vrijdag 15 december 2023

Herriebakje voor 007

 

Foto van auteur

Wat hebben Desmond Llewelyn, John Cleese en Ben Whishaw gemeen? Wel, ze speelden allemaal de rol van Q in James Bond-films. Je weet wel, die norse man die Bond van allerlei technische snufjes voorziet, zoals schoenen met een giftig mes erin verwerkt, een lipstickbom en een horloge met een krachtige ingebouwde laser. Niet dat ik zo’n grote 007-fan of Q-groupy ben, maar ik liep laatst tegen een bijzonder ding aan dat niet zou misstaan in het arsenaal van een dubbel-nul-agent.

Het lijkt wel op een sushi-doosje, zei iemand. Maar dan wel een zware, want het geval weegt 600 gram, mede door de dikke bodem en dito deksel. Het deksel sluit hermetisch en op het ronde dingetje aan de voorkant staat automatic pressure purge. Binnenin zie je een kleine schakelaar, plus- en min-knoppen en een paar ledjes. Nee, dit is geen sushi-doos. Dit is echt iets uit het laboratorium van Q.

Als je het apparaat – want dat is het – aanzet en het deksel sluit, dan hoor je ruis. De volumeknoppen geven je zes verschillende standen; in alle standen hoor je de white noise door het gesloten doosje heen, en in de hardste stand is het ronduit irritant. Zodra je het deksel opent, stopt de herrie.

Ben je er al uit? Ik zal het maar verklappen. Dit ding is bedoeld om je telefoon in op te bergen tijdens vertrouwelijke besprekingen. De ruis zorgt ervoor dat eventuele luistervinken, die je telefoon hebben gehackt om je stiekem af te kunnen luisteren, alleen maar ruis horen. En door het transparante deksel kun je wel zien als er iets op je telefoon binnenkomt, bijvoorbeeld een bericht of een gesprek. Dat is het voordeel van deze doos boven een kooi van Faraday, die alle elektromagnetische straling blokkeert en feitelijk een vliegtuigmodus creëert – waarbij overigens niet kan worden uitgesloten dat malware een opname maakt en die later alsnog verstuurt. Kortom, met deze doos ben je tegelijkertijd bereikbaar en niet-afluisterbaar. Wow.

Ik zie het helemaal voor me. James Bond in het kantoor van M, die op het punt staat om de volgende opdracht te onthullen. Maar eerst gaan de telefoons in zo’n box. Want tja, top secret natuurlijk, die bespreking. En dergelijke functionarissen zijn per definitie een doelwit van het soort hackers dat over de kennis en de middelen beschikt om afluistersoftware te planten (ik denk aan onze geliefde statelijke actoren). En onze filmhelden moeten natuurlijk wel te allen tijde bereikbaar blijven, want misschien belt hun Amerikaanse collega Felix Leiter wel met belangrijk nieuws.

In het echte leven zal de markt voor dit product ook wel de wereld van spionnen zijn. Daarnaast zullen ook top-industriëlen en andere mensen, die iets weten wat anderen ook dolgraag zouden weten, tot de klandizie behoren van het Nederlandse bedrijf dat dit ding heeft ontwikkeld. Je zult ‘m minder gauw tegenkomen in een webshop met leuke cadeau-ideeën voor de kerst, al was het alleen maar omdat ’ie nogal prijzig schijnt te zijn.

In minder spannende ecosystemen gebruiken ze een armeluisvariant van dit high tech apparaat: een weckpot. Je weet wel, zo’n glazen pot met een rubberen ring en een beugelsluiting, bedoeld voor het inmaken van groente en fruit. Nou, in zo’n hermetisch gesloten pot kun je dus ook prima je telefoon stoppen, terwijl hij toch zichtbaar blijft (wel eerst het voedsel eruit halen en goed schoonmaken hè). Bij gebrek aan een weckpot kan ik nu even niet testen of er inderdaad geen geluid doordringt, maar ik wil wel geloven dat het gebruik ervan niet zinloos is. Al was het alleen maar dat de bewustwording op het thema vertrouwelijkheid een boost krijgt als er opeens weckpotten op de vergadertafel staan.

Prettige feestdagen wenst Borsoi, Patrick Borsoi.

De Security (b)log keert na de jaarwisseling terug.

 

En in de grote boze buitenwereld …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten