vrijdag 17 mei 2019

PSD2


De financiële sector heeft een nieuw speeltje: PSD2, versie twee van de Payment Services Directive van de Europese Unie. De ronkende termen die daar bij horen zijn transparantie en innovatie. De nieuwe diensten, die door PSD2 mogelijk worden, zijn vooralsnog erg overzichtelijk, want het zijn er maar drie: de rekeninginformatiedienst, de betaalinitiatiedienst en de bevestiging beschikbaarheid bedrag.

De eerste houdt in dat je een derde partij toestemming geeft om informatie over jouw betaalrekening van het afgelopen anderhalf jaar gedurende maximaal negentig dagen op te vragen bij je bank (saldo en transactie-gegevens). De Nederlandsche Bank doet een beetje vaag over welke gegevens er precies kunnen worden opgehaald: “De transactiegeschiedenis die de rekeninginformatiedienstverlener kan inzien, is vooralsnog afhankelijk van de gebruikte (technische) communicatiemethode tussen de bank en de rekeninginformatiedienstverlener.” De tweede dienst klinkt enger uit dan hij is; een dienstverlener kan daarmee niet zomaar in het wilde weg betalingen vanaf jouw bankrekening uitvoeren, maar alleen per keer een betaling opstarten, bijvoorbeeld als je iets wilt kopen in een webwinkel. En die betaling keur jij dan goed. Dat is dus net zoiets als iDeal. En de derde dienst spreekt eigenlijk voor zich: een derde partij mag bij een kaartbetaling navragen of er voldoende geld op jouw rekening staat.

Voor alle nieuwe diensten geldt dat er helemaal niets gebeurt zolang jij niet uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. “De manier waarop dit moet plaatsvinden moet door de wetgever nog worden vastgesteld“, lees ik bij de ING. Vreemd: de regeling is al van kracht maar nog niet helemaal uitgewerkt? Bovendien schuilt er een addertje onder het privacy-gras. Stel, ik heb aan niemand een PSD2-toestemming voor rekeninginformatie gegeven. Jij wel. Nu maak ik geld over naar jou. Jouw transacties zijn toegankelijk voor die derde partij, inclusief mijn overboeking. Ik heb dus geen toestemming gegeven en toch komen gegevens van mij ­– zij het van slechts deze ene transactie – bij derden terecht. En al naar gelang meer ontvangers van mijn geld zo’n toestemming hebben gegeven, hoe meer gegevens van mij uitlekken. Als veel van deze transactiegegevens bij dezelfde partij terechtkomen, dan kan die partij een aardig profiel van mij opbouwen.

Gelukkig mogen de dienstenleveranciers de gegevens niet voor eigen gebruik, zoals reclame of advies, gebruiken. Gek genoeg heb ik toch het gevoel dat de kans, dat mijn gegevens uitlekken, groter is geworden. Tot voor kort lagen ze alleen bij de bank, straks ook bij bedrijven die ik niet eens ken. Hoe goed zijn die bedrijven beveiligd? Heel goed, zegt De Nederlandsche Bank: er worden eisen gesteld aan de beveiliging van de communicatie tussen bank en derde partij, en ook aan het risicomanagement van zowel de banken als de dienstverleners. Incidenten moeten direct worden gemeld bij de toezichthouder (DNB), die ook boetes kan uitdelen – net als de Autoriteit Persoonsgegevens, die óók toeziet op PSD2, maar dan natuurlijk vanuit privacyperspectief. Als dat maar goed gaat, met twee toezichthoudende instanties.

Verder valt nog op dat DNB zegt dat je een verleende toestemming ook weer kunt intrekken, maar dat je daarvoor niet bij PSD2, maar bij de AVG moet zijn. Dat vind ik vreemd. Waarom is dat niet meteen binnen de eigen regeling geregeld? Overigens zegt ABN AMRO dat je je toestemming bij hen via internetbankieren kunt intrekken. De Rabobank zegt dat intrekken “elk moment” mogelijk is, maar laat in het midden hoe je dat doet. En de ING stelt wel de vraag of je je ergens kunt afmelden, maar geeft daar achter de aangeboden link geen antwoord op. Voor het wissen van reeds gedeelde gegevens moet je ook met de AVG schermen, zegt DNB. Maar dat is dan wel weer logisch.

Een punt waar alle partijen met een wijde boog omheen lopen is de vrijwilligheid van meedoen. Stel, een hypotheekbank eist PSD2-toestemming. Of alle belangrijke webwinkels sluiten hun deuren voor jou als je ze geen toestemming geeft. Er zijn nog wel meer van deze dwangconstructies te bedenken. Wordt het slikken of stikken?

Samenvattend: er zijn nog wat onduidelijkheden en daar houd ik niet van. Wat ik ook maar niks vind, is dat mijn gegevens via een omweg toch bij zo’n dienstenleverancier terecht kunnen komen. En dat PSD2 en de AVG niet naadloos op elkaar aansluiten voelt ook niet prettig. Maar het belangrijkste strijdpunt zou toch wel eens het slikken-of-stikken-verhaal kunnen worden.

En in de grote boze buitenwereld …


... betalen bedrijven, die zeggen dat ze je van ransomware verlossen, gewoon het losgeld. En het slachtoffer betaalt daar dan nog extra voor.

... is het Openbaar Ministerie druk met afpakken van cryptovaluta.

... kun je ook de radionavigatie van vliegtuigen hacken (of beter: spoofen).

... mag je een verkeersovertreder aan de digitale schandpaal nagelen. Waarschijnlijk.

... is er een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt die Microsoft zó spannend vindt, dat ze zelfs een patch voor Windows XP en 2003 hebben uitgebracht.

... zou je inmiddels ook die belangrijke update van WhatsApp geïnstalleerd moeten hebben.

... vindt deze journalist dat bovengenoemde WhatsApp-kwetsbaarheid aantoont dat end-to-end encryptie niet veilig is. In de commentaren onder het artikel en op Twitter wordt hij vakkundig neergesabeld, met vergelijkingen als: “Raketaanval op auto toont aan dat autogordels niet veilig zijn.”

... is het bijna onmogelijk om te achterhalen of je iPhone gehackt is.

... zijn er nieuwe kwetsbaarheden in Intel-processoren gemeld. Eerder hadden we al Spectre en Meltdown, nu komen daar RIDL en Fallout bij.

... kan het herstellen van een datalek een kostbare aangelegenheid zijn.

... is er een schreeuwend tekort aan informatiebeveiligers. Dit artikel geeft een paar tips voor recruiters.

... is het altijd pijnlijk als uitgerekend een security-ding een beveiligingsfout bevat.

... lijkt het Chinese bedrijf Huawei, dat wereldwijd toch al onder het vergrootglas ligt, betrokken te zijn bij spionage in Nederland.

... is concurrentie een goede drijfveer voor cybercrime.

... kun je met een tooltje heel wat meer informatie uit Facebook halen.

... nam dit bedrijf het niet zo nauw met de doelbinding: de foto’s in je album werden gebruikt voor het ontwikkelen van gezichtsherkenningssoftware.

... mag je van de rechter niet onder afwitvlakjes kijken.

… bevat deze website heel veel informatie over informatiebeveiliging.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten