vrijdag 16 september 2022

Security officers

 

Afbeelding via Pixabay

Op mijn lijstje met onderwerpen van de blog staat onder andere deze zin: “Er bestaan ook business security officers”. Achter dit zinnetje gaat de constatering schuil dat veel collega’s dit niet weten. Hoogste tijd dus om eens uit de doeken te doen welke soorten informatiebeveiligers we zoal hebben en wat hun rol is.

Laat ik maar bij mezelf en mijn soortgenoten bij de IV-organisatie (Informatievoorziening) beginnen. Niet omdat wij zo vreselijk belangrijk zijn, maar omdat ik het zo het beste kan uitleggen. Je kunt mij vele etiketjes opplakken: mijn officiële functie is het nietszeggende stafadviseur, ik noem mezelf meestal adviseur informatiebeveiliging en de titel information security officer past mij ook wel. Maar wat doen wij eigenlijk? We zijn eindverantwoordelijk voor de informatiebeveiliging van alles wat de IV-organisatie voortbrengt (applicaties en technische infrastructuur, zoals netwerken, servers en werkplekken). De crux zit ‘m daarbij in het voorvoegsel ‘eind’. De verantwoordelijk voor elk afzonderlijk product ligt namelijk gewoon in de lijnorganisatie – team, afdeling, onderdeel, ofwel: teammanager, afdelingshoofd, directeur. Als informatiebeveiligers helpen we de lijn bij het waarmaken van hun verantwoordelijkheid; we staan hen bij met advies, we helpen met risicoanalyses en bij het vaststellen of ze aan wet- en regelgeving voldoen (met name de Baseline Informatiebeveiliging Overheid, de BIO) en we reageren op meldingen van het type: “Hier gebeurt iets waar je eens naar zou moeten kijken”.

Vanuit onze eindverantwoordelijkheid hebben we ook een mening over van alles en nog wat. Als we constateren dat iets niet is zoals het zou moeten zijn, dan vinden we daar iets van. En dat is niet vrijblijvend. Maar we treden met deze pet op niet alleen corrigerend op, maar ook regelgevend. We schrijven en implementeren beveiligingsstandaarden voor de IV-organisatie, die invulling geven aan het geldende beleid. Dat proberen we zodanig te doen dat er ook echt mee kan worden gewerkt; daarvoor zoeken we afstemming met de mensen die er uiteindelijk mee te maken krijgen.

Dan de business security officers, de BSO’s, waar het allemaal om is begonnen. Zij zitten bij de verschillende organisatieonderdelen en zien erop toe het beveiligingsbeleid ook dáár wordt geïmplementeerd en nageleefd. De BSO’s gaan over integrale beveiliging, dus naast informatiebeveiliging bemoeien ze zich ook met fysieke beveiliging. Een medewerker uit zo’n organisatieonderdeel, die iets ziet dat hij onder de aandacht van ‘beveiliging’ wil brengen, kan bij z’n eigen BSO aankloppen. Alleen: veel mensen weten helemaal niet dat die BSO’s bestaan. Ze gaan dan op het intranet of in de interne telefoongids op zoek naar iemand die ze aan z’n jasje kunnen trekken en dan komen ze niet zelden uit bij ons team. Of ze komen rechtstreeks bij mij persoonlijk uit, want tja, als blogger steek je nu eenmaal net iets meer boven het maaiveld uit. Dat is niet erg hoor – ik heb liever een melding, die niet direct op de juiste plek landt, dan géén melding. Maar het zou natuurlijk een goede zaak zijn als de BSO’s ook wat meer naamsbekendheid zouden krijgen. [In de interne versie van deze blog staat hier een link naar een lijst van BSO’s.]

En dan hebben we nog de CSO en de CISO, respectievelijk chief security officer en chief information security officer. De eerste gaat over integrale beveiliging, de tweede specifiek over informatiebeveiliging. Zij maken het beveiligingsbeleid voor de hele organisatie (gebaseerd op ‘hoger’ beleid) en ondersteunen de organisatie bij het implementeren en naleven van beleid, kaders en richtlijnen. Dit is overigens nog maar de korte versie van de functiebeschrijvingen.

De boodschap van dit verhaal: wil je iets kwijt op het gebied van beveiliging, zoek het dan in eerste instantie dicht bij huis, bij je eigen BSO. Kom je er toch niet uit, dan zijn mijn collega’s en ik natuurlijk altijd bereid om je een duwtje in de juiste richting te geven. En als BSO’s advies nodig hebben vanuit IV, dan staan we uiteraard ook klaar.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten