vrijdag 23 september 2016

Wachtwoorden delen


M., die bij de overheid werkt, ging op vakantie. Vlak daarvoor had haar organisatie een uitzendkracht ingehuurd om documenten te digitaliseren. En zoals dat ook wel elders gebeurt, had men voor deze uitzendkracht geen account klaarliggen toen zij verwachtingsvol op haar eerste werkdag verscheen. Omdat goede raad duur is en een uitzendkracht die met de handen over elkaar zit nog veel meer, koos de manager voor de pragmatische gemakkelijke weg: M. ging toch op vakantie en had bovendien de juiste autorisaties voor deze klus. De uitzendkracht kon dus wel onder haar account werken.

Bij ons zouden in zo'n geval zowel de manager als M. als de uitzendkracht de regels overtreden, en wel in die volgorde. Een manager mag nooit aan een medewerker vragen om zijn wachtwoord aan iemand te vertellen, de medewerker mag zijn wachtwoord nooit afstaan en moet dus weerstand bieden aan de manager en ten slotte had de uitzendkracht dit niet mogen accepteren. Waarbij ik meteen wil opmerken dat je die laatste natuurlijk moeilijk verwijten kunt maken omdat ik betwijfel of vooraf iemand even het beveiligingsbeleid met haar heeft doorgenomen. Bovendien kun je je als uitzendkracht waarschijnlijk slechts één keer zo'n weigering veroorloven. Daarna krijg je de kans niet eens meer.

Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je die collega of uitzendkracht niet mogen vertrouwen? Het zijn toch heel aardige mensen, waarvoor de burgemeester ook nog eens een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) heeft afgegeven?

Vertrouwen is slechts een deel van het verhaal. We willen graag dat alle handelingen altijd terug te voeren zijn naar een persoon. Daarvoor gebruiken we jouw user-id als onlosmakelijk aanknopingspunt. Als iets onder jouw user-id is gedaan, dan heb jij het gedaan. En als je dan beweert dat jij het niet was, dan moet je uitleggen hoe dat kan – je mocht je wachtwoord immers niet afgeven. Het kan best gebeuren dat iemand die je onder jouw account laat werken per ongeluk iets verkeerds doet; er hoeft lang niet altijd boze opzet in het spel te zijn, zoals bij fraude of een akelig mailtje aan een collega.

Als je in het Nederlands op Google redenen zoekt om je wachtwoord niet te delen, dan vind je niet veel. Schakel je echter over op Engels, dan rollen de lijstjes zo op je scherm. Het komt zelfs als zoeksuggestie in beeld zodra je  why not to share hebt ingetikt (na make-up, mascara en scheermesjes). Natuurlijk staan de punten uit de bovenstaande alinea erbij, maar ook: je wachtwoord delen is als het weggeven van je persoonlijke identiteit. En: als je zo onverstandig bent om hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen te gebruiken, dan geef je iemand anders misschien wel toegang tot meer informatie dan de bedoeling is. En over ‘meer informatie’ gesproken: krijgt die ander misschien onder jouw account toegang tot informatie die slechts op basis van need to know toegankelijk mag zijn? Misschien wordt die informatie wel toegankelijk door single signon – het automatisch inloggen in bijvoorbeeld de mail of SAP. Daarmee geef je ook je eigen persoonlijke informatie prijs, zoals privémailtjes of inkomensgegevens.

Een Amerikaanse universiteit begint haar uitleg over het niet delen van wachtwoorden dreigend met: “How would you feel about being interviewed by the Police or Internal Audit as a suspect in a crime?” En een nieuwssite heeft een artikel met deze kop: “Sharing Passwords Is Romantic, But Not Without Risk”.  Daarin wordt uitgelegd dat het delen van wachtwoorden onder partners tegenwoordig steeds vaker als een teken van vertrouwen wordt gezien. Maar o wee als de liefde over is. Dan zouden er zo maar enge dingen op je Facebook-account kunnen komen te staan. En was je banksaldo echt zo laag?

Toen M. terugkeerde van haar vakantie in Denemarken kon zij op haar werk niet meer inloggen. De uitzendkracht had haar wachtwoord gewijzigd. Dat kun je op je werk waarschijnlijk vrij soepel weer oplossen, maar het kost je sowieso tijd. In je privé-omgeving kan de impact heftiger zijn: wie je wachtwoord kan wijzigen, kan ook je overige accountinformatie veranderen, bijvoorbeeld het bijbehorende e-mailadres. Dan kun je op ‘wachtwoord vergeten’ klikken tot je een ons weegt, maar dat nieuwe wachtwoord komt nooit meer bij jou terecht. Dus als iemand de volgende keer om je wachtwoord vraagt, dan zeg je nee en verwijs je naar deze blog. Of naar het beveiligingsbeleid van je werkgever, waar ook in zou moeten staan dat het niet mag.

En in de grote boze buitenwereld …

... geeft WhatsApp toch gewoon jouw gegevens door aan Facebook, ook al heb je dat uitgevinkt.
https://hackforprivacy.org/post/whatsapp.html


... zijn bij Yahoo de accountgegevens van minstens een half miljard klanten gestolen. In 2014. Alweer 2014. En extra zorgelijk hierbij is dat ook de 'geheime beveiligingsvragen' ("Wat is de meisjesnaam van je moeder?") gelekt zijn.
https://www.grahamcluley.com/2016/09/yahoo-confirms-500-million-accounts-hacked-2014-data-breach/

... waren die beveiligingsvragen toch al problematisch.
https://blog.kaspersky.com/security-questions-are-insecure/13004/

... bood een hacker al een kleine twee maanden geleden Yahoo-gegevens te koop aan. Overigens wijst Yahoo in de recente berichtgeving met de vinger naar een statelijke actor.
https://motherboard.vice.com/read/yahoo-supposed-data-breach-200-million-credentials-dark-web

... hebben diverse Australiërs verdachte USB-sticks in hun brievenbus gevonden. De communicatie van de politie daarover vind ik trouwens wel wat knullig.
https://www.vicpolicenews.com.au/news/harmful-usb-drives-found-in-letterboxes

... kunnen deze Chinezen je Tesla met een laptop manipuleren. Op een afstand van zo'n twintig kilometer.
https://www.grahamcluley.com/2016/09/watch-teslas-hacked-drive-20-away/

... heeft een Britse wetenschapper met een budget van honderd dollar een iPhone 5c gekraakt. De FBI heeft daar een miljoen dollar aan gespendeerd.
http://www.darkreading.com/mobile/scientist-clones-chip-to-unlock-iphone-proves-fbi-wrong/d/d-id/1326948

... is het een beetje ingewikkeld om te achterhalen of een bedrijf ook echt ISO27001-gecertificeerd is.
http://www.itgovernance.co.uk/blog/how-can-you-validate-an-iso-27001-vendor/

... is de camera van je laptop of mobiel apparaat misschien niet het enige wat je zou moeten afplakken.
https://isc.sans.edu/diary/21497




... worden DDoS-aanvallen steeds heftiger.
https://isc.sans.edu/diary/21511


Geen opmerkingen:

Een reactie posten