vrijdag 29 mei 2020

Vriend in nood


Vriend-in-nood-fraude. Deze mooie term voor iets heel lelijks (meestal noemen we het WhatsApp-fraude) pikte ik laatst ergens op. Dit fenomeen komt veelvuldig voor en er wordt de laatste tijd ook steeds vaker voor gewaarschuwd, onder andere door de Fraudehelpdesk.

Die term zou je eigenlijk zo moeten schrijven: “vriend”-“in-nood”-fraude. Er is namelijk niemand in nood en al helemaal geen vriend. Toch vraagt iemand jou onder dit voorwendsel om hulp in de vorm van geld. Er zijn vele varianten van deze vorm van fraude, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde. Een “familielid” of “vriend” zoekt contact met je via bijvoorbeeld WhatsApp, sms of e-mail. In dat bericht staat een geloofwaardig verhaal over bijvoorbeeld een rekening die met spoed moet worden betaald, een kapotte wasmachine die moet worden vervangen of zonder geld in het buitenland zitten (die laatste zul je momenteel niet tegenkomen – iemand, die in corona-tijd claimt in het buitenland te zitten, is meteen al af) . Bovendien weet die persoon plausibel te maken dat hij een ander nummer of e-mailadres gebruikt (eigen toestel kapot, nieuw abonnement, andere provider).

Zoals bij veel vormen van digitale fraude wordt het toekomstige slachtoffer ook hierbij vaak onder druk gezet: er komt een deurwaarder als die rekening niet vandaag nog wordt betaald, zoonlief komt in het weekend thuis met een grote tas vuile was die zondagavond schoon mee moet, ik word het hotel uit gezet als ik nu niet betaal maar mijn betaalpas is stuk. De crimineel wil je geen tijd gunnen om over zijn verzoek na te denken, want je zou eens tot de conclusie kunnen komen dat er iets niet in de haak is. Hij heeft – anders dan bij phishing het geval is – in jou persoonlijk geïnvesteerd, hem is dus alles eraan gelegen om dit tot een goed einde te brengen.

Die investering in jou zit ‘m in de voorbereiding. Het bericht moet de juiste toon treffen: “Hé pa, kun je deze rekening voorschieten?” is een slechte binnenkomer bij een kinderloze dame. Maar als je het te algemeen houdt (“Hoi, kun je me helpen met wat geld?”), dan is de slagingskans erg klein. De crimineel moet dus aannemelijk maken dat hij een sociale relatie met het slachtoffer heeft en dat vergt onderzoek. Maar gelukkig voor de boef staat ons hele leven op sociale media, dus hij hoeft er de deur niet voor uit. Overigens proberen ze het tegenwoordig ook wel zonder voorbereiding, zoals uit het eerste artikel uit de grote boze buitenwereld blijkt.

Er wordt dus misbruik gemaakt van vriendschappen en familiebanden, en dat is waarom ik het verschijnsel iet lelijks noemde. Natuurlijk wil je een naaste helpen als die echt in nood is, maar het is wel zaak om na te gaan of die noodkreet echt van een bekende afkomstig is. Hoe? Dat is vrij eenvoudig: bel hem of haar op en vraag hoe het zit. Gebruik daarvoor het telefoonnummer dat je al eerder kende, niet het nummer waarvan de hulpvraag afkomstig is. Als je op die manier geen contact kunt leggen en ook op het ‘nieuwe’ nummer niet wordt opgenomen (met als smoes “niet te geloven, maar mijn nieuwe simkaart is kapot” of zo), dan kun je altijd nog proberen via WhatsApp te bellen, of desnoods vragen om een gesproken bericht via diezelfde app. Maar eigenlijk zijn alle contactpogingen naar ‘nieuwe’ nummers en adressen bijna altijd tegen beter weten in en hooguit bedoeld om er zeker van te zijn dat je niet toch iemand in de steek laat.

Vorige maand hebben meer dan duizend mensen bij de Fraudehelpdesk gemeld dat ze zo’n hulpvraag hebben ontvangen en dat heeft ze meer dan een kwart miljoen euro gekost. Dat is met gemiddeld zo’n € 250 per persoon misschien niet heel schokkend, maar het kan toch een flinke bres in iemands budget slaan – wat eerst een lening onder vrienden leek, is nu een ‘gift’ aan een vreemde. Tel daar gerust nog de emotionele schade bij op.

De zakelijke variant van vriend-in-nood-fraude heet CEO-fraude of BEC: de CEO is de baas (Chief Executive Officer) en BEC staat voor Business E-mail Compromise – compromittering van of inbreuk maken op zakelijke e-mail. Het stramien is eigenlijk hetzelfde als bij WhatsApp-fraude, alleen is de zogenaamde afzender nu een hooggeplaatste functionaris in jouw organisatie en gaat het doorgaans om veel grotere bedragen. En waar de privé-variant meestal via WhatsApp gaat, is bij BEC e-mail het gebruikelijke vehikel. Als de criminelen hun werk goed doen, dan komen dergelijke mailtjes alleen terecht bij medewerkers die bij het geld kunnen. Net als bij WhatsApp-fraude zit ook bij BEC een urgentie-element, aangevuld met autoriteit (de baas mailt me!), geheimzinnigheid (niemand mag dit weten!) en in vertrouwen nemen (ik vertrouw jou, daarom vraag ik dit aan jou).

Vooral in formele organisaties, waar de afstand tussen werkvloer en leiding groot is, is de kans van slagen groot. In minder formele organisaties pak je gemakkelijker de telefoon om even te checken of het wel klopt. Het zou echter in iedere organisatie normaal moeten zijn dat een medewerker, die een verzoek ontvangt om een geheimzinnige financiële transactie te regelen, ruggespraak houdt. Als het écht een verzoek van de CEO was, dan hoort die je een schouderklopje te geven voor je alertheid. En als het een poging tot fraude was, dan heb je natuurlijk óók een schouderklopje – en misschien wel meer – verdiend.

En in de grote boze buitenwereld …


... konden Twitteraars live meekijken met een poging tot WhatsApp-fraude, en zelfs het verloop ervan bepalen.

... leverde dit recente geval van BEC een flinke bom duiten op.

... is een Groninger opgepakt in een grote phishing-zaak.

... moeten overheden goed nadenken over de inrichting van hun corona-app. Dit is een voorbeeld van hoe het ernstig fout kan gaan.

... is het gebruiken van open source software juridisch gezien oké.

... is er een gevaarlijke nieuwe kwetsbaarheid in Android ontdekt (met logo!).

... kun je niet zomaar verplicht worden om tijdens werkoverleg-via-video je camera aan te zetten.

... blikt dit artikel uitvoerig terug op twee jaar AVG.

... moet je even wat tijd vrijmaken om een password manager te gaan gebruiken.

... hielpen Nederlandse spionnen de Britten tijdens de Falkland-oorlog bij het ontcijferen van Argentijnse communicatie.

... speuren buitenlandse spionnen naar kwetsbare VPN’s in het Nederlandse MKB.

... zijn supercomputers ook handig voor cryptomining.

... is de mail-app van Apple weer veilig te gebruiken zodra je versie 13.5 van iOS of iPadOS hebt geïnstalleerd.

... maakt een ander beveiligingslek in iOS het mogelijk om het toestel te jailbreaken, maar door de bug kunnen ook buitenstaanders de controle over het apparaat verkrijgen.

... heeft het UWV te kampen met een groot aantal datalekken. Veel meldingen hebben betrekking op verkeerd bezorgde, maar wel geopende post.

... springen nieuwe banken slordig om met de privacy van hun klanten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten