vrijdag 9 november 2018

Mag ik op je telefoon?


We maken tegenwoordig allemaal gebruik van diverse computerapparatuur, zowel zakelijk als privé: desktops, laptops, tablets, smartphones, smartwatches en misschien nog wel meer. Als je dit lijstje van voren naar achteren leest, zoals je net hebt gedaan, dan denk ik dat ze in die volgorde steeds persoonlijker worden. Dat komt doordat ze letterlijk dichter tegen je aan zitten, maar misschien ook wel omdat je er persoonlijkere dingen mee doet.

Op kantoor hebben we geen desktops meer (al wil ik een enkel vergeten exemplaar niet uitsluiten). Thuis nog wel. Die staat boven, op wat wij de studeerkamer noemen. Elk gezinslid heeft een eigen account en ikzelf heb daarnaast toegang tot een beheerdersaccount. Beneden staat een laptop, waarop iedereen onder hetzelfde account toegang heeft. Dat is vooral de computer om snel even iets op te zoeken en dan werkt het niet handig om steeds eerst onder een eigen account in te moeten loggen. Gelukkig lopen we daardoor geen onacceptabele risico’s, vind ik.

Bij mij thuis staan de laptop en de desktop dus andersom in de pikorde. De zakelijke laptop is daarentegen voor de meesten van ons privédomein. Als je er geen gebruik van maakt is hij achter slot en grendel opgeborgen, gaat hij mee naar huis of ligt hij op z’n minst aan de ketting. Hoewel technisch mogelijk, is er geen noodzaak voor collega’s om jouw laptop te gebruiken – ze hebben er namelijk zelf eentje. (Dat ‘technisch mogelijk’ zit ‘m erin dat de laptop meerdere gebruikersaccounts zou kunnen hebben. Geen enkele collega kan jouw laptop onder jouw account gebruiken, want je wachtwoord houd je uiteraard voor jezelf.)

Mijn portable devices zijn (bijna) helemaal voor mijzelf. Tot mijn zakelijke iPad heeft niemand behalve ikzelf toegang, want tja, die is zakelijk. Verder gebruik ik een zelf aangeschafte dual SIM-smartphone, waar naast mijn privé-simkaart ook een zakelijke simkaart in zit. Die telefoon bevat geen zakelijke toepassingen. Omdat dat soms handig is, kan mijn vrouw deze telefoon ook ontgrendelen. De kinderen hebben geen toegang.

Hoe zit dat bij jou? Mogen de kinderen of andere huisgenoten spelletjes spelen op jouw zakelijke devices, bijvoorbeeld omdat ze er zelf nog geen hebben, omdat het geheugen vol zit of omdat hun batterij leeg is? Als het zakelijke toestellen betreft – die dus zakelijke gegevens en toepassingen bevatten – dan zou je deze vraag met nee moeten beantwoorden. Ook al is het niet hun bedoeling om die zakelijke zaken aan te raken, dan nog – het zou kunnen dat iemand per ongeluk iets doet. Een paar jaar geleden meldde een collega ontdaan dat zijn mailaccount moest zijn gehackt, want er waren vreemde mailtjes uit zijn naam verzonden. Na wat onderzoek en stevig doorvragen bleek dat zijn zoontje met de zakelijke iPad had gespeeld en daarbij per ongeluk in de mail was terechtgekomen. Dit soort dingen gebeuren gewoon, mensen. Je voorkomt ze door zakelijke apparatuur niet uit handen te geven.

Gamen de kinderen regelmatig hun telefoon leeg als jullie onderweg zijn? Een powerbank of autolaadsnoer doet wonderen en voorkomt dat ze jouw telefoon ‘nodig’ hebben. Geheugen vol en geen plek voor die nieuwe, vette game? Laat ze eens wat oude zooi opruimen. Ze hebben vast veel apps waar ze al lang niet meer naar hebben omgekeken, en misschien ook een enorme berg foto’s die echt niet bewaard hoeven te blijven (en anders kun je ze altijd nog overzetten naar een pc om ruimte op te telefoon te maken).

Het niet uit handen geven van je spullen behoedt je ook voor het installeren van software die schadelijk kan zijn voor je toestel of voor je gegevens. Er zijn genoeg apps die eropuit zijn om je te bespioneren, om maar eens iets te noemen. Als je zelf een app installeert, dan let je hopelijk goed op tot welke functies die app allemaal toegang wil. Geef je je device uit handen, dan verlies je daarmee deze controlemogelijkheid.

Op Android-devices kun je tegenwoordig ook met verschillende gebruikersprofielen werken. Elke gebruiker heeft zijn eigen startschermen, accounts, apps en instellingen, zonder dat gegevens (zoals bestanden, foto’s, sms’jes) worden gedeeld. Je kunt zelfs een gastprofiel maken, voor iemand die maar eventjes gebruik hoeft te maken van jouw telefoon. Ik heb zelf geen ervaring met het gebruik van deze profielen, maar als ik mijn telefoon zou willen delen, dan zou ik daar zeker verder naar kijken (hint…).

En in de grote boze buitenwereld …


... blijft de Belgische overheid wél de beveiligingsproducten van Kaspersky gebruiken. Een mooi bericht voor het Russische bedrijf, zo aan de vooravond van hun verhuizing van enkele bedrijfsonderdelen naar Zwitserland, die bedoeld is om de schijn van inmenging van de Russische regering in hun bedrijfsvoering weg te nemen.

... is de versleuteling van sommige SSD-schijven lek.

... kunnen ook drones data lekken.

... informeert de overheid je via de campagne Webshop of nepshop? over de mogelijkheden die je als consument hebt om de betrouwbaarheid van een webwinkel te controleren.

... blijft het hotelwezen een geliefd doelwit voor hackers.

... bevat de nieuwste iOS-update een kwetsbaarheid waardoor iedereen toegang kan krijgen tot informatie over jouw contactpersonen, zonder dat hij het apparaat hoeft te unlocken.

... kun je berichten verstoppen in valse vingerafdrukken.

... heeft Facebook vlak voor de Amerikaanse verkiezingen tientallen accounts verwijderd. En we hebben er een geweldige nieuwe term bijgekregen: “coordinated inauthentic behavior”.

... hebben we er nog een nieuw woord bij: tikkiefraude.

... leert een bijtende hond je een lesje in crisismanagement.

... brengt Google je huis in kaart. Met een stofzuiger.

... betoogt hier iemand dat we verkeerd omgaan met wachtwoorden.

... verhult Signal voortaan de naam van de verzender van een bericht.

... heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een hoge dwangsom opgelegd aan het UWV.

... illustreert deze webpagina tot in detail hoe TLS werkt.

... zijn bijna alle nieuwere Amerikaanse wapensystemen kwetsbaar voor cyberaanvallen.

... steel je een Tesla met een tablet.

... is ruim de helft van de (Amerikaanse) werknemers een bedreiging voor de gegevens van zijn bedrijf. En dat is meer dan een jaar geleden.

... kun je met deze nieuwe website niet alleen achterhalen welke van jouw accounts bij een hack betrokken waren, maar ook welke wachtwoorden daarbij gelekt zijn.

... doen afpersers alsof ze je e-mail gehackt hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten