vrijdag 12 juli 2024

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

 

Afbeelding via Pixabay

Het was een warme dinsdagmiddag in zo’n zomer die maar niet wil losbarsten. Dan pak je wat je pakken kunt, en dus zaten ze in hun  Utrechtse achtertuin te genieten van die ene mooie dag. Plots werd de rust wreed verstoord door geschreeuw en gebonk op de tuinpoort. Verschrikt sprongen ze op.

Door de spleten in de poort zagen ze stukjes van een vrouw die verwilderd uit haar ogen keek. “Laat me erin, dit is mijn huis!”, krijste ze. Nou, dat gingen ze maar even niet doen. Uitleggen dat de vrouw toch echt bij het verkeerde huis, ja zelfs in de verkeerde straat stond, had geen effect op deze dame, die duidelijk onder invloed van het een en ander verkeerde. Ze bleef maar op de poort bonken. Nou klinkt ‘poort’ erg solide, maar in feite was het een constructie van waaibomenhout die aan inferieure scharnieren hing, en de rechtmatige eigenaren vreesden dat die niet meer heel lang stand zou houden.

Hoogste tijd op de politie te bellen. Die was snel ter plaatse, zoals dat in hun jargon zo mooi heet, en ze begrepen al gauw dat ze de persoon in kwestie maar het beste konden meenemen, want in de huidige staat was er geen land mee te bezeilen. Ze propten haar achterin de auto en reden weg. Het werd weer rustig in de straat.

De buurtbewoners waren natuurlijk zowel geschrokken als nieuwsgierig. De meesten waren niet thuis toen dit gebeurde, of aan het stofzuigen, waardoor ze niks hadden gehoord. De overburen hadden een beveiligingscamera. Zou daar iets op te zien zijn? Bingo! Het stond er allemaal op. Toen de vrouw kwam aanlopen, keek ze zelfs even recht in de camera. Ook de politieactie was prachtig in beeld gebracht. Het filmpje werd gedeeld in de buurtappgroep – niet voor de sensatie, maar uit het besef dat die dame binnen de kortste keren weer vrij zou rondlopen, en dat de straat dan toch graag voorbereid zou willen zijn.

Als ik in die straat zou wonen, dan zou ik die informatie ook willen hebben. Je wilt toch je gezin en je eigendommen beschermen, nietwaar. Ik zou dan ook, als gewone burger, niet aarzelen om de beelden te delen met belanghebbenden. Maar vanuit mijn vak vraag ik me tegelijkertijd af: mag dat eigenlijk wel? Hoe zit dat met de privacy? Ook mensen die iets verkeerds doen hebben daar recht op. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is Europese wetgeving die onze privacy reguleert. Ieder land heeft een AVG-toezichthouder; in Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP is de perfecte bron om op zoek te gaan naar het antwoord op mijn vraag.

Je mag beelden, waarop personen herkenbaar in beeld zijn, niet zonder hun toestemming delen, lees ik daar. Dus niet op internet zetten en ook niet delen via social media. Maar er geldt wel een uitzondering voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik: “De voorwaarde hierbij is dat deze persoon de foto’s en filmpjes privé houdt of hooguit in een zeer beperkte kring deelt. Bijvoorbeeld in een kleine appgroep.” Dat van die ‘kleine appgroep’ is een beetje vreemd, want elk lid van die groep zou de beelden verder kunnen verspreiden. Misschien zie je ze wel terug op Dumpert.

Er speelt nog meer. Je mag ‘eigenlijk’ ook niet de openbare weg filmen. Want dat betekent een aantasting van de privacy van elke passant. Nou snappen ze bij de AP best dat het soms niet anders kan dan dat je camera een stukje van de straat meefilmt. Maar ook dan gelden er regels. De meest voor de hand liggende: zoom zoveel mogelijk in op je eigendommen, met andere woorden: maak de schending van de regels zo klein mogelijk. Beelden bewaren hoeft eigenlijk ook niet, maar daar lijken geen concrete regels voor te zijn, want de AP zegt hierover:  “Verwijder de beelden zodra u die niet meer nodig heeft. Bijvoorbeeld na 24 uur.” Ook moet je mensen informeren over je camera en de beelden goed beveiligen – want als je gehackt wordt, dan heb je een datalek.

Er zit een dubbele moraal in de regel dat je de openbare ruimte niet mag filmen. Want als er bij jou in de straat iets gebeurt, dan wil de politie maar wat graag de beelden van jouw ‘illegale’ camera hebben – ze kunnen die beelden zelfs vorderen, met andere woorden: je bent verplicht om ze af te staan. Het mag dus niet, maar als je het toch doet, dan helpt dat misschien bij de bestrijding van misdaad.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten