vrijdag 23 februari 2018

De directeur


Het boegbeeld zit aan de voorkant van het schip, is het eerste wat je ervan ziet. En is dus gezichtsbepalend, want vaak telt de eerste indruk. De Vikingen gebruikten boegbeelden als bescherming tegen zeemonsters, en verder belichaamden zij de geest van het schip – wat dat ook moge zijn.

De directeur is het boegbeeld van elke organisatie. Hij is er niet alleen voor de sier, maar vooral om de organisatie te beschermen en te vertegenwoordigen – een soort belichaming van de geest van de organisatie, zou je kunnen zeggen. Verder bepaalt de directeur – anders  dan het boegbeeld van een schip – ook de koers. In kleine organisaties staat hij zelf letterlijk aan het roer, terwijl de directeur van een grote organisatie op diverse managers en medewerkers kan leunen en steunen die hem helpen om de koers uit te stippelen en het doel te bereiken (al gaat het in veel (de meeste?) organisaties meer om de reis dan om het bereiken van een einddoel).

Stel nou, je hebt een grote organisatie met een eigenzinnige, intimiderende directeur. De managers en medewerkers die worden betaald om aan de koers te werken staan vanwege die eerste eigenschap min of meer buitenspel en vanwege de tweede durven zij nauwelijks tegen de directeur in te gaan.

Stel nou, die eigenzinnigheid gaat zo ver dat de directeur wetenschappelijk bewezen feiten domweg niet gelooft en algemeen gebruikelijke werkwijzen – best practices – negeert, bijvoorbeeld omdat hij ze lastig vindt. In mijn vakgebied zou je dan kunnen denken aan risicoanalyses die je helpen om te bepalen aan welke dreigingen je de meeste aandacht moet schenken. Als die directeur niet naar zijn experts luistert, maar met zijn onderbuik regeert, dan kunnen daardoor de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van je gegevens en processen in gevaar komen. Want hij heeft dan bijvoorbeeld een extra bewaker bij de poort neergezet in plaats van de broodnodige virusscanner te laten installeren.

Stel dat er zo’n grimmige sfeer in de organisatie ontstaat dat zo af en toe ­– maar wel steeds vaker – een medewerker een andere afdeling oploopt en lukraak klappen gaat uitdelen. Alle ogen zijn gericht op de directeur, hij moet met een oplossing komen, dit kán zo niet langer. In plaats van dat hij ervoor zorgt dat de sfeer verbetert of dat er desnoods verplichte cursussen agressiebeheersing komen, rust hij de teammanagers uit met een knuppel. In de tijd dat de eigenlijke bewakers nodig hebben om te reageren op een amokmelding, kan die teammanager de situatie alvast weggeknuppeld hebben, zo denkt de directeur. Gemakshalve gaat hij ervan uit dat zo’n knuppeldrager altijd de juiste persoon weet te raken en zélf niet door het lint gaat.

Zo’n directeur is dan ook nog eens een bullebak, die zijn ondergeschikten kleineert, schoffeert en beledigt, liefst publiekelijk. Waarbij ‘publiekelijk’ zich niet beperkt tot het eigen bedrijf; ook ver daarbuiten staat hij bekend om zijn niemand ontziende stijl. Het lijkt ver gezocht, maar toch is dat gedrag – naast het menselijk leed dat het veroorzaakt – óók een bedreiging voor de informatiebeveiliging van de organisatie. Op enig moment breekt er iets bij een medewerker en wil hij wraak nemen. Als de organisatie waarin hij werkt toevallig een ICT-afdeling is en die medewerker is een beheerder, dan kan hij flink brokken maken. We noemen dit dan ‘rancuneuze medewerker’.

Het boegbeeld moest de Vikingen tegen zeemonsters beschermen, maar wat als het boegbeeld zélf het monster is? Je hebt dan iemand in een machtige positie die de organisatie te gronde kan richten, of – om het weer wat dichter bij mijn wereld te brengen – die de informatiebeveiliging ernstige schade kan toebrengen. Op den duur is dat funest voor iedere organisatie, maar ach, tegen die tijd is de directeur alweer vertrokken. De raad van bestuur zou voortijdig kunnen ingrijpen, maar die wordt misschien wel meegezogen in het tomeloze enthousiasme – als dat de juiste term is – van de directeur en zien ze in hem een visionair, of ze zijn gewoon bang voor hem en staan als verlamd toe te kijken.

Gelukkig heb ik niet zo’n directeur. Verre van dat. Helaas weet ik wel een land dat zo’n ‘directeur’ heeft en dan is informatiebeveiliging opeens niet meer het belangrijkste onderwerp.

En in de grote boze buitenwereld …


... durven beveiligingsonderzoekers en -reporters straks misschien niets meer te publiceren omdat ze bang moeten zijn dat ze voor de rechter worden gesleept.

... kan de veiligheid in gevaar komen als coinmining plaatsvindt op een ICT-omgeving die aan de fysieke wereld is gelinkt, bijvoorbeeld voor procesbesturing.

... levert mining veel geld op.

... is het soms ook best gemakkelijk om je te beschermen tegen coinmining.

... interfereerde de apparatuur van een miner in New York met het mobiele netwerk van T-mobile.

... heeft de Fraudehelpdesk een nieuwe e-mailwijzer gepubliceerd waarmee je kunt nagaan of een mailtje echt of nep is. Ik vind die wijzer op een paar punten wat kort door de bocht: alleen op basis van een ontbrekende persoonlijke aanhef concluderen dat het waarschijnlijk nep is klopt vaak maar zeker niet altijd. En lang niet alle bedrijven verzenden mail vanuit hun eigen domein, bijvoorbeeld omdat ze dat werk uitbesteed hebben.

 ... bespreekt dit artikel enkele VPN’s voor Android.

... slaat het Starbucks-effect toe in de informatiebeveiliging.

... krijgen Mac-gebruiker niet zo vaak te maken met malware, maar is het toch jammer dat een oude keylogger door slechts één virusscanner werd gedetecteerd.

... moest een overheidsinstelling in Colorado ruim tweeduizend pc’s uitzetten vanwege een ransomwarebesmetting.

... is in Almere iemand aangehouden omdat hij de cloudopslag van tientallen mensen had gehackt.

... doet malware steeds vaker moeite om betrouwbaar over te komen.

... wordt legitieme software steeds vaker gebruikt als vehikel om een aanval uit te voeren.

... is gewoon “nee” zeggen geen goede manier om in control te blijven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten