donderdag 23 november 2017

Vijf apen en een banaan

Wellicht ken je het experiment met de vijf apen en een banaan. Blijf dan toch maar even lezen, ik heb straks een verrassing voor je.

Het experiment gaat als volgt. Vijf apen zitten in een kooi waarin een banaan is opgehangen. Onder de banaan staat een ladder. Omdat apen nu eenmaal van bananen houden, gaat er al gauw eentje op weg naar boven. Op dat moment worden echter alle apen natgespoten. Als ze van de schrik bekomen zijn, probeert een andere waaghals het. Gevolg: weer een nat pak. Als nummer drie aanstalten maakt om naar de banaan te klimmen, wordt hij daarvan hardhandig weerhouden door de anderen.

In de volgende stap wordt een van de apen vervangen door een verse, die nergens van afweet. Hij ziet de banaan, denkt: “Ha, lekker!” en voor hij het weet wordt hij door zijn collega’s in elkaar gerost. Dit herhaalt zich als andere apen uit de eerste lichting worden vervangen – en de nieuwkomers timmeren er vrolijk mee op los. Op een gegeven moment zijn er geen apen meer die weten waarom ze die ladder niet op mogen, maar niemand haalt het nog in z’n hoofd om de banaan te begeren. Moraal van het verhaal: ook al weet je niet altijd waarom iets niet mag of waarom het op een bepaalde manier moet, soms conformeer je je aan het gedrag van anderen. Waarom? “Dat doen wij hier niet, jongeman!”

De vraag is nu: kunnen we dit mechanisme gebruiken om mensen veilig gedrag te laten na-apen? Niet dat ik met de brandslang door de gangen wil gaan lopen hoor. Ik zou dit op een gebruikersvriendelijke manier willen implementeren. Is de moderne mens nog wel geschikt voor een dat-hoort-nu-eenmaal-zo-aanpak? We zijn veel mondiger geworden, de vraag “Waar staat dat?” ligt menigeen op te lippen bestorven. En als het kan, dan mag het toch ook? Dat wordt nog wel eens gedacht, maar in omgevingen waarin medewerkers over veel verschillende puzzelstukjes moeten kunnen beschikken om hun werk te kunnen doen is het niet altijd mogelijk om autorisaties zo strak af te stellen dat ze niet méér kunnen dan ze mogen.

In de meeste gevallen verkies ik uitleg boven autoriteit. Als ik kan uitleggen waarom iets zó moet of juist niet mag, dan geef ik de ander de kans om het te begrijpen, om te voelen dat hij het zelf ook zo zou hebben bedacht. Een aap wint er niets bij als je hem zou kunnen uitleggen waarom het verstandig is om die banaan te negeren, maar bij mensen ligt dat toch anders. Op zo’n moment doen die paar procent verschil tussen het DNA van mens en aap er toe.

Autoriteit – maar liever: gezag ­– moet je in bepaalde situaties wél doen gelden. Bijvoorbeeld bij acute problemen waarbij het adagium “eerst schieten, dan vragen stellen” van toepassing is. Of bij een dreigende, ernstige overtreding van regels die grote schade zou kunnen veroorzaken. Maar ook bijvoorbeeld bij regels die gebaseerd zijn op wetgeving. Want ik ben dan wel geen jurist, maar ik denk niet dat wetgeving het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’ een goed idee vindt.

Kortom: de informatiebeveiliger zal doorgaans niet met een brandslang werken en evenmin als een drilmeester bevelen blaffen. Met goed overleg tussen gelijkwaardige partijen kom je in Nederland in de meeste gevallen het verst. Ja, hier kleeft inderdaad ook een cultuuraspect aan. Polderen werkt niet in alle culturen en bij kinderen en bij het gros van de cyberbejaarden kun je maar beter gewoon zeggen hoe ze hun digitale leven te beveiligen hebben, zonder al teveel uit te weiden over malware, spoofing, ip-adressen, phishing en vulnerabilities.

Dan nu de verrassing die ik had beloofd. Dat experiment met die apen? Dat is er nooit geweest. Het is weliswaar in 1996 beschreven door Hamel en Prahalad, maar zonder bronvermelding. En dan bestaat het niet. Het apen-experiment is dus een broodje aap. Of een soort van selffulfilling prophecy: het verhaal dat beschrijft hoe apen gedrag vertonen waarvoor ze zelf de reden niet kennen, wordt al jaren doorverteld door mensen die enthousiast over dit experiment vertellen zonder het zelf gezien te hebben – ikzelf incluis.

En in de grote boze buitenwereld …


... hebben ‘Microsoft-bellers’ weer een nieuw trucje verzonnen.

... mag het dan misschien verleidelijk zijn om een hack in de doofpot te stoppen, verstandig is het allerminst.

... blijkt uit onderzoek dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over cybersecurity.

... laat een ander onderzoek zien dat vooral jongeren onbekommerd gebruik maken van onveilige wifi-netwerken.

... trekt Mozilla de betrouwbaarheid van PKIoverheid niet langer in twijfel.

... mag een werkgever niet zomaar in de mail van zijn werknemers kijken. En als de e-mail extern gehost wordt, dan mag het hostingbedrijf die mail ook niet zomaar vrijgeven.

... heeft de Duitse overheid smartwatches voor kinderen verboden omdat kinderen ermee kunnen worden bespioneerd.

... toont dit animatiefilmpje voor- en nadelen van big data.

... is het bijna gedaan met de SOC-analist op instapniveau.

... beschermt deze nieuwe, gratis DNS-service je tegen kwaadaardige websites.

... slaan veel websites jouw toetsaanslagen en muisbewegingen op om ze te kunnen analyseren.

... is ‘uit’ niet altijd ‘echt uit’.

... hadden sommige HP-printers een ernstig beveiligingslek. Dat is nu gedicht, aldus dit artikel. Maar wanneer heb jij jouw printer voor het laatst gepatcht...?

... gaat Firefox je waarschuwen bij datalekken.



1 opmerking:

  1. Verassing: Misschien niet met apen gedaan maar wel met mensen.....
    Betreft promotiefilmpje van MINDFUCK uit 2018.
    Duurt maar 5 minuutjes. 'Experiment van de vijf apen.'

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2027249850742728&id=100003731984168

    BeantwoordenVerwijderen