vrijdag 22 maart 2019

Social engineering - de theorie


De Groningse studievereniging Realtime had gevraagd of ik een lezing over social engineering zou willen geven. Altijd leuk om te doen en ook altijd leuk om te peilen wat er onder studenten leeft, dus ja, met alle plezier! En zo toog ik aan het einde van de middag naar het verre noorden, want de lezing zou ’s avonds plaatsvinden. Mooi dat ondanks dat tijdstip én een wiskundetentamen op de dag erna toch een volle zaal op de lezing afkwam. Maar voordat ik van start ging, wilde ik wel zeker weten dat niemand zich in het onderwerp had vergist en hoopte dat het een datingavond voor techneuten zou worden. Iedereen bleef keurig zitten.

Nu ben ik zelf geen social engineer, maar ik kan natuurlijk wel vertellen wat die lui doen, hoe ze het doen en wat hen bezielt. Ik begin dit soort verhalen altijd graag met een theoretische onderbouwing, we zijn per slot van rekening onder studenten hè. Dat begint dan simpel met de Dikke Van Dale en Wikipedia. Maar ja, de Dikke noemt social engineering een eufemisme en Wikipedia houdt het op “computerkrakers” die computersystemen aanvallen via “de zwakste schakel in de computerbeveiliging, namelijk de mens”. Dat staat haaks op de mantra van onze CIO, die stug volhoudt dat de mens juist de stérkste schakel is. Die uitspraak moet je zien in het licht van het weerbaar maken van de mens, hem de juiste kennis en middelen geven om zich te verdedigen.

Zelf zou ik als volgt uitleggen wat een social engineer doet: hij wil iemand iets laten zeggen of doen, zonder dat diegene in de gaten heeft dat hij iets zegt of doet, wat hij helemaal niet mag of wil zeggen of doen. Zijn ultieme doel is het vergaren van informatie om daar munt uit te slaan. Dat kan ermee beginnen dat hij op slinkse wijze een kantoorpand weet binnen te dringen, bijvoorbeeld door met een grote doos aan te komen lopen en erop te vertrouwen dat iemand de deur voor hem openhoudt. Eenmaal binnen gaat hij op zoek naar een werkplek die niet vergrendeld is of naar een netwerkaansluiting waar hij zijn eigen laptop op aansluit. Vaak hoeft de social engineer echter helemaal niet fysiek op locatie aanwezig te zijn. Hij kan zich ook bedienen van technische foefjes, zoals phishing.

Maar eerst nog even terug naar de theorie. Hoe krijgt de social engineer zijn beoogde slachtoffers zo ver dat ze doen wat hij wil? Daarvoor grijpen we terug op de zes beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini (Tsjaldini), emeritus hoogleraar Psychology & Marketing aan de universiteiten van Arizona en Stanford. In 1984 beschreef hij in zijn boek Influence: The psychology of persuation volgens welke principes mensen kunnen worden beïnvloed. Voor de social engineer zijn twee daarvan het belangrijkst: autoriteit en schaarste. Mensen zijn geneigd om iemand die autoriteit uitstraalt te gehoorzamen. Die uitstraling kan fysiek zijn – bijvoorbeeld door een uniform te dragen – of mentaal: ik ben jouw baas (of: ik ben jou de baas). Het creëren van schaarste kom je wel tegen in phishing mail: je krijgt een geweldige aanbieding en die is slechts één dag geldig, en op = op. Zo word je ertoe verleid om niet te lang erover na te denken maar snel op een link te klikken.

De studenten waren mij te slim af toen ik een trucje van Ian Mann wilde toepassen. In zijn boek Hacking the human vertelt hij dat de mens gemakkelijk instructies opvolgt. Om dat te demonstreren liep hij tijdens een lezing de zaal in en verzon dat er in de aankondiging iets zou hebben gestaan over hypnotiseren. Hij stelde zijn gehoor gerust: “Ik ga u niet hypnotiseren hoor, maar wilt u wel even allemaal opstaan?” Toen iedereen stond, liep hij terug naar het podium en zei triomfantelijk: “Zie je wel hoe gemakkelijk de mens instructies opvolgt?” Toen ik dit in mijn eigen lezing vertelde, zei ik vóór die laatste zin: “Gaan jullie trouwens ook maar even staan.” Iedereen bleef zitten. Ze hadden me door.

Mann zegt ook dat uitzicht op een beloning goedgelovig maakt. Daarop is de 419-scam gestoeld, waarbij een Afrikaanse prins je een ruime beloning in het vooruitzicht stelt als je hem helpt om een paar miljoen van een geblokkeerde bankrekening vrij te maken of iets dergelijks (er zijn ook varianten met goud en erfenissen). Natuurlijk vraag je je af hoe dit kan en waarom die prins uitgerekend bij jou uitkomt. Maar door die beloofde beloning zijn er altijd weer mensen (ook nu nog) die erin tuinen. Want als je hieraan meedoet, dan krijg je op een gegeven moment het verzoek om een bepaald bedrag over te maken dat nodig is om dat geld vrij te maken. Uiteraard zie je dat geld nooit meer terug, laat staan die vette beloning. 419 is trouwens het fraude-artikel in het Nigeriaanse Wetboek van Strafrecht.

Dit was nog maar de theorie, terwijl deze blog al bovengemiddeld lang is geworden. Weet je wat? Ik knip hem gewoon in tweeën. Volgende week dus het vervolg. Dan kijken we naar de praktijk, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen de technische trukendoos van social engineers.

En in de grote boze buitenwereld …


... schrijven natuurlijk ook anderen over social engineering.

... heeft de politie verdachten van CEO-fraude aangehouden. Onder andere in Groningen...

... verloren Google en Facebook een flink bedrag aan een crimineel die zich voordeed als hardware-leverancier.

... raken Amerikaanse studenten via phishing hun studiefinanciering kwijt.

... had Facebook wachtwoorden onversleuteld opgeslagen. Maar er is niets aan de hand, zeggen ze. En ook: het betreft “some passwords”, maar ze gaan wel honderden miljoenen gebruikers hierover inlichten.

... is onafhankelijke berichtgeving in dit soort gevallen altijd handig.

... zijn bij Myspace alle bestanden verloren gegaan die gebruikers er tussen 2003 en 2015 op hebben gezet. Door een fout tijdens een servermigratie.

... bevat Google Play veel onveilige virusscanners.

... zijn er nog wel meer Android-apps die niet deugen.

... bouwt DARPA aan een veilig systeem om te stemmen. Open source, en daardoor straks voor iedereen gratis te gebruiken.

... vallen zakelijke appjes op het privétoestel van ambtenaren onder de Wob.

... komen niet alle helpdesk-scammers uit India.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten