vrijdag 25 november 2016

Nep


Er worden op dit moment veel sleutelhangers, stickers en hangertjes voor in de auto uitgedeeld bij tankstations. Zogenaamd gratis. Neem deze niet aan, er zit een chip in verwerkt. Criminelen volgen je vanaf het tankstation naar huis en kunnen zo op deze manier te weten komen wanneer je niet thuis bent. Ze kunnen jou dus in je eigen auto volgen via de chip wanneer je weer naar huis komt. En zo kan de crimineel weer op tijd uit jouw huis vertrekken. Volgens de politie zit er een chip in verwerkt en is dit het werk van Roemenen. Een nieuwe vorm van criminaliteit. Deze spulletjes dus niet aannemen. Kopieer deze mail en laat het zoveel mogelijk mensen weten.

Deze hoax las ik voor het eerst een paar jaar geleden thuis bij mijn moeder in het Vaalser Weekblad.  Normaliter staat dit blad bol van vooral door verenigingen, zakenlui en de kerk aangeleverde kopij, waardoor dit bericht nog eens extra opviel. Gewoonlijk circuleren dergelijke nepverhalen in de social media en via de mail. Je hebt het ver geschopt als jouw verzinsel in druk verschijnt, ook al is het in een plaatselijk sufferdje.

Er zijn heel wat hoaxes in omloop. Ze waarschuwen je doorgaans voor naderend onheil. Een bekende uit 2012 is die waarin ervoor wordt gewaarschuwd dat Facebook alles wat je ooit hebt gepost openbaar wordt. Je zou dat kunnen voorkomen door een bericht te posten waarin je Facebook verbiedt om dat te doen. In dat kant-en-klaar beschikbare bericht wordt verwezen naar een Amerikaanse wet en het Statuut van Rome. Het gaat hier in feite om een dubbele hoax: Facebook had geen plannen om dit te doen en als het wel zo was zou je het niet kunnen voorkomen door een dergelijke boodschap te publiceren.

En dan hadden we nog de Michael Schumacher-hoax. Er zou een filmpje van zijn ski-ongeluk bestaan. Hier klikken alstublieft. Waarna een Trojaans paard zich op je computer nestelt en cybercriminelen toegang krijgen tot je bankgegevens en zo. Maar: ís dit wel een hoax? Volgens de Hoax-Wijzer (hoaxwijzer.be) en virusalert.nl gaat het om een terechte waarschuwing. Verder heb je weinig mogelijkheden om een bericht sluitend te toetsen. Dat het – zoals in het geval van Schumacher – in veel media wordt aangehaald, helpt niet echt, omdat de media elkaar bij dit soort berichten vaak napraten en zelden de moeite nemen om de juistheid ervan zelf te controleren..

Gelukkig zijn er meestal wel genoeg rode vlaggen om het hoax-alarm af te laten gaan. Vaak zijn ze schreeuwerig van toon, beroepen ze zich op een autoriteit (politie, KPN, de radio) om het bericht kracht bij te zetten en roepen ze je op om het artikel toch vooral verder te verspreiden. En als je twijfelt of een bericht vals of echt is, kun je het beste twee dingen doen: niet de gevraagde actie uitvoeren en wel alert zijn en dus bijvoorbeeld in het geval-Schumacher niet op de aangeboden link klikken. Daardoor doe je niet mee aan de verdere verspreiding van een mogelijke hoax en loop je ook niet het risico op een besmetting.

Ik vind het verontrustend dat hoaxes er kennelijk – zie de verspreidingsgraad en het feit dat ze jarenlang blijven rondzingen – beter in slagen om mensen te alarmeren dan échte beveiligingswaarschuwingen. Zouden die te moeilijk en te saai zijn? Bij voorbaat weerzin wekken omdat ze je bang maken en een gevoel van machteloosheid geven? Misschien moeten we beveiligingswaarschuwingen wat oppimpen:

KIJK UIT! Op diverse sociale media circuleert het bericht dat je GROTE RISICO’S loopt door in mailtjes die je van onbekenden krijgt op links te klikken of bestanden te openen!!! Je computer kan besmet raken en via ~phishing~ kunnen ÓcriminelenÓ je allerlei informatie zoals bankgegevens en wachtwoorden ontfutselen. TRAP HIER NIET IN! De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid heeft dit bericht onlangs op de radio bevestigd en opgeroepen deze waarschuwing zo breed mogelijk te verspreiden. HANDEL NU: KOPIEER DIT BERICHT, HELP JE FAMILIE EN VRIENDEN!!!

Niet direct mijn stijl, maar ach, als het helpt…

En in de grote boze buitenwereld …

... zou je dit voor een hoax kunnen aanzien (maar dat is het waarschijnlijk niet).

... raak je besmet met ransomware via kwaadaardige plaatjes op Facebook.

... is het raadzaam om software up-to-date te houden, maar soms kan automatisch patchen ook tot problemen leiden.

... moet WhatsApp aan de Nederlandse privacywetgeving voldoen, zegt de rechter.

... worden Europese geldautomaten volop door hackers aangevallen.

... hebben Europese politiediensten in een gezamenlijke actie een groot aantal geldezels aangehouden.

... zijn het niet alleen goedkope consumentenprulletjes die het internet der dingen gevaarlijk maken.

... eist de privacywet in bepaalde gevallen dat er een bewerkersovereenkomst wordt opgesteld. Dit artikel legt uit wanneer dat moet en wat erin moet staan.

... kan het handig zijn om een briefje met wachtwoorden te maken voor achterblijvers. Maak er dan wel goede afspraken over.

... groeit ransomware omdat het zo’n makkelijke manier van geld verdienen is.

... is deze Australische assistent-minister goed doordrongen van de gevaren van cyberaanvallen.

... kun je gemakkelijk een Tesla stelen dankzij de bijbehorende app.

... komt beveiliging met wisselend succes voor in films en tv-series.

... heeft IBM voor tweehonderd miljoen dollar een 'schietbaan' gebouwd waar je een cyberaanval kunt oefenen.

... kun je een koptelefoonaansluiting softwarematig 'omdraaien' zodat de koptelefoon als microfoon werkt.

... is je oude smart-tv opeens een gewone tv geworden omdat hij geen moderne SHA-2-certificaten ondersteunt.

... lopen er drie miljoen Android-telefoons rond met een voorgeïnstalleerde backdoor/rootkit.

 … gaat de Autoriteit Persoonsgegevens nu toch echt boetes uitdelen.

… zouden de eerste bekeuringen van de AP wel eens bij ziekenhuizen terecht kunnen komen.

… vergt de cloud moderne wetgeving, vindt de chief privacy officer van Microsoft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten