vrijdag 28 oktober 2016

T65

Lopend door een winkelstraat viel mijn oog op een reclamebord waarop een T65 was afgebeeld. Gretig legde ik aan de kinderen uit dat dit telefoontoestel vroeger bij iedereen stond die telefoon had (inderdaad, lang niet iedereen had telefoon). Er kwamen twee snoeren uit: een krulsnoer naar de hoorn en een recht snoer naar een speciaal stopcontact. Het grijze toestel, dat je huurde van de PTT (het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, dat een monopolie had op deze drie activiteiten), had een schijf met tien gaten waar je je vinger in moest steken om een nummer te draaien en er zat een wit knopje op waarvan je niet wist waarom het daar zat, want het deed niets. (Tegenwoordig kun je dat soort dingen opzoeken. Het was de ‘aardtoets’, die bij gebruik van een huistelefooncentrale kon worden gebruikt voor ruggespraak en doorverbinden.) 

Je “belde iemand op” omdat de bel in het toestel ging rinkelen als je dat deed. Het woord ‘ringtone’ bestond nog niet, je kon alleen het volume van de bel regelen met een regelaar aan de onderkant. Je kon met dat toestel bellen en gebeld worden: het was een one-trick pony.
En er kwamen nooit updates.

Hoe anders is dit alles nu. Een snoer komt hooguit nog uit je telefoon als hij – weer eens – aan de oplader hangt of als je oortjes gebruikt (en zelfs dat wordt nu afgeschaft), een ouderwetsche telefoonhoorn is verkrijgbaar als gimmick en updates zijn aan de orde van de dag. Dat laatste geldt vooral voor de vele apps die je op je smartphone hebt, maar zo af en toe krijg je ook een update voor het operating system voor je kiezen.

Apple heeft er een handje van om updates van iOS te ge-/misbruiken om dingen die jij doelbewust had uitgezet weer aan te zetten. In het verleden was dat zo met Bluetooth: dat zette je uit als je het niet nodig had omdat het een potentiële aanvalsvector is en hup, na installatie van de nieuwste iOS-versie stond het weer aan. Inmiddels hebben ze dat afgeleerd.

Versie 10 van hun mobiel besturingssysteem doet iets met je vergrendelscherm. Het biedt voortaan een weelde aan informatie die je in beeld kunt krijgen zonder je iDing te ontgrendelen. Allerlei widgets kunnen informatie tonen. Heel handig voor snelle toegang tot die informatie, maar je snapt al waar mijn bezwaar ligt: ook anderen dan de legitieme gebruiker kunnen dit. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de widgets voor mail, agenda en notities. Sommige widgets staan standaard aan na installatie van iOS 10. Op het widget-scherm vind je de ‘Wijzig’-knop waarmee je widgets kunt in- of uitschakelen. Maar daar gepast gebruik van.

Dat werkt bij Android dan toch fijner. Zo heb ik ooit ingesteld dat ik de tekst van een binnenkomend SMS’je niet in de statusbalk wil laten tonen. Deze instelling heeft tot nu toe keurig alle updates overleefd (mijn wat ouder toestel draait op Android 4.4.4). Je kunt dat instellen in de berichten-app zelf, onder Instellingen > Meldingen > Berichtvoorbeeld. Meer uit de school klappende Android-widgets ken ik niet.

Weet je trouwens waarom die T65 nooit updates kreeg? Omdat het gewoon een ‘dom’ elektromechanisch apparaat was. En geen “computer met meer rekenkracht dan de Space Shuttle”, zoals de huidige smartphones. Nou vooruit, er was één update: tegen meerprijs kon je kiezen uit een zestal lelijke kleuren.

En in de grote boze buitenwereld …

... zoeken cybercriminelen de laatste tijd meer naar niet-bederfelijke informatie. Ze vinden die in medische dossiers.
https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/ict-beveiliging/medische-gegevens-gehackt-id-fraude

... schetst dit filmpje een duister scenario voor een wereld waarin het internet der dingen overheerst.
https://m.youtube.com/watch?v=lGzPsl7dLIs&feature=youtu.be

... is een IoT-botnet te huur voor een paar duizend dollar per week.
https://www.hotforsecurity.com/blog/for-rent-an-iot-botnet-to-take-down-much-of-the-internet-16994.html

... zijn antidiefstal-trackers ook al niet zonder risico's.
http://www.theregister.co.uk/2016/10/25/iot_tracking_device_vulnerabilities

... kun je je netwerk scannen op kwetsbare IoT-devices.
http://lifehacker.com/iot-scanner-checks-for-vulnerabilities-in-your-connecte-1788154835
... gaan we nog veel meer horen van IoT-devices die zich tegen ons keren.
http://arstechnica.com/information-technology/2016/10/inside-the-machine-uprising-how-cameras-dvrs-took-down-parts-of-the-internet

... moeten we er dus maar aan wennen dat we schade gaan lijden door IoT-aanvallen.
https://securityledger.com/2016/10/bruised-by-internet-of-things-attacks-get-used-to-it/

... kunnen ook drones gehackt worden (uiteraard).
http://arstechnica.com/security/2016/10/drone-hijacker-gives-hackers-complete-control-of-aircraft-in-midflight/

... bindt Europol de strijd aan tegen mobiele malware. Ze hebben onder andere een flitsend filmpje en infographics gemaakt.
https://www.europol.europa.eu/content/mobile-malware

... gaat risico-acceptatie soms toch iets te gemakkelijk. (Speel de animated gif af om ‘m te snappen.)
https://mobile.twitter.com/thegrugq/status/790986835723898880/video/1

... kan een fout plaatje je iPhone of iPad besmetten.
https://www.grahamcluley.com/boobytrapped-jpeg-infect-iphone-upgrade-ios-10-1/

... vormt Dirty Cow een groot risico voor Android-toestellen.
http://arstechnica.com/security/2016/10/android-phones-rooted-by-most-serious-linux-escalation-bug-ever

... mag je niet zomaar gesprekken opnemen.
http://blog.iusmentis.com/2016/10/24/mag-kapture-armband-hele-omgeving-opnemen/

... hebben nog eens dertien landen zich aangesloten bij het No More Ransom-initiatief.
https://blog.kaspersky.com/nomoreransom-goes-global/13254/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten