vrijdag 8 september 2017

Taal

We kijken thuis wel eens naar het tv-programma Ik vertrek. Voice-over: “In Ik vertrek volgen we Nederlanders die op het punt staan te emigreren.” Je ziet mensen die naar Frankrijk, Spanje of Duitsland vertrekken, maar een enkele keer ook naar meer exotische oorden als Hongarije of Finland, om daar een B&B, hotel, café, restaurant, camping of andere droom te verwezenlijken. Vaak hebben ze een etablissement overgenomen dat in meer of mindere staat van verval verkeert. Er moet dus flink geklust worden en daar komen ook aannemers aan te pas. Daarnaast is soms de aankoop van het pand nog niet rond of moeten er nog vergunningen worden geregeld. En als er mee-emigrerende kinderen in het spel zijn, dan moeten die nog op een school worden ondergebracht.

De rode draad door zo’n beetje alle afleveringen is de taalkloof. Voor een vakantie van twee weken is het nog wel te doen, maar als je in een vreemd land gaat wonen en daar ook nog eens een bedrijf gaat opzetten, dan is het toch wel héél handig als je de taal van het land op z’n minst een beetje beheerst – en bij voorkeur heb je de gevorderden-cursus ook met goed gevolg afgelegd, lijkt mij. Ik weet niet of de deelnemers aan het programma erop geselecteerd worden, maar de meesten spreken nog geen drie woorden buitenlands. Ja, Engels, dat wel, maar ze vertrekken steevast naar een land waar de buurvrouw, de loodgieter en de gemeenteambtenaar die taal niet machtig zijn. Ik zit steeds weer met verbijstering naar dat programma te kijken. Waar beginnen die mensen aan?

Als informatiebeveiliger moet je ook je talen spreken. Om te beginnen de taal van de techneut. Sommige technici zijn zó goed thuis in hun vakgebied, dat een onvoorbereide toehoorder al na vijf minuten afhaakt als hij naar de enthousiaste uitleg van zijn collega zit te luisteren. Dat is niet handig, want de beveiliger is nogal afhankelijk van de techniek. Je moet in staat zijn om een technisch betoog te filteren, zodat datgene overblijft wat voor jou van belang is. Menige afkorting mag je meteen weer vergeten, maar van de wél relevante afkortingen en termen weet je maar beter wat ze betekenen. En als je het niet weet: durf te vragen! En zoek dingen op. Kom beslagen ten ijs. Je kunt het de techneut niet kwalijk nemen dat hij zijn jargon hanteert. En ik heb er nog nooit eentje meegemaakt die het niet leuk vindt als je doorvraagt. Behalve dat je er iets van opsteekt toon je interesse en daarmee investeer je in de relatie.

De volgende taal die je moet beheersen is die van de manager. Die wil iets van je, of jij wilt iets van hem. Hoe beter je in staat bent om aan een buitenlandse gemeenteambtenaar uit te leggen wat je wilt, en hoe beter je begrijpt welke voorwaarden hij daaraan stelt, hoe groter de kans van slagen. In gesprekken met managers is dat niet anders. Ik heb het niet over managementwoorden die thuishoren op de bullshitbingokaart, maar over termen die écht iets betekenen en de manager aanspreken, zoals PDCA, in control zijn en verantwoordelijkheid.

En dan is er nog de taal van de gebruikers. Dat is misschien wel de moeilijkste, omdat zij vele dialecten kent. Het kan soms lastig zijn om de echte betekenis van een mededeling van een gebruiker te ontrafelen, vooral als zo’n mededeling pseudojargon bevat. Als de gebruiker spreekt, dan moet je proberen te begrijpen wat hij precies bedoelt. En als de beveiliger spreekt, dan moet je het juiste dialect kiezen. Afhankelijk van wie er tegenover je zit kun je bepaalde termen en afkortingen wel of niet gebruiken. Als je iemand nog niet kent, dan is het altijd even aftasten. Vraag desnoods gewoon naar zijn kennisniveau op een bepaald onderwerp. En als de gebruiker het over spam heeft terwijl het in werkelijkheid phishing mail is, vergeef hem dat dan stilzwijgend en wees blij dat hij gesnapt heeft dat dat mailtje niet deugt.

Sinds de poging om in het oude Babel een hoge toren te bouwen is het moeilijker geworden om je in het buitenland te vestigen. In ons vak hebben we zelf in de hand of we het tot een spraakverwarring laten komen. Ik had de vorige Security (b)log – over het slotje in de browser – gemakkelijk zó kunnen schrijven dat alleen technisch geschoolde mensen hem hadden begrepen. Maar wie heeft er dan iets aan? Nobody.

 
En in de grote boze buitenwereld …


... zit een Chinees achter de tralies omdat hij VPN-software verkocht. VPN's zijn in China verboden omdat je daarmee the great firewall kunt omzeilen. Het artikel bevat een filmpje waarin eenvoudig wordt uitgelegd hoe een VPN werkt.

... kijken reclameschermen op stations wie er naar ze kijkt. En daar gaat de Autoriteit Persoonsgegevens nu naar kijken.

... staat Estland bekend als pionier op het gebied van digitale identiteiten, maar nu zit er een kwetsbaarheid in hun ID-kaart (inclusief de kaarten van hun buitenlandse "e-burgers").

... hebben hackers zich toegang weten te verschaffen tot de beheersystemen van eletriciteitsnetwerken.

... worstelt de overheid nog steeds met de Britse overname van Fox-IT.

... legt dit artikel kort en helder uit hoe blockchains en bitcoins werken.

... worden bijna een half miljoen pacemakers van een bepaalde fabrikant teruggeroepen omdat ze kunnen worden gehackt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten