vrijdag 9 december 2016

Betrouwbaar

Uit de radio klinken de eerste zoete Amerikaanse kerstliedjes, pretparken adverteren met hun winters festijn en nu Sinterklaas zijn biezen heeft gepakt zijn er weer kerstbomen te koop. In deze tijd van het jaar dwarrelt de wereldvrede op ons neer, of althans dat wordt hij geacht te doen.  We houden in ieder geval een paar weken de illusie hoog dat nare mensen niet bestaan en dat moeder natuur ook alleen het beste met ons voorheeft. Kortom, we creëren onze eigen kerstsfeer.

In de film zou nu het geluid van een dwars over een grammofoonplaat scheurende pickupnaald klinken, want ik ga dit vredige tafereeltje wreed verstoren. Met ransomware. In de rubriek Grote boze buitenwereld van de Security (b)log kon je de laatste tijd veel artikelen over ransomware zien langskomen. Hoogste tijd dus om ook in de blog zelf aandacht aan dit nare fenomeen te besteden.

Ransomware wordt door criminelen op je computer gezet, die vervolgens wordt gegijzeld doordat de malware je bestanden versleutelt. De boef vraagt om losgeld en belooft in ruil daarvoor de code waarmee je je bestanden terugkrijgt. In de jonge dagen van dit verschijnsel kon je definitief naar je bestanden fluiten, want die code kreeg je niet. Omdat de politie en beveiligingsexperts toen in koor riepen dat je niet moest betalen “omdat je je bestanden toch niet terugkrijgt”, pasten de criminelen zich aan en sindsdien krijg je vaak wél je decryptiecode. De betrouwbare crimineel is daarmee een feit. Zijn businessmodel is gebaseerd op win-win: jij krijgt je bestanden terug en hij heeft een hogere omzet omdat meer ‘klanten’ bereid zijn om te betalen als er een redelijke kans bestaat dat ze hun verloren bestanden terugkrijgen. Er zijn zelfs criminele organisaties die er een heuse helpdesk op nahouden om je door het betalingsproces te loodsen. Betaling gebeurt namelijk doorgaans met bitcoins en lang niet iedereen is vertrouwd met deze virtuele valuta.

Desondanks luidt het officiële advies nog steeds: niet betalen. Gewoon omdat je daarmee het criminele proces stimuleert. Bovendien loop je de kans dat ze je een paar keer pakken als je een trouwe klant bent. Vorige week hoorde ik op een conferentie het verhaal over een organisatie die eerst duizend dollar betaalde, toen tienduizend en tenslotte honderdduizend. Voor een lager bedrag hadden ze waarschijnlijk gemakkelijk professionele hulp kunnen inhuren. Die organisatie ging overigens niet in op het vierde ‘verzoek’ om een nóg hoger losgeld te betalen.

Het wordt tegenwoordig ook steeds gemakkelijker om je bestanden terug te krijgen zonder losgeld te betalen. Zo is er het jonge initiatief ‘No more ransom!’ van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie en het European Cyber Crime Centre (EC3) van Europol in samenwerking met de computerbeveiligingsbedrijven Kaspersky en Intel Security. Amazon verzorgt gratis hosting en Barracuda tekent voor de beveiliging ervan – ook al gratis. Steeds meer nationale politiediensten sluiten zich aan.

Op nomoreransom.org onderzoekt de crypto sheriff of er een oplossing beschikbaar is voor jouw ransomware. Als dat zo is, dan kun je daar gratis gebruik van maken. De site biedt ook adviezen voor het voorkomen van een ransomwarebesmetting. Het belangrijkste advies luidt: maak regelmatig back-ups van je bestanden en bewaar ook een back-up offline – ransomware versleutelt vaak niet alleen de lokale schijf maar gaat ook op zoek naar netwerkschijven. Het advies “Trust no one. Literally.” heeft alles te maken met phishing en is daarom een stuk moeilijker op te volgen: back-uppen is techniek, phishing herkennen is mensenwerk. Op de site staan nog meer adviezen die het opvolgen waard zijn.

Net als gewone bedrijven heeft ook de cybercrimebranche het in december extra druk. Als potentieel slachtoffer bestel je zóveel dingen online, dat dat ene foute mailtje opgaat in de massa en je minder gauw denkt: hé, ik heb toch helemaal niets besteld bij Amazon/Bol/Zalando/etc.? En voor je het weet heb je dus op die link geklikt of die zogenaamde factuur geopend. Ondanks de decemberdrukte is het raadzaam om extra alert te zijn op je inbox.

Gelukkig kon ik bij het verstoren van het feestgevoel ook laten zien dat er een heldere ster aan het firmament verschijnt. En geheel in lijn met de kerstgedachte wordt daarbij samengewerkt tussen publieke en private partijen.

En in de grote boze buitenwereld …

... is er natuurlijk ook deze week weer een schrijnend voorbeeld van een ransomwarebesmetting.
https://hotforsecurity.bitdefender.com/blog/ransomware-forced-hospitals-to-cancel-2800-operations-and-shut-down-systems-17273.html

... kun je maar beter geen IoT-auto stelen.
https://www.engadget.com/2016/12/05/bmw-remotely-locks-car-thief-inside/

... raakte ook dit jaar weer een pratende IoT-pop in opspraak. Deze heet Cayla en kan heel goed luisteren.
http://www.volkskrant.nl/tech/pratende-bluetooth-pop-laat-zich-makkelijk-gebruiken-als-afluisterapparaat~a4428966

... staat de T in IoT hierboven voor Toys: Internet of Toys. Wat dan weer een deelverzameling is van het Internet of Things (ook IoT).
https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/wat-het-internet-toys/

... kunnen beheerders flinke schade aanrichten.
https://nakedsecurity.sophos.com/2016/12/06/rogue-admin-jailed-after-taking-down-former-employers-network/

... beschermt Visa zijn creditcards niet tegen het 'gespreid raden' van de CVC-code.
http://thenextweb.com/security/2016/12/05/credit-card-hackers/

... heeft Google een nieuwe app waarmee je je locatie kunt delen met 'vertrouwde contacten'. Ze presenteren de app onder de noemer veiligheid, maar je levert natuurlijk wel privacy in.
http://lifehacker.com/googles-new-trusted-contacts-shares-your-location-with-1789666993
https://blog.google/products/maps/let-your-loved-ones-know-youre-safe-our-new-personal-safety-app/

... moet je over een jaartje actie ondernemen als je niet wilt dat derden inzage in jouw bankgegevens krijgen.
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/638338/wil-je-dat-vreemden-in-jouw-bankafschriften-kunnen-neuzen-dat-gaat-wel-gebeuren.html

... gebruiken oplichters gemene trucs om je bankinformatie te ontfutselen waarvan je misschien niet dacht dat ze geheim zijn.
https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/gehaaide-oplichterstrucs-zou-u-er-trappen-deel-3/

... zorgt perfect forward secrecy ervoor dat oude berichten niet kunnen worden gekraakt als iemand in de toekomst jouw crypto-key bemachtigt.
https://www.wired.com/2016/11/what-is-perfect-forward-secrecy

... is het zinvol om af en toe te controleren welke apps toegang hebben tot je Twitter-account.
https://www.grahamcluley.com/lock-twitter-care-rogue-party-apps-dont-hijack-account/

... kun je je internetpresentie met een paar muisklikken om zeep helpen. Maar daarvoor moet je de site die je daarbij helpt wel wat toegangsrechten geven.
http://linkis.com/thenextweb.com/apps/Ic3Oo

... kan dit artikel je helpen bij het kiezen van een wachtwoordmanager.
https://tweakers.net/reviews/5031/1/datalekkenjaar-2016-kiezen-uit-wachtwoordmanagers-inleiding.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten