vrijdag 12 juli 2019

Tovenaar


De zeventienjarige Stach wil koning worden. De ministers, die sinds het overlijden van de vorige koning de scepter zwaaien, geven hem zeven schier onmogelijke opdrachten, die hij allemaal tot een goed einde moet brengen om de geambieerde functie te krijgen. De zevende en vóórlaatste opdracht (de ministers smokkelen er nog een opdracht 4a tussen) behelst het verslaan van de tovenaar van Ekilibrië. Die tovenaar, Pantaar geheten, belt iedere avond aan bij een willekeurig huis in deze stad en vraagt om een aalmoes. Als de bewoner hem afscheept met iets dat niet echt belangrijk voor hem is, dan kiest Pantaar zelf een tweede aalmoes. Op die manier zijn al kinderen, grote sommen geld en favoriete knuffels verdwenen.

Veel Ekilibrianen bezitten een hond. Zij proberen zich uit alle macht aan hun huisdier te hechten. Als Pantaar dan op een slechte dag bij het baasje aanbelt, dan staat deze zijn hond af, die hij speciaal voor dit doel heeft aangeschaft. Dat werkt echter alleen als er een echte band met de viervoeter is gegroeid, anders kiest de tovenaar alsnog zelf zijn aalmoes (en de hond gaat ook mee).

Je kunt dit allemaal nalezen in het bekroonde boek De koning van Katoren van Jan Terlouw uit 1971. Aanrader!

Voortaan verschijnt iedere woensdag (want laten we het niet overdrijven) op een onvoorspelbare plek een informatiebeveiliger, die je verzoekt om een maatregel te treffen die het digitale leven een stukje veiliger maakt. Dat mag zowel privé als zakelijk zijn. Voor de een hebben we het dan bijvoorbeeld over het afschaffen van het verderfelijke één-wachtwoord-voor-alles-beleid, met de ander praten we misschien over het inrichten van security monitoring voor het systeem waarvoor hij verantwoordelijk is. Zolang de maatregel maar flink zoden aan de dijk zet, is alles prima. Als de informatiebeveiliger echter van mening is dat je een flutmaatregel kiest, dan mag hij je zelf een maatregel opleggen. En reken maar dat hij dan een stevige maatregel kiest!

Om jezelf te beschermen tegen een drastische, door iemand anders opgelegde maatregel, zou je jezelf gedrag kunnen aanleren waarvan je weet dat het geen toonbeeld van beveiligingshygiëne is – je schaft als het ware een Ekilibriaanse hond aan. Als de informatiebeveiliger dan bij jou langskomt, dan help je dát gedrag om zeep, waardoor je voorkomt dat de beveiliger zelf een maatregel kiest. De beveiliger trapt daar echter alleen in als je het slechte gedrag echt normaal bent gaan vinden – als je je aan je hond gehecht hebt. Gelukkig klinkt dit idee zo stom dat niemand het in z’n hoofd zal halen om het daadwerkelijk uit te voeren.

Soms merk ik als informatiebeveiliger ook wel eens dat men een bepaalde maatregel alleen voor de Bühne treft. Dan lijkt het alsof men goed bezig en er heel druk mee is, maar in werkelijkheid is het slechts een doekje voor het bloeden. Dat is jammer. De energie die daarin wordt gestoken, kan beter besteed worden. Voor mijn part zelfs aan iets heel anders dan aan beveiliging. Als diegene dan maar bij de volgende gelegenheid wél iets oppakt wat de beveiliging serieus verbetert. Want anders komt Pantaar langs en kiest hij zelf een maatregel…

(Dat laatste is natuurlijk niet echt waar, want de verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging en de bijbehorende maatregelen ligt in de lijn. Als informatiebeveiligers zijn we slechts adviseurs, en geen boze tovenaars die bepalen wat een team moet doen. Natuurlijk doe je er als manager altijd goed aan om een open oor voor je adviseurs te hebben.)

De tovenaar uit het boek had overigens de beste bedoelingen. Als hij z’n werk niet goed deed, zou de stad Ekilibrië namelijk vergaan: de aalmoezen waren offers om dat te voorkomen. Hij deed het dus niet uit bitterheid, eigenbelang of slechtheid. Nee, hij was constant bezig met het redden van de stad. Dat wisten de inwoners niet; Stach kwam erachter door met Pantaar te praten. Beveiligingsadviseurs worden ook wel eens gezien als lastige wezens met een eigen doel, maar geloof me: ook wij doen ons werk in het belang van de organisatie.

En in de grote boze buitenwereld …


... kon je via je Apple Watch worden afgeluisterd.

... luisteren Google-medewerkers soms naar wat je tegen je slimme luidspreker zegt.

... liet een Mac-programma voor videoconferencing hackers via je webcam meekijken.

... heeft deze ransomware het gemunt op NAS-systemen van een specifiek merk. Meteen even gecheckt: voor mijn eigen NAS is een virusscanner beschikbaar.

... kan ook een vrijwilligersorganisatie zich goed voorbereiden op een ransomeware-aanval.

... dankt Microsoft langzaam wachtwoorden af als authenticatiemiddel.

... moet je niet zomaar alles geloven wat je online leest, bijvoorbeeld over gehackte smart-tv’s.

... heeft de Amerikaanse kustwacht ‘cybersecurity best practices’ voor de commerciële scheepvaart gedeeld. Dan denk je: wat goed van ze! Maar de tips zijn wel heel erg basic en totaal niet toegespitst op de scheepvaart.

... vertelt deze informatiebeveiliger en CEO wat CEO’s moeten doen aan cybersecurity.

... legt dit stappenplan uit wat je moet doen als je account gehackt is.

... kun je in Rotterdam naar een tentoonstelling over malware.

... krijgt British Airways een vette AVG-boete.

... wist een onderzoeksjournalist te achterhalen wie er achter de Gandcrab ransomware-as-a-service zit. Dat is dezelfde persoon die onlangs met pensioen ging omdat hij zijn schaapjes op het droge heeft.

... betaal je gratis wifi in hotels met je veiligheid.

... waren het deze keer toch niet de Chinezen.

... kan een wachtwoordresetfunctie een handige Achilleshiel vormen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten