vrijdag 9 februari 2018

Attributie

Attributie is zo’n woord dat gewoon in het woordenboek staat, maar dat mijn pad pas kruiste toen ik het in mijn eigen vakgebied tegenkwam. Het is een oud woord: Van Dale noemt het jaartal 1553 met een verwijzing naar het Franse woord attribution. Volgens datzelfde woordenboek betekent het: toe­ken­ning, toe­de­ling. De psychologie kent de attributietheorie, zo souffleert Wikipedia mij, “die de wijze waarop mensen het gedrag van zichzelf en van anderen verklaren in termen van oorzaak en gevolg, en hoe dit van invloed is op hun motivatie, wil begrijpen.” Ook het staatsrecht kent de term attributie, aldus dezelfde encyclopedie, en dan is het “de rechtstreekse toekenning van een bevoegdheid tot rechtspraak of bestuur aan Nederlandse overheidsorganen.”

Met deze encyclopedische definities kan ik niets in de informatiebeveiliging. In mijn vakgebied is attributie de kunst van het aanwijzen van de aanvaller. Die aanvaller is bijvoorbeeld een hacker of iemand die een DDoS-aanval heeft uitgevoerd. Je hoort dan vaak uitspraken als “het waren de Russen”. Dát is attributie, maar wel op een hoog abstractieniveau – je bent natuurlijk niet door het gehele Russische volk gehackt, maar bijvoorbeeld door functionarissen van de regering of door een groep cybercriminelen uit het land waar de beschuldigende vinger naar wijst.

Attributie is moeilijk. Mijn Finse held Mikko Hypponen zegt: “Cyber attacks are effective, affordable and deniable.” Cyberaanvallen zijn dus effectief en goedkoop en je kunt gemakkelijk ontkennen dat je het gedaan hebt – want attributie is moeilijk. Als ik google op “attribution is hard” krijgt ik 167 duizend hits, waarbij deze mooie zin kwam bovendrijven: “Het is gemakkelijker om aarde-achtige planeten buiten ons zonnestelsel te vinden dan erachter te komen wie een hack heeft uitgevoerd” (Quinn Norton, journaliste). De artikelen die ik gelezen heb – toegegeven, ik heb een selectie gemaakt – leggen allemaal uit dat attributie zo lastig is omdat het zo gemakkelijk is om je sporen te wissen. Als hacker ga je niet rechtstreeks op je doel af, maar via een omweg. Dat maakt het al lastig om de weg naar de bron terug te volgen. De omweg loopt liefst ook nog eens via de infrastructuur van een land dat geen enkel belang heeft om te helpen bij de opsporing. Syrië schijnt een erg populair tussenstation te zijn, maar je kunt zelf wel nog een paar landen bedenken die in hun vuistje lachen als in het Westen een grote aanval heeft plaatsgevonden.

Amerika heeft een flinke kater opgelopen door de hack bij Sony  Pictures Entertainment in 2014. De beschuldigende vinger wees naar Noord-Korea, nog zo’n land dat hoog op de shortlist van te attribueren landen staat. Uiteraard ontkennen ze in alle toonaarden, maar er zijn ook westerse beveiligingsexperts die twijfelen aan de juistheid van deze attributie. Dat weerhield president Obama er niet van om extra sancties tegen het land te treffen.

Voor slachtoffers is het prettig om iemand te kunnen beschuldigen. Je zag dat ook bij de recente DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en overheidsinstellingen. Het lag zo voor de hand: wij hadden de Russen gehackt en nu sloegen zij terug. Zo’n abstracte attributie is ook lekker makkelijk, want zij is zo vaag dat je hulpeloos je schouders kunt ophalen en geen verdere actie richting de vermeende dader hoeft te ondernemen. En voor bloggers en zo kan het koppelen van een daad aan een vermeende dader ronkende teksten opleveren (ahum). Maar in het echt heeft de politie een achttienjarige scholier uit Oosterhout aangehouden op verdenking van het uitvoeren van de aanvallen.

Misschien is het voor sommige slachtoffers wel een geruststelling dat de dader tóch niet kan worden opgespoord. Stel dat ze hem of haar te pakken krijgen en dat vervolgens naar buiten komt hoe gemakkelijk het was om bij dat bedrijf in te breken. Dat is geen goede reclame. Een generieke dader als “de” Russen of “de” Chinezen impliceert dat je tegen zo’n overmacht toch niet opgewassen bent en dat jou niets te verwijten valt.

Kortom: attributie is altijd moeilijk, vaak een politiek spelletje en soms een handige smoes.

En in de grote boze buitenwereld …


... is de vermoedelijke dader van de recente DDoS-aanvallen dus aangehouden.

... mailde een journalist met de jongen die banken en overheidsinstellingen DDoS’te. [Achter betaalmuur, maar misschien krijg je het artikel net als ik cadeau.]

... werd ook tech-website Tweakers ge-DDoS’t. Zij lieten het er niet bij zitten en droegen zo bij aan de arrestatie van de verdachte.

... spot deze striptekenaar met de verkeerde attributie van de DDoS-aanvallen.

... sleept beveiligingsbedrijf Kaspersky Nieuwsuur-‘expert’ Van Rijbroek mogelijk voor de rechter.

... geeft dit lange artikel een aardig inkijkje in de Noord-Koreaanse hackwereld.

... wordt de Chrome-browser strenger voor onbeveiligde websites.

... kan crypto-mining de fysieke wereld bedreigen.

... verwijzen criminelen in phishingmails graag naar de actualiteit.

... heeft AV-TEST Android- en iOS-apps voor ouderlijk toezicht getest.

... maken jongeren vaak gebruik van onveilige wifi-netwerken.

... zijn er veel jonge cyberboefjes in Nederland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten