vrijdag 18 november 2016

Regen

Dezer dagen komt helaas het regenpak weer vaker in actieve dienst, aangezien de herfst de neerslag precies zó weet de plannen dat het regent als ik naar kantoor en/of naar huis fiets.

Het regenpak biedt zowel bescherming als ongemak. Je blijft droog, maar als je flink doorfietst word je toch nat – van je eigen zweet. Het fietst sowieso minder prettig. Een capuchon kan, indien niet goed afgesteld of verkeerd ontworpen, het zicht naar alle kanten flink belemmeren. Dat veroorzaakt vertraging omdat je bij een kruispunt toch zeker wilt weten of de weg vrij is en daarom steeds aan de capuchon zit te sjorren.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om géén regenkleding aan trekken terwijl het toch heel duidelijk regent – en dus nat te worden. Of je dit doet hangt van een aantal factoren af, zoals intensiteit van de neerslag en je rijrichting (thuis kun je je omkleden als je nat aankomt). Bij pubers schijnt ook nog de macho-factor mee te spelen. Dit is niet mijn favoriete optie; ik ben toch meer van gepaste maatregelen.

Het komt ook wel eens voor dat je te laat beseft dat het verstandig zou zijn geweest om je regenpak aan te doen. Zoals bij mot- en miezerregen. Je denkt dan dat het wel meevalt en komt er pas als het te laat is achter dat die fijne druppeltjes genadeloos door je kleren dringen. Deze ervaring onthoud je een week of wat, maar als het na die tijd weer een keer motregent tuin je er gewoon opnieuw in.

Als het ‘gewoon’ licht regent loont het vaak niet de moeite om een regenpak aan te trekken: de ene druppel is alweer opgedroogd voordat de volgende je raakt. Maar daar kun je je op verkijken en onderweg kom je dan tot de conclusie dat het verstandig zou zijn om alsnog je regenpak aan te trekken. Als die gedachte in je opkomt, dan is het zaak om snel te handelen. Aarzel je te lang, dan hoeft het niet meer omdat je toch al te nat bent. Een andere reden voor zo’n ongeplande tussenstop kan natuurlijk zijn dat er bij vertrek nog geen vuiltje aan de lucht was en dat het en route zomaar ineens begon te regenen. Wat de aanleiding ook zij, zo’n tussenstop is ‘duur’: hij kost extra tijd en het te velde aantrekken van met name de regenbroek is lastiger dan wanneer je het zittend binnen kunt doen. En als je geen beschutting hebt terwijl je staat te hannesen, dan regen je ook nog eens nat terwijl je je juist daartegen wilt beschermen. Een soort dweilen met de kraan open.

Buienradar is al jarenlang mijn favoriete site. De verstrekte informatie kan ertoe leiden dat ik wat eerder of wat later vertrek om een bui voor te zijn of over te laten waaien. Soms zitten er fouten in deze monitoring. Dan regent het op het verkeerde moment, of helemaal niet terwijl de radar vindt van wel (false positive), of juist wel terwijl het volgens de radar droog is (false negative, komt vooral voor bij motregen).

Als het regenpak even geen optie is, dan kun je andere compenserende maatregelen treffen. Je kunt bijvoorbeeld even schuilen als je denkt of weet dat het zo over is. Of je kunt al fietsend vooroverbuigen om in ieder geval je benen een beetje droog te houden.

Ik laat het deze keer aan jezelf over om in bovenstaand verhaal de parallellen met informatiebeveiliging te bedenken. Je zult zien dat beveiliging nauw aansluit bij het gewone leven, waarin je iedere dag weer tal van microrisicoanalyses uitvoert.

En in de grote boze buitenwereld …

... hebben de Britse opsporings- en inlichtingendiensten vergaande bevoegden gekregen. Edward Snowden hierover op Twitter: "The UK has just legalized the most extreme surveillance in the history of western democracy. It goes farther than many autocracies."
http://www.zdnet.com/article/snoopers-charter-expansive-new-spying-powers-becomes-law/

... is minister Kamp uiteindelijk toch teruggekomen van zijn standpunt dat hij zijn privé-mailaccount 'gewoon' zakelijk kan blijven gebruiken. In deze Kamerbrief breekt hij nu zelfs een lans voor security awareness.
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2016/11/17/kamerbrief-uitkomsten-adr-onderzoek-prive-e-mailaccount/Kamerbrief+Uitkomsten+ADR-onderzoek+privé+e-mailaccount.pdf

... zei een senior security engineer van Google op een conferentie in Nieuw-Zeeland dat virusscanners waardeloos zijn. Onder dit artikel daarover zijn maar liefst 105 (deels interessante) reacties van lezers geplaatst.
http://www.theregister.co.uk/2016/11/17/google_hacker_pleads_try_whitelists_not_just_bunk_antivirus_ids/

... moet de veiligheid van het internet der dingen misschien wel via wetgeving gereguleerd worden.
https://threatpost.com/regulation-may-be-best-answer-to-iot-insecurity/121990/

... kopiëren iOS-apparaten de logbestanden van je telefoon-, FaceTime-, Skype- en WhatsApp-gesprekken naar iCloud (als iCloud tenminste aan staat).
https://theintercept.com/2016/11/17/iphones-secretly-send-call-history-to-apple-security-firm-says/

... laten de meeste Linux-computers zich hacken door zeventig seconden op de entertoets te drukken.
https://www.grahamcluley.com/holding-enter-key-smash-linuxs-defenses/

... blogt deze medewerker van een 'traditioneel' antivirusbedrijf fel van leer tegen zijn 'next gen'-concurrenten.
https://labsblog.f-secure.com/2016/11/16/whats-the-deal-with-next-gen/

... loopt er een kickstarterproject voor vingerafdrukstickers die je op je handschoenen kunt plakken zodat je je device ook in de winter gemakkelijk kunt ontgrendelen. Zo vervang je dus 'iets wat je bent' door 'iets wat je hebt'.
https://gizmodo.com/these-fake-fingerprint-stickers-let-you-access-a-protec-1788710313

... kreeg deze hacker celstraf voor het bijna kapotmaken van het internet.
http://www.volkskrant.nl/tech/nederlandse-superhacker-sven-k-krijgt-240-dagen-cel~a4415004

... zet Olympiër Churandy Martina zich in voor online veiligheid en privacy.
http://www.dutchcowboys.nl/cybercrime/churandy-martina-komt-in-actie-voor-online-beveiliging-en-privacy

... is het Internet of Toys een deelverzameling van het Internet of Things en daarmee net zo kwetsbaar.
https://www.mediawijzer.net/ouders-weten-veel-te-weinig-van-connected-toys/

... vroeg een cybercrimineel een crypto-deskundige om hulp omdat er een fout in zijn ransomware zit, waardoor bestanden van zijn slachtoffers niet meer herstelbaar zijn.
https://www.security.nl/posting/492844/Ransomwaremaker+vraagt+onderzoeker+om+hulp+met+encryptie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten