vrijdag 11 november 2022

Oplossing zoekt probleem

 

Afbeelding: Reviver

In Californië, Arizona en Michigan mag tegenwoordig iedereen z’n auto voorzien van een elektronische kentekenplaat. Toen ik dit las was mijn eerste gedachte: wat zou er mis kunnen gaan? (Of eigenlijk het veel cynischer klinkende: what could possibly go wrong?)

Eerst maar even de (vermeende) voordelen van zo’n beeldscherm op je auto. Het is hip, en zeker Californië is een staat waar veel hippe mensen wonen. En wat kan zo’n schermpje dan doen voor die hippe mensen? Wel, om te beginnen natuurlijk het voor de hand liggende: het kenteken van de auto tonen. Verder moeten Amerikanen hun registratie jaarlijks verlengen en dat kan met zo’n plaat automatisch. Daarna wordt het wat frivoler: je kunt kiezen tussen light en dark mode en een persoonlijke tekstregel toevoegen. En uiteraard kan het schermpje ook reclame tonen.

Het bedrijf Reviver, de patenthouder, dicht zijn product, de RPlate, diverse mogelijkheden  toe die de publieke veiligheid kunnen verbeteren. Zo kan het scherm een melding tonen als het voertuig gestolen is, of als er een amber alert is uitgegeven voor een vermist kind. En je kunt ‘m heel handig beheren met je smartphone, via bluetooth. En natuurlijk heeft hij 5G-connectivity en heeft de duurdere versie GPS, zodat je je auto altijd kunt terugvinden.

Natuurlijk heeft de fabrikant ook aan de beveiliging van dit apparaat gedacht: “encrypted TLS/SSL communication, advanced data encryption, zero hardware data storage”. Er worden dus – van achteren naar voren lezend – geen gegevens opgeslagen, maar die gegevens zijn wel geavanceerd versleuteld (wat dat ook moge betekenen). Communicatie is op dezelfde wijze beveiligd als tussen je browser en een website.

Tja. Even los van voor de hand liggende vragen rond nut en noodzaak, wil ik toch even naar de beveiligings- en privacy-aspecten kijken van deze oplossing-zonder-probleem (een typering van beveiligingsgoeroe Bruce Schneier). Een andere coryfee in mijn vakgebied, Mikko Hyppönen, zegt altijd: als het verbonden is, is het kwetsbaar. Je moet ervan uitgaan dat deze kentekenplaat in principe kan worden gehackt. Een voor de hand liggende ‘toepassing’ voor een gehackt kenteken is natuurlijk het vervalsen ervan. Maar wat dacht je van een onterechte melding dat een auto is gestolen? Zeker in Amerika, waar agenten al gauw de hand naar hun heup brengen, lijkt het me geen pretje om rond te rijden met een auto die roept dat hij gestolen is, of waar “HELP!” op staat. De uitvinders voorzien ook nog toepassingen voor betaald parkeren (waarbij de kentekenplaat het bonnetje achter de voorruit vervangt) en voor mindervaliden (het displayen van een rolstoel). Als je dat kunt beïnvloeden, dan ligt een oneerlijk leven van gratis parkeren – zelfs op gereserveerde plekken – in het verschiet.

Qua privacy duiken de voor de hand liggende vragen op: wie kan mij allemaal volgen? Waar je wanneer bent kan een boel informatie over jouw leven prijsgeven. Hoe gemakkelijk voel je je bij die gedachte? Natuurlijk hebben we daar helemaal geen elektronische kentekenplaat voor nodig – afhankelijk van je instellingen weet je telefoon, die je nog vaker bij je hebt dan je auto, dat ook allemaal, en deelt dat met advertentiebedrijven als Google en Apple. Het privacy-aspect lijkt dus niet eens zo spannend bij dit product.

Blijft de vraag: waarom zou je? De marketing richt zich op twee speerpunten: lifestyle en de automatische kentekenverlenging. Het eerste punt zie je terug in de reviews, waarbij vooral auto’s zijn afgebeeld die jij en ik ons niet kunnen veroorloven. En over het tweede punt doen reageerders nogal cynisch: alsof het zo moeilijk zou zijn om je kenteken op de ouderwetse manier te verlengen. En waarom zou je zo’n ding niet kopen? Misschien vanwege de beveiligingsrisico’s, en anders vanwege de prijs: de goedkoopste versie kost $ 19,95 per maand.

Ik zie ons in Nederland niet zo snel met zo’n gimmick rondrijden. Mocht het er ooit wel van komen, dan hoef je niet bang te zijn voor grove taal op de persoonlijke tekstregel. Je kunt namelijk alleen teksten tonen die door de autoriteiten zijn goedgekeurd. Zonder deze beperking zouden de platen in Nederland natuurlijk over de toonbank vliegen.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten