vrijdag 16 april 2021

Auto

Een paar weken geleden had ik in de rubriek En in de grote boze buitenwereld… een link opgenomen naar een blog van Google, waarin ze aankondigden dat je over een tijdje een digitale autosleutel in je Android-telefoon kunt opslaan. Wist ik veel dat zoiets allang bestaat, maar dan automerk-specifiek. Een lezer attendeerde mij daarop en voorzag me van een paar handige linkjes. Gevraagde tegenprestatie: vind hier eens iets van.

De auto in kwestie, de Ford Mustang Mach-E, kun je op drie verschillende manieren openen: met de elektronische sleutel, met je telefoon en met een pincode. Een sleutelgat is er niet. Die eerste optie ken ik van mijn eigen auto. Lekker makkelijk, want je kunt de sleutel op zak houden. Je drukt op een knopje op het portier, de auto checkt of de juiste sleutel in de buurt is en de sloten springen open. En zo’n auto start je vervolgens niet met de sleutel in het contactslot, maar door op de startknop te drukken. Wederom controleert de auto op de aanwezigheid van de sleutel en daar ga je. Dergelijke sleutels bewaar je thuis het beste in een gesloten blikje, want er zijn autodieven die apparatuur hebben waarmee ze – dwars door jouw voordeur – het signaal van de sleutel ‘verlengen’ tot aan de auto op je oprit. Het blikje, dat fungeert als kooi van Faraday, steekt daar een stokje voor.

Maar omdat we tegenwoordig alles met onze telefoon lijken te willen doen, moest ook de autobediening in een app gestopt worden. Phone as a Key (PaaK) noemen ze dat. Zo’n app werkt net als je elektronische autosleutel, maar je kunt er de auto ook op afstand mee openen en starten (binnen de reikwijdte van Bluetooth). Ik ga ervan uit dat dit met een versleuteld Bluetooth-signaal werkt, want anders zou een dief het signaal van jouw telefoon kunnen opvangen en het daarna zelf gebruiken om je auto te openen en ermee weg te rijden.

Vanuit beveiligingsoptiek vind ik de derde optie om in de auto te komen het interessants: een vijfcijferige pincode. Eigenlijk bedoeld voor als je telefoon leeg is, maar er zijn mensen die altijd de pincode gebruiken, zo valt op autofora te lezen. De sleutel laten ze thuis en de telefoon sluiten ze op in de auto als ze naar het strand gaan. Het touchpad in de deurstijl van de Mustang kent tien cijfers, maar ze staan in koppels. Daar is 1 en 2 hetzelfde, net als 3 en 4, enzovoorts. Dat levert je slechts 55 = 3125 mogelijke combinaties op. Gelukkig zit er wel een time-out op: tik vijf keer een foute code in en je moet vijf minuten wachten. Stel voor het gemak even dat je vijf codes per minuut kunt proberen, dan heb je gemiddeld dik vier uur nodig om zo’n auto te brute-forcen (domweg proberen de code te kraken). Dat lijkt me voldoende vertraging als je auto ergens staat waar genoeg mensen langskomen (tenzij de dief wel erg brutaal is), maar wat als je auto twee weken lang op zo’n immens groot parkeerterrein op Schiphol staat? Gelukkig kun je dat toetsenbordje ook uitschakelen.

De grootste bedreiging voor je auto zijn overigens je vingers. Als je de auto met de pincode opent, dan laten die vingers namelijk vetsporen achter op de deurstijl. Je kunt dan gemakkelijk zien uit welke cijfers de code bestaat. Vervolgens hoef je die alleen nog maar in de juiste volgorde te zetten. Vijf vettige vingerafdrukken kunnen in 120 verschillende volgordes worden gezet. Als de pincode 14629 is, dan zie je slechts vier vingerafdrukken, de 1 en de 2 zitten immers op dezelfde plek. Dat wordt beloond met vijf keer zoveel mogelijkheden: de autokraker kijkt tegen 600 verschillende mogelijkheden aan, waarvan hij gemiddeld de helft zal moeten proberen om succes te hebben. Dat kost je dan een klein uur. Bij vijf verschillende cijfers is hij al na gemiddeld tien en maximaal twintig minuten binnen. Maar hij kan natuurlijk ook heel ouderwets een ruitje intikken en die laptop van de achterbank grissen. Zonder sleutel of gekoppelde telefoon neemt hij de auto zelf trouwens niet mee. Maar ja, die strandganger had z’n sleutel en/of telefoon in het handschoenkastje gelegd om ze niet kwijt te raken…

Dus, als je een dergelijke auto hebt (het hoeft geen Mustang te zijn): sleutel thuis in een gesloten blikje bewaren, je telefoon niet kwijtraken en altijd een poetsdoekje bij de hand houden om je vingerafdrukken weg te vegen. En niet naar het strand gaan.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten