien daalde het geëiste losgeld met meer dan de helft naar gemiddeld 522 dollar.

Op welke manieren worden we zoal aangevallen? We worden gehackt, we krijgen malware binnen (voor tweederde via kwaadaardige bijlagen in e-mail en ook steeds vaker op Macs), de boeven maken gebruik van gestolen en/of zwakke wachtwoorden en ze doen aan social engineering. “Ze”, dat zijn in driekwart van de gevallen externe actoren – de dreiging komt dus in één kwart van de gevallen vanuit de eigen organisatie. Georganiseerde misdaad zit achter de helft van alle aanvallen terwijl staten verantwoordelijk zijn voor bij een vijfde van de aanvallen. Financiële organisaties zijn hun belangrijkste doelwit (een kwart van de aanvallen richt zich op hen). Geldelijk gewin blijft dus hun belangrijkste drijfveer (driekwart van de aanvallen), maar spionage is ook goed voor een vijfde deel van de aanvallen (dat matcht wonderwel met het percentage aanvallen door statelijke actoren). Uiteindelijk zit ook daar natuurlijk geld achter. Een ander rapport noemt de gezondheidszorg als belangrijk doelwit, met een stijging van het aantal aanvallen van ruim tweehonderd procent. Een gestolen medisch dossier brengt zo’n vijftig dollar op. Dat lijkt misschien wat magertjes, maar als je er maar genoeg hebt schiet het toch aardig op.

Nederlanders maken zich beduidend minder zorgen over hun online veiligheid dan de gemiddelde wereldburger: we scoren bijna dertig procent lager dan het gemiddelde van dertien onderzochte landen. Wij zijn sowieso het minst zorgelijk van al deze landen, al is onze score sinds 2014 wel met bijna negentig procent gestegen – waarmee we het hardst stijgen van allemaal. Voor de nationale veiligheid (lees: terrorisme) baart ons zorgen. In andere landen vreest men vooral identiteitsdiefstal en fraude met bankpasjes. Ik denk dat dat hier minder speelt omdat veel dingen in Nederland best goed geregeld zijn. Het onderzoek waar deze cijfers uit komen keek ook naar landen waarvan je op je klompen kunt aanvoelen dat je daar wat meer op jezelf bent aangewezen (ik noem de Filipijnen, Colombia en misschien toch ook maar de VS als voorbeeld).

Nu weten we dus waar we onze energie op moeten richten. Het onderscheppen van malware (waaronder ransomware en coinminers) blijft belangrijk, want het kost geld en is een belangrijke aanvalsvector – de malware niet als doel, maar als middel. Verder moeten we weten door wie we worden aangevallen en onze verdediging daarop aanpassen. De statistieken impliceren dat Nederland zich niet echt druk maakt om cybercriminaliteit, maar we hebben wereldwijd gezien wel de crème de la crème van de digitale speurders in huis. En ik geloof ook dat we, internationaal gezien, vaak al een goede uitgangssituatie hebben. Dan hoef je je vanzelf minder druk te maken.

Bronnen:
Unisys Security Index|McAfee Threats Report|Symantec Internet Security Threat Report|Verizon Data Breach Investigations Report

En in de grote boze buitenwereld …


... verzamelt Facebook gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten van Android-gebruikers.

... is het misschien toch niet zo slim om elders in te loggen via Facebook.

... is Facebook bepaald niet het enige bedrijf dat ons bespioneert.

... was de alarmcentrale van Baltimore besmet met ransomware, waardoor de centralisten moesten overstappen op handmatige procedures.

... heeft Amerika ook opeens een soort sleepwet.

... kan de QR-code-scanner op je iPhone je naar een heel andere plek brengen dan je dacht.

... arresteerde de Spaanse politie de leider van de cyberbende achter de Karbanak- en Cobalt-malware, waarmee wereldwijd honderd financiële instellingen zijn aangevallen en samen ruim een miljard euro lichter werden gemaakt.

... zijn er vorig jaar tienduizend datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten