vrijdag 25 februari 2022

Grote schoonmaak

 

Afbeelding via Pixabay

Het verzamelen van de artikelen voor de rubriek En in de grote boze buitenwereld… gaat de hele week door, dag en nacht bij wijze van spreken. Als ik een artikel tegenkom dat interessant zou kunnen zijn, dan stop ik de link in de app Pocket. En op vrijdagochtend, als ik de blog schrijf, haal ik die artikelen weer tevoorschijn, lees ze en bepaal of ze mee mogen.

Een enkele keer  stop ik ook een artikel voor privégebruik in Pocket. En toegegeven, soms bewaar ik best wel maffe artikelen, vanuit de gedachte: dit is iets waar je nooit over nadenkt, maar misschien kan ik er nog iets van leren. En zo kwam het artikel met de titel How to clean your toaster the right way van lifehacker.com daar ook terecht. Dat artikel fungeert al lange tijd als bladwijzer in Pocket: als ik daar ben aangeland, dan weet ik dat ik klaar ben met de artikelen voor de blog.

Deze week heb ik dat artikel eindelijk eens gelezen. En eigenlijk niets nieuws geleerd. Maar zoals bij zoveel dingen uit het dagelijkse leven vroeg ook hierbij mijn innerlijke stem: hé, zit daar niet een onderwerp voor de blog in? Moet je niet eens iets schrijven over het schoonmaken en –houden van je digitale leven? Dat heeft wel degelijk baat bij onderhoud. Weet jij nog waar je overal present bent op het internet? Op al die plaatsen ben je kwetsbaar en daarom is het zaak om de controle erover te behouden.

Begin eens met een eenvoudige oefening: google jezelf. Dat is leuk en leerzaam om te doen, en het heeft ook iets weg van het tevoorschijn halen van de doos met oude foto’s (ja jongelui, vroeger had je alleen foto’s op papier en die stopte je in een album of in een doos). Zo kwam ik een publicatie uit 2006 tegen waaraan ik heb meegewerkt, vond ik een naamgenoot in Zuid-Frankrijk (die ongetwijfeld z’n eigen voor- en achternaam verkeerd uitspreekt) en de nodige foto’s. Tot zover niets schokkends. Maar misschien kom jij wel iets tegen waar je iets aan wilt doen.

Een belangrijke vraag ten aanzien van je digitale leven is: wie mag waar bij, wat mogen ‘ze’ van je weten? Ik heb het hier al vaker gehad over de rechten voor apps op mobiele toestellen. In Android krijg je via Instellingen/Apps en meldingen/ Geavanceerd/Rechtenbeheer mooi inzicht in welke rechten er zijn en aan welke apps je ze hebt toegekend. Heb je ergens spijt van? Tik dan op die app en kies ‘Niet toestaan’. Daarnaast heeft Android tegenwoordig een aardig mechanisme: apps, die al langere tijd niet zijn gebruikt, verliezen automatisch hun rechten. Op Apple-apparaten ga je naar Instellingen/Privacy om te zien welke rechten aan welke apps zijn uitgedeeld. Ook hier kun je ze gemakkelijk aan- of uitzetten.

En dan zijn er natuurlijk de beruchte cookies. Ik weet het, we zijn geneigd om op ‘accepteer alles’ te klikken om snel verder te kunnen. Soms heb je mazzel – vanuit privacy-oogpunt – en is er ook meteen een knop ‘weiger alles’. Maar meestal is er alleen een knop ‘instellingen beheren’. Als je vervolgens op die pagina komt, staan alle opties standaard uit (als het goed is). Je hoeft dan alleen nog te klikken op ‘bewaar deze instellingen’, je hoeft dus niet alles langs te lopen.

Bij de eerste tip gebruikte ik ‘google’ slechts als werkwoord – ik bedoelde niet dat je per se de zoekmachine Google moet gebruiken. Als je je privacy beter wilt beschermen, dan kun je gebruikmaken van zoekmachines die je niet tracken, bijvoorbeeld startpage.com of duckduckgo.com. Van die laatste is er ook de DuckDuckGo Privacy Browser (Android en iOS).

Dan een tip die ik zelf eerlijk gezegd ook eens moet opvolgen: beëindig accounts die je al lang niet meer hebt gebruikt. Want via al die accounts ben je kwetsbaar – als iemand de bijbehorende site hackt, liggen er misschien gegevens van jou op straat. Het is vrijwel onmogelijk om te onthouden waar je overal een account hebt, want bij sommige webwinkels heb je vijf jaar geleden iets besteld en toen een account aangemaakt. Als je je daarbij hebt laten helpen door je password manager, dan kun je dat daarin terugvinden. Loop dus eens door de accounts in je password manager en kijk welke accounts weg kunnen. Als dat niet kan door op de desbetreffende site aan te geven dat je weg wilt, dan kun je ze altijd met een beroep op de AVG verzoeken om al jouw gegevens te verwijderen.

Ten slotte: kijk eens kritisch naar je vrienden op social media. Ken je die echt allemaal? Zo nee, weg ermee. Met name LinkedIn wordt nog wel eens gebruikt voor social engineering: iemand wordt vriendjes met je en probeert vervolgens op slinkse wijze via jou aan informatie te komen. Ik gebruik LinkedIn niet om zoveel mogelijk contacten te krijgen, maar accepteer alleen nieuwe contacten die bij ons werken of die ik eerder heb ontmoet.

Mocht je hierna nog tijd over hebben, kijk dan even of je broodrooster misschien ook een schoonmaakbeurt kan gebruiken.

Volgende week verschijnt er geen Security (b)log.

 

En in de grote boze buitenwereld …

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten