vrijdag 20 december 2019

Doe het gewoon


De dagen zijn nu wel érg kort. In meerdere opzichten: we naderen met rasse schreden de kortste werkdag van de zon, en voor velen is het kerstvakantie. Ik vrees dan ook dat deze aflevering van de Security (b)log de leesstatistieken flink omlaaghaalt, althans de interne publicatie. De extern gepubliceerde blog maakt nog wel kans op een gewone opkomst, want jullie hebben nu ruim de tijd om mijn blog te lezen.

En dat is maar goed ook. We zijn namelijk een beetje geschrokken van een poll die we hebben gehouden. Die poll ging over een klassiek onderwerp: schermvergrendeling. Met tot nu toe tweeduizend stemmers geeft 72% van de collega’s aan dat ze hun scherm altijd vergrendelen als ze hun laptop onbeheerd achterlaten. Nog eens een vijfde deel van de respondenten vindt dit wel belangrijk, maar vergeet het nog wel eens. Vijf procent vindt het vergrendelen niet nodig omdat het kantoorpand voldoende bescherming biedt of omdat de collega’s de boel in de gaten houden. En de laatste drie procent vertrouwt op de automatische schermvergrendeling.

Nou hoor ik je denken: waar maakt’ie zich druk om? Negentig procent vergrendelt het scherm of begrijpt op z’n minst de noodzaak om dat te doen. Moet je die laatste 10% er ook nog uit persen? Nou, het gaat me niet zozeer om de cijfers, maar meer om de gedachten die daarachter schuilgaan. In een reactie laat een collega weten dat hij verschil maakt in werkomgeving. Heb je in een team veel personeelsverloop, ken je niet iedereen en zijn er al eens incidenten geweest waarbij iemand misbruik heeft gemaakt onbemande, openstaande werkplekken? Dan is het wel duidelijk. Werk je echter in een hecht team dat aan dezelfde zaken werkt en daar toch al regelmatig over overlegt, dan heb je geen geheimen meer voor elkaar, zo betoogt hij. En dan hoef je ook je scherm niet te locken. Iemand anders laat weten dat hij z’n collega’s vertrouwt en ook telefoon en portemonnee laat liggen als hij even wegloopt.

Er zijn ook collega’s die prima kunnen beargumenteren waarom schermvergrendeling een normale hygiëne-maatregel is. Bijvoorbeeld omdat je werkt met gegevens van klanten, die deze gegevens hebben afgestaan en er daardoor zelf geen controle meer over hebben. Of omdat we weliswaar in een kantoorpand zitten, maar de beveiliging daarvan niet per se waterdicht is.

Ook het onderwerp ‘vertrouwen’ wordt ter discussie gesteld. Het is menselijk dat we de meeste collega’s blindelings willen vertrouwen, maar mensen kunnen in de problemen komen zonder dat jij het weet. En die mensen kunnen er dan baat bij hebben om onder jouw identiteit iets te doen wat ze niet mogen doen. Misschien niet uit eigener beweging, maar omdat ze door de omstandigheden of door anderen min of meer gedwongen worden (denk aan gokschulden en afpersing). En dat kunnen ook collega’s zijn waarmee je al jarenlang tot volle tevredenheid samenwerkt. Zie het maar zo: we zijn met zovelen, dat we statistisch gezien recht hebben op een aantal zwarte schapen. En die zijn er dan ook – hetzij door aanleg, hetzij door omstandigheden. Een VOG helpt dan ook niet.

(Tussendoor even voor de duidelijkheid: ik sta hier niet individuele collega’s af te fakkelen vanwege hun reacties. Het is juist lovenswaardig dat zij hun zienswijze delen, want wij kunnen leren van hun drijfveren. Dank daarvoor!)

Er wordt in deze context ook vaak op gewezen dat we, als ambtenaren, toch allemaal de eed of belofte én een geheimhoudingsverklaring hebben afgelegd. Maar geloof je nou echt dat iemand, die op het punt staat over de schreef te gaan door onder jouw identiteit iets onoorbaars te doen, zich dáárdoor laat tegenhouden? Als je naar Amerika reist, dan moet je onder andere de vraag beantwoorden of je een terrorist bent. Niet omdat de autoriteiten verwachten dat je die vraag eerlijk beantwoordt, maar om je (mede) daarop te kunnen pakken als je er toch eentje blijkt te zijn: kijk, je hebt op dat formulier gelogen en dat is een federal crime! Nee, zo’n eed is een mooi gebaar, maar je mag er niet van uitgaan dat zij iemand tegenhoudt.

De mooiste zin uit de reacties vind ik deze: “Je scherm op slot doen is een van de minst ingrijpende handelingen die direct een risicoverminderend resultaat heeft.” Kijk, het zit zo. De organisatie vindt het belangrijk dat je dit doet. Het is heel gemakkelijk om te doen. Doe het gewoon. En vind je ctrl-alt-del <even wachten> enter/klik te omslachtig? Gebruik dan de combinatie Windowstoets-L (WL). Met de L van lock.

De komende twee weken moeten we het zonder verse Security (b)logs stellen.

En in de grote boze buitenwereld …


... heeft een spelletjesmaker vele miljoenen slecht beveiligde wachtwoorden laten lekken. Dit is een periodieke herinnering dat je voor al je accounts een uniek wachtwoord moet kiezen, zodat een lek beperkt blijft tot dat ene account.

… kunnen cyberaanvallen ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

... zijn meerdere glasvezelkabels in Oost-Europa tegelijkertijd doorgesneden.

... verstopt deze malware zich achter plaatjes van sterren.

... staan tienduizenden Duitse studenten in de rij om persoonlijk een nieuw e-mailwachtwoord in ontvangst te nemen.

... verzamelt de Chinese overheid enorm veel gegevens over burgers, en beveiligt die amper.

... worden cyberverzekeringen normaal.

... is de speciale TPM-chip in je computer en telefoon, die beveiligingssleutels veilig moet bewaren, lek.

... moeten IT-spelers eens eindelijk volwassen worden.

... pleit de minister van Justitie niet voor zwakke encryptie. Ik herhaal: de minister pleit niet voor zwakke encryptie.

... dreigen ransomware-criminelen tegenwoordig met de publicatie van buitgemaakte bedrijfsgegevens als je niet betaalt.

... lees je hier de ontstaansgeschiedenis van ransomware.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten