vrijdag 14 februari 2020

Heel Holland


Heel Holland bakt rust op drie pijlers: receptuur, vakmanschap en jurering. De thuisbakkers tonen in de tent hoe goed ze in de eerste twee zijn; voor de derde zijn ze volledig afhankelijk van de smaak van de tweehoofdige jury.

Ik herken mijn eigen vak hierin (anders was ik er niet over begonnen). Een recept bestaat uit twee delen: de lijst van ingrediënten en de bereidingswijze. Onze ingrediënten zijn virusscanners, firewalls, authenticatie- en autorisatiesystemen, wet- en regelgeving, normenkaders en gedragsregels – en nog een heleboel meer dingen. De bereidingswijze geeft aan hoe je deze ingrediënten samen moet verwerken om tot het beste resultaat te komen. Zoals de bakker per recept bepaalt hoe hard zijn mixer moet draaien, zo moeten een virusscanner en een firewall geconfigureerd worden, zodat je in de gegeven omstandigheden tot het gewenste resultaat komt.

Ook het op de juiste wijze toepassen van wet- en regelgeving, normenkaders en gedragsregels hoort bij de bereidingswijze, maar dan zijn we inmiddels bij de tweede pijler aanbeland: vakmanschap. Tweehonderd gram bakmeel, boter en suiker afwegen lukt iedereen nog wel. Maar wat is de juiste manier om deze te mengen, en wanneer moeten de eieren erbij? En moet dat dan één voor één of allemaal tegelijk? Maakt het überhaupt iets uit? Het toepassen van onze beveiligingsregels werkt net zo. Als je een systeem beheert, dan moet je begrijpen wat zo’n regel in jouw context betekent, en hoe je haar naar dat systeem vertaalt. Als je eindgebruiker bent – en dat zijn we allemaal – dan moet je al die regels zien toe te passen op het gebruik van je laptop, tablet en telefoon. Hoe beter ons aller vakmanschap, hoe beter het resultaat wordt.

Een cake moet er niet alleen maar mooi uitzien, hij moet ook eetbaar (en bij voorkeur lekker) zijn. Als je er een dikke laag glazuur overheen gooit, dat ziet dat er misschien wel strak uit, maar het ding wordt er ook mierzoet van. Evenzo streven we niet naar maximale beveiliging, maar naar optimale beveiliging: je moet in de eerste plaats met een systeem kunnen werken, en dan op zo’n manier dat je beschermd bent tegen de specifieke dreigingen waar je mee te maken hebt. In de cake-analogie zou de bakker vanuit gebruiksgemak kunnen denken dat het handig is om de oven in de hoogste stand te zetten, omdat de cake dan lekker snel klaar is. Daardoor zal hij echter aan de buitenkant verbranden en binnenin niet gaar worden. De bakker kiest dus de optimale temperatuur, zodanig dat de binnenkant gaar is wanneer de buitenkant lekker bruin is.

In onze organisatie heb je vrije toegang tot het internet; we blokkeren alleen sites met een beveiligingsrisico en sites die in een categorie vallen die van hogerhand ongewenst is verklaard (gokken, porno, softwaredownloads, cloudopslag en zo). Je mag dus overal bij, tenzij het op de blacklist staat. Ben je echter bijvoorbeeld data-analist, waardoor je bij ‘veel’ gegevens kunt, dan is het omgedraaid: je mag alleen naar sites die op een whitelist staan, en de inhoud van die whitelist wordt getoetst. Andersom kan ook: in bepaalde functies moet je zelfs naar sites kunnen waar gewone medewerkers niets te zoeken hebben. En ook dat is mogelijk, maar dan verlangen we meer alertheid van de medewerker. Zo gaan technische en organisatorische maatregelen hand in hand.

In het tv-programma zie je dat de juryleden regelmatig al tijdens het bakken tips geven en soms zelfs in een pannetje staan te roeren, als een kandidaat even handen tekort komt. Voor de beveiligingsadviseur is dat de kern van zijn werk. We roepen niet achteraf als een jurylid bij een talentenjacht wat je allemaal fout hebt gedaan, maar we helpen je waar we kunnen om een goed resultaat te halen. Daarbij blijf jij wel baas in eigen keuken, of in organisatietaal: beveiliging is een lijnverantwoordelijkheid. Wij helpen je waar nodig aan ingrediënten en we verbreden en verdiepen waar nodig je vakmanschap met onze inzichten, bijvoorbeeld als het gaat om het interpreteren van regelgeving.

Is er dan geen jury die oordeelt over je prestaties op beveiligingsgebied? Maar wel degelijk: het management. Daar moesten ze in het begin nog wel aan wennen. Maar dat besef moet zo langzaamaan toch in iedere zichzelf respecterende organisatie zijn doorgedrongen. En anders helpen we ook op dát gebied graag een handje.

Neem nog een cookie.

En in de grote boze buitenwereld …


... draagt ook de ouderenbond een steentje bij in de bestrijding van WhatsApp-fraude.

... maakt prof. Robbert Dijkgraaf zich zorgen over de manier waarop we met onze privacy omgaan.

... konden de Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten decennialang wereldwijd inlichtingen verzamelen bij zowel vriend als vijand, dankzij afgezwakte crypto-algoritmes. Ook Nederland speelde hierin een rol.

... moet je Emotet niet onderschatten.

... vormt ransomware een kostbaar probleem.

... gebruiken bedrijven andere beveiligingsproducten dan consumenten. AV-TEST testte vijftien corporate solutions.

... verkoopt iemand openlijk ‘kastjes’ waarmee je auto’s kunt stelen. Heb je zo’n auto met keyless entry, berg dan thuis je sleutels (beide!) op in een gesloten blikje. Dat werkt als een kooi van Faraday, die geen radiostraling doorlaat.

... lees je hier de laatste DDoS-trends.

... worden veel mensen digitaal gestalkt door hun (ex)partner.

... overleeft deze Android-malware zelfs een factory reset.

... krijgt de verkoop van gebruikersgegevens door beveiligingsbedrijf Avast nog een staartje.

... moest een sleutelceremonie voor digitale certificaten worden uitgesteld omdat een fysieke kluis, waarin wachtwoorden worden bewaard, niet kon worden geopend (boze tongen beweren dat de sleutel zoek is). Dit overkwam ICANN, de hoeder van het internet.

... proberen nepwebshops je op te lichten. Tip uit dit artikel: betaal liever met een creditcard dan met iDeal, want dan kun je je geld terugvragen als het misgaat.

... misbruiken criminelen het coronavirus voor phishing-doeleinden.

... gaat het Nederlands Security Meldpunt je benaderen als je een gehackt IoT-device hebt.

... heeft zelfs Facebook een Twitter-account, en dat werd gehackt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten