vrijdag 8 december 2023

USB-condooms

 

Afbeelding via Pixabay

Bij de Douane vroegen ze zich af of het geoorloofd is om je mobiele apparatuur op te laden bij openbare oplaadpunten. Die vraag kwam bij ons team terecht en toen wij erover spraken, werd gunnend naar mij gekeken: blogje?

We hadden natuurlijk gemakkelijk kunnen antwoorden: “Nee, niet doen!” (En dat ga ik straks heus wel doen.) Maar het is natuurlijk veel beter om uit te leggen hoe het snoer in de stekker zit en welke alternatieven er zijn. En het zou ook jammer zijn om alleen de collega’s in ’t groen te bedienen, terwijl dit voor iedereen – en ook voor jou privé – van belang is.

Het gaat hier over opladen via een USB-kabel. Iets wat je waarschijnlijk dagelijks doet met je telefoon of tablet – óók als je een iDing van Apple hebt, want weliswaar hebben de iets oudere iPhones en iPads aan de kant van het toestel geen USB-, maar een Lightning-aansluiting, maar welk stekkertje zit er ook alweer aan de andere kant, aan de kant van de lader? Juist ja, USB-A! En wat is er dan zo spannend aan USB? Nou, er kan dus meer mee dan alleen opladen: je kunt er ook data doorheen sturen. Misschien is je printer wel via een USB-kabel aan je pc aangesloten, of hangt je laptop met zo’n kabel aan een extern beeldscherm. Ziehier het bewijs dat er data door je USB-aansluiting gaat. Nou en? Ah, nu raken we mijn vakgebied. Als ergens data kan stromen, dan kan dat ook zonder dat jij dat merkt. En dat kan weer gevolgen hebben voor de vertrouwelijkheid van jouw gegevens, of die van je werkgever. Waarbij gegevens natuurlijk van alles kan zijn: foto’s, contacten, teksten, spreadsheets, noem maar op. All things digital.

Criminelen weten dat ook. Onder het motto ‘data is de nieuwe olie’ (oftewel: daar kun je goud geld mee verdienen) bewandelen ze graag nieuwe paden. En wat heeft dat dan met die openbare laadpunten te maken, waar de Douane naar vroeg? Nou kijk, zo’n openbaar laadpunt is een USB-stopcontact in de trein, de bus, een hotelkamer, noem maar op; je ziet ze tegenwoordig overal. Of het is een USB-kabeltje dat ergens bungelt. Je ziet ook wel eens van die kleine lockers waarin je je telefoon aan het infuus kunt hangen (ik heb ze zelfs eens op een beveiligingsconferentie gezien…). Het probleem met al die genereuze stroomleveranciers is, dat je niet weet wat – en wie – erachter zit. En nou komt het: je kunt dus aan zo’n stopcontact of kabeltje iets toevoegen, of er iets achter hangen wat meer is dan alleen een oplader. Er zijn zelfs kabels verkrijgbaar met stekkertjes die via wifi informatie doorgeven naar hun baasje. Dat alles schetst het risico-scenario waar het hier om gaat: dat iemand, via een ogenschijnlijk onschuldige, gratis oplaadmogelijkheid gegevens van jouw apparaat steelt. Dit fenomeen heeft zelfs een naam: juice jacking. Met ‘juice’ als in stroom en ‘jacking’ als in hijacking. Via de stroomkabel worden je gegevens ontvoerd. Ook de algemene media hebben deze sappige term opgepikt; bij de research voor deze blog stuitte ik op artikelen van RTL Nieuws, de Cosmopolitan, Hart van Nederland en de Jan. En sommigen doen er best wel hijgerig over.

In ruim negen van de tien gevallen zal zo’n openbaar oplaadpunt echter geen enkel probleem zijn. Ik zie een hacker niet zo snel een trein openschroeven, iets in een USB-poort verstoppen en dan maar hopen dat ooit iemand met belangrijke informatie z’n telefoon aan precies dát oplaadpunt hangt. Bij zo’n bungelend snoertje aan een goedbedoelde paal in de stad, of bij zo’n laadlocker, wordt het verhaal al iets anders, omdat die veel gemakkelijker zijn te manipuleren. Het gros van de slachtoffers van dergelijke aanvallen is getarget: iemand heeft het gemunt op een specifieke persoon omdat die over specifieke informatie beschikt. Als ik naar mijn primaire doelgroep kijk en het over dergelijke aanvallen heb, dan noem ik altijd twee organisaties: de Douane en de FIOD. Beiden beschikken over informatie die interessant is voor criminelen, en in ieder geval van de Douane weet ik dat ze nog wel eens in het buitenland acte de présence geven, en dat maakt het soms net allemaal iets spannender.

Wat kun je doen om het gebruik van publieke oplaadpunten te vermijden? Ga van huis met een volle accu, en als je weet dat je het daarmee niet redt, wees dan voorbereid: neem je eigen lader én snoer mee. Bang dat je geen stopcontact vindt? Stop dan ook een powerbank in je tas. Liefst een iets duurdere, die je toestel lekker snel oplaadt. Kun je écht niet om een publiek oplaadpunt heen, gebruik dan een USB-condoom (of de preutsere variant, de juice-jack defender). Dat is een stekkertje dat je in je toestel prikt en waar aan de andere kant dat publieke laadsnoertje in gaat. USB-condooms laten alleen stroom door, geen data. Gebruik nooit een gevonden laadsnoer of oplader; die zijn misschien niet per ongeluk daar terechtgekomen. En als je toestel je de keus geeft tussen data-overdracht en ‘alleen opladen’, kies dan die laatste optie.

Het komt er dus, zoals bovenaan voorspeld, hierop neer: gebruik gewoon geen openbare oplaadpunten. Nergens, nooit, ook al ben je ‘niet belangrijk’. Als je dat principe hanteert, dan hoef je er verder nooit meer over na te denken.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten