vrijdag 2 september 2022

De bellende broekzak

 

Afbeelding via Unsplash

Verkoudheid, files en broekzakgesprekken zijn van die eeuwenoude ergernissen (als in: ze bestonden al in de vorige eeuw) waar de wetenschap maar geen goede oplossingen voor weet te vinden. Ik kom daarop omdat onze zoon, die momenteel de intreeweek van de Universiteit van Amsterdam ondergaat en ‘dus’ niet al te vroeg naar bed gaat, ons in de vorige nacht om 2.48 uur per ongeluk wakker belde. Een typisch broekzakgesprek dus.

Het enige wat we hoorden was hevig geroezemoes uit de een of andere Amsterdamse uitgaansgelegenheid, en de volgende ochtend kregen we daar, via Snapchat, ook de beelden bij geleverd. Voor de zekerheid riepen we nog een paar keer zijn naam in de telefoon, uiteraard zonder reactie. Ach ja, ik word liever zo uit bed gebeld dan dat er echt iets aan de hand is. De schade bleef nu beperkt tot wat hartkloppingen aan onze kant van de verbinding en nog een tijdje wakker liggen omdat ik in gedachten al de contouren van deze blog aan het schetsen was.

Broekzakgesprekken komen tot stand als een telefoon onbedoeld wordt geactiveerd door druk of beweging in de broekzak. Soms leidt een combinatie van toevallige ‘indrukken’ tot een telefoonverbinding. Een andere keer leidt het gewoon tot een scherm dat aangaat en onnodig stroom verbruikt. M’n zoon kan erover meepraten: als hij naar z’n gebruiksstatistieken kijkt, ziet hij enorm veel schermtijd. Het verbaast me dus niks dat we juist door zíjn broekzak werden gebeld.

Nou hoorden wij in dit geval slechts uitgaansgeluiden, maar wat als je telefoon per ongeluk uitbelt terwijl je in een vertrouwelijk overleg zit, of een privégesprek hebt dat verder niemand iets aangaat? Als dat in een verder rustige ruimte plaatsvindt, dan is zo’n gesprek aan de andere kant best wel te volgen. Dat kan pijnlijke situaties opleveren, en misschien kan zelfs vertrouwelijke informatie (zakelijk dan wel privé) uitlekken. Ik ken overleggen waarbij de telefoons verplicht helemaal moeten worden uitgeschakeld.

Wat kun je nog meer doen tegen bellende broekzakken? Flip phones (die toestellen die je dichtvouwt) zijn er immuun tegen. Verder zijn er voor Android apps die om een extra bevestiging vragen voordat er daadwerkelijk wordt gebeld. Niet echt handig lijkt me, want als je echt wilt bellen moet je steeds een extra hobbel nemen en bovendien kan je broekzak die laatste actie ook nog wel doen. Je treft dergelijke apps dan ook niet aan in de top-zoveel. Gelukkig is er een heel gemakkelijke manier om broekzakbellen te voorkomen: vergrendel je telefoon voordat je ‘m in je broekzak stopt. Je weet wel, gewoon even kort op de uit-knop drukken, zodat het scherm inactief wordt. Je telefoon is sowieso al beveiligd met een pincode, vingerafdruk, gezichtsscan of desnoods een swipe-patroon (toch?). De meeste broekzakken zullen er niet in slagen om de telefoon te ontgrendelen.

Broekzakken lijken graag naar 112 te bellen en houden zo de alarmcentrale onnodig bezet. In het extreme doorgetrokken zou dat kunnen betekenen dat een ander gesprek, waarbij elke seconde telt, daardoor te laat binnenkomt. Broekzakgesprekken kunnen levens kosten.

Er zijn meer manieren waarop je geheel onbedoeld informatie kunt lekken. Bijvoorbeeld doordat iemand over je schouder meekijkt naar je scherm, het zogenaamde shoulder surfing. Als je in de trein lekker wilt werken op de laptop maar niet wilt dat iemand kan meekijken, dan moet je óf in een hoekje gaan zitten, óf een privacyscherm voor je beeldscherm plaatsen. Zo’n scherm is een polarisatiefilter, dat het licht slechts in één richting doorlaat, waardoor je alleen iets ziet als je er recht voor zit.

Een bekende analoge wijze om gegevens te lekken is het verliezen of per ongeluk tonen van papieren documenten (ik bedoel u, mevrouw Ollongren). Rondslingerende briefjes met wachtwoorden vallen ook in deze categorie. Je mond voorbijpraten is een zo vanzelfsprekende manier om informatie te lekken dat ik bijna zou vergeten om ‘m te noemen.

Morgen komt zoonlief weer thuis en dan kan ik hem ermee pesten dat hij z’n telefoon niet onder controle heeft.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten