vrijdag 17 juli 2020

Wachtwoord gelogd


“D1tismijnw8chtwoord#tra!@litralAla”. Enter. Huh? Wachtwoord fout? O, ik zie het al. Ik dácht dat ik hier al ingelogd was en alleen hoefde te ontgrendelen, maar dat klopt niet. Ik heb dus mijn wachtwoord in het veld voor de gebruikersnaam getypt en geënterd. Gewoon opnieuw proberen. Niks aan de hand. Of…?

Je voelt het addertje onder het gras al aan je in flipflops* gestoken tenen knabbelen, hè? Dat zit zo. Omdat er nu eenmaal onaardige mensen bestaan, moet je computersystemen beschermen tegen indringers. Zo iemand zou kunnen denken: weet je wat, ik probeer gewoon eens een gebruikersnaam en een wachtwoord en dan zie ik wel wat er gebeurt. Als hij dat heel vaak doet, dan heeft hij misschien een keer geluk en komt hij binnen.

Maar hij kan zijn geluk een handje helpen. Misschien is het niet zo moeilijk om een correcte gebruikersnaam te bedenken, bijvoorbeeld omdat een organisatie daar een vast stramien voor gebruikt (ik noem maar eens wat: een deel van je achternaam, een voorletter en een volgnummer). Als er dan een Jansen of De Vries werkt, dan heb je zo een valide gebruikersnaam te pakken.

En veel mensen hebben helaas nog steeds bedroevende wachtwoorden, zo blijkt steeds weer uit onderzoeken en gelekte wachtwoorddatabases. Met ‘geheim’, ‘w@chtWo0rd’, ‘1234567890’, ‘qwertyuiop’ en ‘uiophjklvbnm’ val je echt door de mand, mensen, ook al vervang je letters door tekens en cijfers en lijkt dat laatste wachtwoord door zijn lengte een flinke kluif voor kraakprogramma’s te zijn (kijk maar eens op je toetsenbord waarom dat toch een slecht wachtwoord is). Ach ja, ik heb het al vaker gezegd: de techniek moet eens gauw met een veilig, universeel toepasbaar alternatief komen, zodat wij zwakke mensen niet meer met wachtwoorden hoeven te dealen.

Goed, er zijn dus mensen die ergens proberen in te loggen zonder dat ze daar recht op hebben. Als beheerder van zo’n potentieel doelwit wil je weten of dat op jouw systeem gebeurt. En dus laat je je systeem vastleggen als er iets gebeurt dan mogelijk van belang kan zijn dat de beschikbaarheid, integriteit of vertrouwelijkheid van je systeem en je gegevens zou kunnen aantasten. Middels logging kun je van alles vastleggen: dat een harde schijf bijna vol is, dat iemand een bepaald gegeven heeft gewijzigd en dat bij iemand een virus is gesignaleerd. En dus ook dat er een mislukte inlogpoging heeft plaatsgevonden.

Het overkomt iedereen wel eens dat hij een typfout maakt in z’n wachtwoord, zeker als dat een wachtwoord is dat aan allerlei complexiteitseisen voldoet. Dan staat er in het logbestand: mislukte login voor gebruiker xyz. Bij een integer opgezet systeem hoef je niet bang te zijn dat het ingetypte wachtwoord ook wordt gelogd. Stel je voor zeg: de fout zit waarschijnlijk in één positie, waardoor het loggen van het ingetypte wachtwoord het grootste deel ervan zou prijsgeven aan iedereen die het logbestand kan inzien.

Maar nu komt het: als je de fout maakt die ik in de eerste alinea beschreef, dan staat je wachtwoord op de plek waar eigenlijk je gebruikersnaam zou moeten staan. Omdat je vervolgens entert met een leeg wachtwoordveld, is er sprake van een mislukte login. Dat wordt natuurlijk gelogd. Daar gáát je wachtwoord. In de logging staat nu: mislukte login voor gebruiker D1tismijnw8chtwoord#tra!@litralAla.

Wat moet je nu doen? Wat je altijd moet doen als je weet of vermoedt dat je wachtwoord is uitgelekt: als de sodemieter wijzigen. Je hoeft echt niet te wachten tot het systeem zegt dat je wachtwoord verloopt; op bijvoorbeeld een Windows-computer druk je op ctrl-alt-delete en kies je vervolgens voor ‘Wachtwoord wijzigen’. Ook andere systemen bieden de mogelijkheid om je wachtwoord op eigen initiatief te wijzigen. Als je hetzelfde wachtwoord ook voor andere systemen gebruikt, dan moet je het daar ook wijzigen. In de grote boze buitenwereld wordt het hergebruiken van wachtwoorden trouwens sterk afgeraden, maar voor organisatie-interne systemen heb ik daar persoonlijk minder moeite mee. Mits je doet wat in deze alinea staat als het een keertje mis gaat.

*) Van Dale: scha­kel­ele­ment met twee in­stel­mo­ge­lijk­he­den dat na sig­naal­ont­vangst van de ene in de an­de­re stand om­slaat. Maar dat bedoel ik hier niet.

En in de grote boze buitenwereld …


... hebben Iraanse staatshackers hun werk gefilmd en per ongeluk op een vrij toegankelijke server opgeslagen.

... is het Privacy Shield van tafel (afspraken tussen de EU en de VS over persoonsgegevens).

... stond mijn Twitter-tijdlijn deze week bol van de hack op Twitter-accounts van bekende personen. Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste artikelen hierover:
·         Hackers konden privéberichten lezen en dat, en niet de afgetroggelde bitcoins, is het grootste zorgpunt:
https://www.grahamcluley.com/the-twitter-hack-why-elon-musk-bill-gates-jeff-bezos-and-others-might-have-reason-to-be-worried/
·         Ontrafelt dit artikel wie er achter de hack zit: https://krebsonsecurity.com/2020/07/whos-behind-wednesdays-epic-twitter-hack/

... zitten Amerikaanse inlichtingendiensten in hun maag met mondkapjes. Want die frustreren gezichtsherkenningssystemen (al las ik enkele weken geleden dat China dat probleem zou hebben opgelost).

... leidde de corona-lockdown tot een flinke toename van spyware en stalkerware.

... adverteert iemand op het dark web met de gegevens van vele miljoenen hotelgasten van de MGM-keten.

... opende een politieke partij op gemeentelijk niveau een meldpunt cybercrime. Vreemd.

... blijven kwetsbaarheden in de meeste routers onbehandeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten