vrijdag 25 augustus 2017

Roekeloos

Op onze laatste dag in Frankrijk gingen we jetskiën. Dat hadden we nog nooit eerder gedaan, maar vanaf onze standplaats zagen we ze regelmatig langs komen scheuren. Dat leek ons ook wel wat en dus trokken we de stoute schoenen uit (je doet zoiets namelijk blootvoets).

We betaalden, kregen een briefing en kozen achter de moniteur diplômé en nog drie andere verhuurde jetski’s het ruime sop. Het apparaat was voorzien van een snelheidsmeter die op een gegeven moment 55 aanwees. Poeh! En tijdens de fotostop hoorde ik dat mijn vrouw zelfs 75 km/h had gevaren. Oei, dat is wel heel hard, dacht ik, want we moesten natuurlijk ook rekening houden met de kinderen die bij ons achterop zaten. En zeker ik, want ik had de jongste bij me. Waar het water vlak was zweefde je, maar o wee als je over de boeggolf van een voorganger ging – dan bonkte en stampte het apparaat behoorlijk. Maar ja, het gat tussen 55 en 75 was wel érg groot en toen het volgens mij wel kon gaf ik toch een dot gas bij. En kwam daarmee ook zo rond de 75 uit, de kreetjes van mijn dochter negerend. Nog harder wilde ik niet, want het begon toch langzaam te voelen alsof we onderweg waren naar Omsk*. Ik schreeuwde voor de zekerheid regelmatig naar achteren: “Ben je er nog?”

Iedereen had genoten van het tochtje. Maar de volgende dag ging ik me toch ook afvragen of ik niet misschien een beetje roekeloos was geweest. Totaal onervaren met zo’n hoge snelheid over het water? Dat was mijlenver buiten mijn comfort zone. Wat gebeurt er eigenlijk met je als je van je waterscooter af stuitert? Die vraag bracht me bij een artikel getiteld “Man verliest bijna zijn geslachtsdeel door jetski”. Brrr. Daarnaast vond ik enkele fora waar de consensus luidde “dat het zeer doet” als je met dergelijke snelheden op het water terechtkomt, vooral als je op je gezicht landt. En als je achter de waterscooter terechtkomt moet je vooral je billen dichtknijpen om te voorkomen dat de krachtige straal uit de wateruitlaat je een ongevraagde darmspoeling geeft.

Ja, denk ik nu, we zijn die middag onbewust roekeloos geweest. Beroepshalve ben ik nogal van de risicoanalyses en ook privé ben ik wat dat betreft tamelijk berekenend. Maar in een onbekende situatie geef je je kennelijk totaal over aan de professionals die je begeleiden en denk je alleen aan het plezier dat je gaat beleven. Achteraf gezien was de briefing een aanfluiting, want er werd met geen woord gerept over de risico’s van bepaalde situaties (zoals het verschil tussen vlak en golvend water). We liepen dus risico’s die we niet konden overzien. Maar risico’s moet je niet lópen, risico’s moet je némen – op basis van goede, complete informatie en weloverwogen keuzes.

Voor veel mensen is ICT-infrastructuur een tamelijk onbekend water. De computer of smartphone is hun jetski. Onwetend geven zij soms teveel gas of slaan zij een rivierarm in die ze zouden moeten mijden. Dat leidt zelden tot kneuzingen, botbreuken of een nat pak, maar de economische en persoonlijke schade kan aanzienlijk zijn. Denk maar aan malware en identiteitsfraude. Informatiebeveiligers, de moniteurs diplômés van de ICT, proberen je zo goed mogelijk te briefen voordat je het water op gaat en te begeleiden terwijl je aan het werk bent. Maar het gaat niet zover dat we bij je achterop de waterscooter zitten en à la minute kunnen ingrijpen.

In Nederland moet je een vaarbewijs hebben om te mogen jetskiën. Veel organisaties bieden hun werknemers digitale beveiligingscursussen aan of stellen die zelfs verplicht (‘digitaal rijbewijs’). Zo is er voor de overheid iBewustzijn, dat je in de modules iBewust Binnen, - Buiten, - Achter je scherm en - In de cloud vertelt hoe je in verschillende situaties veilig werkt en dreigingen kunt herkennen en vermijden. Vraag in je eigen organisatie eens naar zo’n cursus. Daarmee kom je beslagen te, eh, water.

*) Mocht je deze niet snappen, zie dan www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw.     

En in de grote boze buitenwereld …


... zijn er grote verschillen in beveiligingsbewustzijn tussen Amerikanen en Britten.

... moet je oppassen met het posten van je boarding pass.

... slaat DMARC nog niet zo aan, waardoor phishers voorlopig hun gang kunnen blijven gaan.

... is het te gemakkelijk om robots te hacken.

... is Fox-IT bereid om informatie over beveiligingslekken te delen met opsporingsdiensten. Maar alleen in noodgevallen en we hebben ze niet op de plank liggen, liet Ronald Prins na publicatie van dit artikel via Twitter weten.

... bevatten honderden Android-apps kwaadaardige advertentiesoftware.

... kan de regering niet garanderen dat persoonsgegevens van burgers niet in het buitenland terechtkomen.

...  verhindert een app dat een shoulder surfer je pincode afkijkt.

... heb je met Windows to Go een heel systeem op een USB-stick staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten