vrijdag 6 november 2020

Sensing

Sensing. Laat dit woord eens even smelten op je tong. Misschien heb je, zo zonder context, de neiging om er een Aziatische draai aan te geven: sen-sing. Maar nee, het is ‘gewoon’ Engels. Het woordenboek (Van Dale) vertaalt het werkwoord in ‘(zintuiglijk) waarnemen’, maar in de techniek kan het ook ‘opsporen, registreren, ontdekken, meten, aftasten’ betekenen. Met een combinatie van de algemene en de technische vertaling kom je aardig in de buurt van het onderwerp van deze blog.

Ik zag de term in het rapport Trends in Veiligheid 2020 van Capgemini. Om de context goed te begrijpen, moet je weten dat er een verschil is tussen ‘veiligheid’ en ‘beveiliging’ – althans in mijn wereld. Veiligheid gaat over de klassieke beleving: hoe veilig zijn mens en maatschappij? Denk daarbij aan terrorismebestrijding en het algemene gevoel van veiligheid. Dat is een abstracter niveau dan het niveau waarop beveiliging zich afspeelt, want daarbij gaat het bijvoorbeeld concreet om de beveiliging van een evenement of een gebouw (fysieke beveiliging) of om de beveiliging van ICT-systemen (dat noemen we doorgaans logische beveiliging, wat misschien niet de meest logische benaming is; digitale beveiliging had ook gekund (en hoor ik daar iemand ‘cyber’ roepen?)).

Het genoemde rapport kiest positie op het snijvlak van veiligheid en beveiliging en heeft een artikel gewijd aan sensing. De auteurs definiĆ«ren de term als volgt: “Onder sensing verstaan we slim digitaal waarnemen met behulp van sensoren, waarbij een waarneming wordt vertaald naar een melding of aanbeveling.” Als ik die definitie lees, dan moet ik aan het dashboard van mijn auto denken. Die bevat allerlei sensoren, die hem continu in de gaten houden en lampjes doen oplichten of piepjes doen klinken als een meting buiten de geldende bandbreedte valt (bijvoorbeeld bandenspanning te laag) of als ze denken dat ik op het punt sta iets stoms te doen (bijvoorbeeld van rijbaan wisselen terwijl er een andere auto in mijn dode hoek zit). Het rapport weet natuurlijk ook dat we dat soort dingen al langer doen, maar het haalt het internet der dingen erbij: de sensoren zijn IoT-devices geworden, die via het internet met elkaar verbonden zijn en er desnoods voor zorgen dat een automatische reactie volgt. Ze spreken dan van Informatie Gestuurd Optreden en voeren voorbeelden op uit het domein van de veiligheid: toezicht op afstand door NVWA, het monitoren van vitale infrastructuur, maar ook de beveiliging van de muur tussen de VS en Mexico (‘Smart Border’). Maar je kunt er ook zakkenrollers in een outlet center mee vangen, weten ze in Roermond.

Zouden we sensing ook kunnen inzetten voor informatiebeveiliging? Doorgaans beschouwen we de fysieke beveiliging van ICT-systemen als onlosmakelijk onderdeel van de integrale beveiliging ervan, en dan weet ik wel raad met sensing. Denk bijvoorbeeld aan camera’s die het hek rond een datacenter in de gaten houden en die zelf een seintje geven als iets groters dan een vogel of een kat in de buurt komt, zodat beveiligers niet de hele tijd naar beeldschermen hoeven te turen.

Bij digitale beveiliging maken we ook gebruik van sensoren, al zijn die niet zozeer fysiek en tastbaar van aard, zoals de ABS- en botssensoren in je auto dat zijn. Wij maken doorgaans gebruik van sensoren in de vorm van programmacode, die data in de gaten houdt, en noemen dat monitoring. Hoeveel data komt er binnen op onze webserver? Is dat meer dan de ingestelde drempelwaarde? Dan is er mogelijk sprake van een DDoS-aanval. Het systeem kan dat signaleren en aanbevelingen doen, keurig volgens de definitie van de term sensing. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door geautomatiseerd maatregelen te treffen. Je moet dan vooraf goed bedenken wat wel en niet automatisch mag worden afgehandeld – het middel moet niet erger zijn dan de kwaal.

Een andere verschijningsvorm van monitoring is het Nationaal Detectie Netwerk (NDN). In dit samenwerkings-verband wordt dreigingsinformatie gedeeld onder de deelnemers, waardoor een organisatie gebruik kan maken van sensoren in andere organisaties. Maar ook de inlichtingendiensten en het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) leveren en verrijken informatie. De doelgroep van het NDN bestaat uit de rijksoverheid en vitale organisaties.

Ondertussen zit ik met een schuin oog naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen te kijken. Op dit moment (vrijdagmiddag 1 uur) is het nog steeds spannend, maar trekt vooral het gedoe eromheen de aandacht. De zittende president, die het onderspit dreigt te delven, slaat om zich heen met rechtszaken en leugens. Misschien zouden deze verkiezingen ook baat hebben bij sensing, om het proces transparant te maken voor de kiezers. En wat meer – of eigenlijk: veel meer – sense zou ook welkom zijn.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten