vrijdag 19 april 2024

Misdaad

 

Afbeelding via Pixabay

Vorige week stond ik, zoals je in de vorige Security (b)log kon lezen, voor een groep meiden van de middelbare school. Deze week was ik gevraagd voor een volgende generatie: de Young IT-Auditors van Belastingdienst, Douane en FIOD, die de jaarlijkse YIA-dag het thema cybersecurity hadden gegeven. Dat “young” bleek overigens niet zozeer op de leeftijd van de deelnemers te slaan, maar op hoe lang ze in het auditors-vak zitten. En laat ik het zo zeggen: dit publiek was nog bekend met Facebook. Gelukkig had ik mijn presentatie niet afgestemd op een al te jeugdig publiek (-;

In deze Utrechtse zaal had ik het onder andere over actuele ontwikkelingen. De laatste tijd lees ik steeds meer zorgelijke verhalen uit Amerika over misselijke criminele activiteiten. Zoals dit relaas. Een vrouw wordt gebeld door haar zoon, die vertelt dat hij een verkeersongeluk heeft gehad en dat hij de telefoon overhandigt aan een politieagent, die haar meer zal vertellen. De agent zegt dat haar zoon het ongeluk, waarbij een zwangere vrouw gewond is geraakt, heeft veroorzaakt en dat hij daarom in hechtenis wordt genomen. Hij kondigt aan dat een ingeschakelde advocaat haar zal bellen over de verdere gang van zaken.

Even later belt die advocaat. Zoonlief zit diep in de nesten, maar het is mogelijk om hem op borgtocht vrij te krijgen. Als moeder $ 15.000 in contanten meegeeft aan een koerier die de advocaat regelt, dan hoeft haar oogappel niet in de cel te overnachten. En bij de bank moest ze maar niet vertellen waar het geld voor is, want dan zouden ze daar moeilijk gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan.

In werkelijkheid werd die moeder helemaal niet door haar zoon gebeld. Het was een deepfake, waarbij met kunstmatige intelligentie op basis van een bestaande geluidsopname (met dank aan social media) een nieuwe tekst met dezelfde stem werd gefabriceerd. De moeder hoorde dus wel de stem van haar zoon, maar die tekst had hij zelf nooit uitgesproken. Dat de telefoon gauw aan de agent werd overgedragen was nodig om geen gesprek tussen moeder en zoon te laten ontstaan. En die advocaat, die even later belde, was natuurlijk helemaal geen advocaat, maar net zo’n crimineel als de nepagent.

In bovenstaand verhaal zien we een aantal elementen terug uit de theorieën van Robert Cialdini en Ian Mann*. Cialdini zegt dat mensen autoriteiten gehoorzamen. Nu vraag ik me af in hoeverre die vlieger in Nederland opgaat, maar in veel landen zal men inderdaad snel geloven dat men inderdaad te maken heeft met een gezagsdrager, ook al is het maar aan de telefoon. Een kwestie van de juiste toon aanslaan. Mann vertelt ons dat mensen goedgelovig zijn. Dat kan twee kanten op werken. Enerzijds wil je graag de beloning ontvangen die een Afrikaanse prins je in het vooruitzicht stelt als je hem helpt bij het vrijmaken van een bijzonder goed gevulde bankrekening, anderzijds schiet je natuurlijk in de stress als het erop lijkt dat je kind in de penarie zit en geloof je al gauw wat allerlei figuren je vertellen. Bovendien, zo zegt Mann, maakt bewust onbekwaam ook volgzaam: als je van jezelf weet dat je van bepaalde zaken (zoals een arrestatie) geen verstand hebt, dan volg je gemakkelijk iemand die op z’n minst uitstraalt dat hij op dat vlak deskundig is.

In een ander verhaal werd iemand gebeld door de FBI, met de mededeling dat zij het slachtoffer was geworden van identiteitsdiefstal. Omdat onder haar naam gefraudeerd was, zouden haar banktegoeden bevroren worden. Om er toch voor te zorgen dat ze een poosje vooruit kon, bood de behulpzame agent aan om een flink deel van het spaargeld op een veilige rekening te zetten, die buiten de inbeslagname zou blijven. Ook dat geld moest in contanten worden aangeleverd en je raadt het al: foetsie. En er was helemaal geen sprake van identiteitsdiefstal.

In deze zaak speelde ICT helemaal geen rol, maar de crimineel deed wel alsof daar de bron van de ellende lag, want echte identiteitsdiefstal wordt nu eenmaal gefaciliteerd door ICT. Ook de volgende zaak had geen ICT-achtergrond, maar dat had gemakkelijk gekund: een 81-jarige Amerikaan werd afgeperst, en toen de door de crimineel bestelde Über voorreed om “een pakje” (met het geld) op te halen, schoot hij de chauffeuse dood, in de veronderstelling dat zij in het complot zat.

Mocht je ooit in zo’n onwerkelijke situatie terechtkomen, probeer dan niet te handelen vanuit je emotie. Negeer instructies om niemand erbij te betrekken, maar vraag juist hulp aan een vertrouwd iemand. Wees alert als het opeens over geld gaat; probeer je zoon eerst maar eens te bellen om te checken of hij écht een ongeluk heeft gehad. Sommigen vinden het misschien wat eng, maar in ons gezin kunnen we, met wederzijds goedvinden, in een app zien waar iedereen is. Dat kan je in zo’n situatie enorm helpen.

* Robert Cialdini, Influence: The psychology of Persuasion, 1984; Ian Mann, Hacking the human: Social Engineering Techniques and Security Countermeasures, 2008

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten