![]() |
Afbeelding via Pixabay |
Boem!
Een harde knal verscheurde de stilte in de woonkamer. Mijn vrouw, die daar
alleen was, keek geschrokken om zich heen. Wat wás dat? Een paar tellen later
hoorde ze geklater. Haar ogen volgden haar oren en vonden de bron van het
geluid. Toen riep ze naar boven, met krachtige urgentie in haar stem: “Stop met
wat je doet en kom nú helpen!”
Vijf
hartslagen later zag ik roze vloeistof uit de vitrinekast druipen. Daar, in die
kast, zijn we enkele jaren geleden een bescheiden verzameling Mooie Flessen
begonnen, toen ik de kinderen op vakantie in Zuid-Frankrijk wees op een fles
wijn waarop de gendarme van Saint-Tropez was afgebeeld – een hectische filmrol
van de Franse komiek Louis de Funès uit mijn jeugd (nou ja, de film zelf is
ouder dan ik, maar ik heb vroeger diverse films met deze acteur gezien – kent u
Fantomâs nog?). Ondanks dat ik geen alcoholische dranken lust, kreeg ik die
fles cadeau van mijn zoon, omdat hij de sentimentele waarde snapte. Sinds een
recent verblijf in Kroatië staat er ook een mooie fles wodka van Old Pilots, versierd
met luchtvaartsymbolen – die hebben we gekocht voor mijn zoon, de aanstormende
piloot.
Mijn
dochter deed een poosje geleden ook een duit in het zakje. Ze was met school
naar Spanje geweest en had een flesje met felroze inhoud meegebracht. Voor in
de vitrinekast. En dat flesje was dus ontploft. Nou ja, ontploft – de dop was
eraf gesprongen en op een centimeter of twee na was alle inhoud eruit gelopen.
Let wel: het flesje stond nog rechtop. De vloeistof zocht zijn weg naar lagen
gelegen delen van de kast. Gewapend met hand- en poetsdoeken gingen we het
goedje te lijf. Ik moest zelfs nog een kastdeurtje losschroeven om overal bij
te kunnen. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot die ene vervormde
schroefdop. Wat was hier in hemelsnaam gebeurd?
Op het
flesje van 250 ml staat kombucha. Wikipedia zegt hierover, onder het
lemma komboecha: “een drankje dat ontstaat uit fermentatie van
gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gistculturen”. En
op het etiket lees ik dat je het spul “altijd in de koelkast” moet bewaren,
tussen de twee en acht graden. Dat zijn omstandigheden die onze vitrine niet
kan waarmaken. En dus ontwaakten die bacteriën, spanden samen met de gist en
vormden gas. Totdat de druk een kleine twee maanden later teveel werd voor die
arme schroefdop, die maar één uitweg zag: omhoog. En vervolgens is zo’n beetje
alle inhoud uit het flesje geborreld.
Een
paar blogs geleden pleitte ik voor het lezen van handleidingen. Daar wil ik nu
graag etiketten aan toevoegen. Hoewel ik me afvraag of dat geholpen zou hebben.
Als je toch niet van plan bent om iets te consumeren, waarom zou je het dan
koelen? En als ik de ingrediëntenlijst al had gelezen, zou ik me dan
gerealiseerd hebben dat ik iets explosiefs in handen had? Ik denk het niet.
Achteraf ben ik dan ook verbaasd dat het spul überhaupt verkocht mag worden, of
dat er niet op z’n minst een duidelijke waarschuwing op het etiket prijkt. Het
goedje schijnt overigens ook omstreden te zijn vanwege onbewezen
gezondheidsvoordelen. Sterker nog, er kunnen
zelfs heel gevaarlijke schimmels in het drankje voorkomen. Misschien is
het maar goed dat het spul nu weg is. Het lege flesje staat trouwens wel weer
in de vitrine, als herinnering aan het schoolreisje én aan de ontploffing.
Soms is
het handig om handleidingen en instructies te doseren, omdat het anders
overweldigend kan zijn. Deze week zag ik daar een slim voorbeeld van. Ik neem sinds
kort een nieuwe dienst af van een bedrijf. Na een paar dagen stuurden ze me een
mailtje met de strekking: beveilig uw account optimaal, zet
tweefactorauthenticatie (2FA) aan. Dat doen ze goed. Zo helpen ze mensen die
geen handleidingen en etiketten lezen toch een stapje vooruit. Overigens had ik
2FA al aangezet zodra ik zag dat ze dat ondersteunen. Heb jij het ook overal
waar dat kan aan staan? Het beschermt je als ooit een van je wachtwoorden mocht
uitlekken, bijvoorbeeld door een hack bij een organisatie waar je een account
hebt. Zonder 2FA ben je dan het haasje, en als je hetzelfde wachtwoord ook nog
elders zonder 2FA gebruikt (foei), dan moet je die wachtwoorden als een haas
wijzigen.
Ik heb
het al vaker gezegd: gebruik een wachtwoordmanager, waarin je niet alleen je
wachtwoorden opslaat, maar die je ook wachtwoorden laat genereren. Minimaal
twaalf posities lang, en omdat je die wachtwoorden toch zelden zelf hoeft in te
typen, is vijftien nog beter. Zelfs het beste wachtwoord is niet bestand is
tegen een hack bij een organisatie die jouw wachtwoord niet goed beveiligt; daarom
zet je overal waar dat kan 2FA aan.
En in de grote boze buitenwereld …
- staat de EU misschien op het punt om client side scanning in chat-apps te verplichten.
- spreekt de baas van een van de chat-apps zich ferm uit tegen deze EU-plannen.
- kregen Noord-Amerikaanse cyberverzekeringen in 2023 flink meer claims te verwerken.
- pleit de politiek voor een Rijksmaildienst en een Rijkschatdienst.
- gaat dit artikel helemaal voorbij aan de beveiligingsaspecten van AI.
- kan cybercrime dodelijk zijn.
- is dat mailtje van Microsoft misschien helemaal niet van Microsoft.
- moet ook Nederland zich schrap zetten voor criminelen met gekloonde stemmen.
- wil Google z’n AI trainen met jouw Chrome-geschiedenis.
- beargumenteert Cyber Dad waarom je geen foto’s van je jonge kinderen zou moeten publiceren.
- voerde het Amerikaanse leger een antivaxcampagne op de Filipijnen met valse social media accounts.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten