vrijdag 17 november 2017

Trojaans ei

Een kippenhoudende collega griste ’s ochtends nog gauw twee eieren mee uit het mandje in de keuken. Zijn vrouw had de dag ervoor gezegd dat ze de oogst van de afgelopen dagen ging koken. Zo’n hardgekookte eitje bij de lunch vindt die collega wel lekker. Groot was dan ook zijn teleurstelling toen hij op kantoor zijn broodtrommel opende en ontdekte dat niet alleen de schaal van een ei was gebroken, maar dat ook de rauwe inhoud ervan was uitgelopen. Hierdoor was hij niet alleen veroordeeld tot een eierloze lunch; ook een deel van zijn boterhammen moest hij weggooien omdat ze besmeurd waren met rauw ei. Daar zou je zomaar ziek van kunnen worden (als het ei besmet is met de salmonellabacterie).

Paarden leggen weliswaar geen eieren, maar ik wil hier toch even een brug slaan naar het paard van Troje – zo groot is die stap namelijk niet. In het mythologische Trojaanse paard zat ook iets anders dan de inwoners van Troje hadden verwacht. Van oudsher gebruiken we in de informatiebeveiliging de aanduiding ‘Trojaans paard’ voor een virus dat verborgen zit in een programma dat zich voordoet als een bonafide, vaak ‘gratis’ aangeboden programma. Maar ik ga het hier niet over virussen hebben. Met de bacterie van hierboven zijn ziekteverwekkers al voldoende aan bod geweest.

Welbeschouwd wemelt het van de niet-virale Trojaanse paarden. Neem nou een phishing-mailtje: dat is er in feite ook zo eentje. Er staat een belofte of een dreigement in, in ieder geval iets om je te verleiden tot een handeling waar je achteraf spijt van krijgt. Net als destijds van het binnenhalen van het paard van Troje.
 
Van de week hadden we thuis een andere vorm van een Trojaans paard. Een zogenaamde Microsoft-beller. “You have a problem with your computer!”, klonk het met een vet Indiaas accent. Nu is mijn hele gezin natuurlijk op de hoogte van deze zwendelpraktijken, dus mijn vrouw antwoordde keurig: “Oh noooo!” Ze weten thuis namelijk allemaal dat je moet proberen om die lui zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, want in die tijd kunnen ze geen schade aanrichten bij mensen die dit misselijke verschijnsel nog niet kennen – in de eerste helft van dit jaar zijn zo’n achthonderd Nederlanders er ingetrapt, zegt de politie. In werkelijkheid zullen het er nog meer zijn; mensen die zich kapot schamen zullen zich doorgaans niet melden. Het gesprek kabbelde voort. “Wat ziet u op uw computer?” “Ik zie een zwart scherm.” (Hij stond zogenaamd uit, haha.) Toen het lang genoeg had geduurd, kreeg de beller uit India de wind van voren. Hij repliceerde snoeihard: “Go to hell!” Maar mijn vrouw had het laatste woord: “After you.” Jammer dat ik nooit thuis ben als ze bellen (dit was al de vijfde keer of zo).

Waarom ik dit een Trojaans paard noem? Omdat ze je willen doen geloven dat ze je gaan helpen. De melding dat je een probleem hebt en de geruststelling dat ze je kunnen helpen is het paard. En dat ze juist zelf een probleem veroorzaken, dat is de onverwachte inhoud. Doordat ze je ertoe verleiden hen de controle over je computer te geven, kunnen ze alles doen wat ze willen. Ze vragen geld voor hun ‘diensten’ en er zijn gevallen bekend waarin ze, als je het bedrag via internetbankieren gaat overmaken, het bedrag gauw nog even verhogen. Eén Nederlander was na zo’n telefoontje 70 duizend euro armer. Of ze laten je een programma installeren dat stiekeme dingen doet zoals het verzamelen van bankgegevens om je nog een keer een poot uit te kunnen draaien. Ransomware kan natuurlijk ook. Soms laten ze je een website bezoeken waarop je een creditcardnummer moet achterlaten of andere dingen in hun voordeel moet doen. Wat het ook is, het draait altijd om geld. Jouw geld.

Nog even terug naar die eieren. Er is een simpele test om erachter te komen of een ei rauw of gekookt is. Gewoon een flinke zwieper geven zodat het om z’n as gaat tollen. Komt het ei snel tot stilstand, dan is het rauw. Een gekookt ei blijft een poosje ronddraaien. Maar ja, die test doe je natuurlijk alleen als je twijfelt aan de staat van het ei.

En in de grote boze buitenwereld …


... bevat The Motherboard Guide to Not Getting Hacked veel goede tips.

... zijn kassasystemen geliefde doelwitten voor hackers.

... klopt het Witte Huis zich op de borst over de openheid van de Amerikaanse regering ten aanzien van vulnerabilities (maar ze bepalen wel per geval of ze de kwetsbaarheid niet liever geheim houden).

... pleit deze columnist voor fatsoensregels in plaats van privacyregels.

... hebben onderzoekers een vliegtuig gehackt via radiocommunicatiekanalen. Wát ze precies hebben gehackt is niet bekendgemaakt.

... is er veel vraag naar gestolen iPhones. En dus hebben hackers een manier bedacht om ze te kunnen ontgrendelen.

... kunnen goed gelijkende familieleden jouw met Face ID beveiligde iPhone X ontgrendelen.

... beweren Vietnamese onderzoekers dat ze Apple Face ID om te tuin kunnen leiden met een masker. De auteur van dit artikel is sceptisch.

... wordt zweet misschien het volgende biometrische authenticatiemiddel. Wasmanden op slot!

... kun je crypto-geld niet alleen kopen, je kunt het ook genereren. Als iemand anders dat stiekem met behulp van jouw computer doet, dan heet dat cryptojacking.

... vind je hier de meest hackbare cadeaus voor de feestdagen.

... kun je proberen om uit het adresboek van Facebook te blijven.

... mag de politie vluchtende boeven niet stoppen door hun auto te hacken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten